Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
37
hallgató

Közzétették a 8. nemzetközi képernyőolvasó felmérés eredményét

- 2019. december 3. 8:24 - 432 megtekintés

Minden évben kérdés: NVDA., vagy a JAWS a nyerő?

Ahogy azt már megszokhattuk, a Webaim szervezet ismételten felmérte a képernyőolvasót használók igényeit egy nemzetközi felmérés keretében. Az eredmények felettébb érdekesek, az alábbiakban ezekből emeljük ki a legfontosabb információkat.

A kitöltések száma 1224 volt, ami bőven elmaradt az előzőtől (a 7. felmérést 1792 felhasználó töltötte ki). Legaktívabb földrész Észak-amerika (689 kitöltés), amit Európa követett (324 kitöltés).
A kitöltők képernyőolvasó jártassága igen magas volt, a válaszadók többsége haladónak mondta magát (62,2%). Ugyanez az internet jártasságában még nagyobb, a válaszadók több mint 3/4 része (76%) jelölte meg a haladó kategóriát.
Rákérdeztek a képernyőolvasó használatának módjára is. A vak kitöltők voltak többségben így nem meglepő módon a legtöbben a képernyőolvasót csak felolvasással használják. Közel fej-fej mellett van azok száma, akik a felolvastatás mellett követik a történéseket a képernyőn is (140 kitöltő), illetve akik a felolvasást csak kiegészítésként használják a képernyő követése mellé (115 kitöltés).
Érdekes térhódítás, a képernyőolvasót használó eszközök esetén a tablet/mobil kategória a legnépszerűbb, ezt követi pár százalékkal lemaradva a hordozható számítógépek kategóriája, majd a hagyományos pc zárja a sort. Mivel itt többet is meg lehetett jelölni, így az mindenképp elmondható, hogy az asztali számítógép még mindig népszerű a képernyőolvasót használók körében (a kitöltők 67%-a jelölte ezt meg egyik válaszként).
Évek óta egyik legfontosabb kérdés, hogy melyik képernyőolvasót használják a legtöbben elsődleges szoftverként. Ugyan csak pár kitöltéssel, de átvette az NVDA a vezetést a kitöltők szerint (493). A második picivel lemaradva a JAWS for Windows (487), majd őket követi a VoiceOver (157). Mivel a felmérés nem reprezentatív, így nehéz hosszútávú következtetéseket levonni. Az biztos, hogy az NVDA felhasználók tábora folyamatosan növekszik (2009-ben csupán a kitöltők 3%-a használta, jelenleg pedig ez már 41%). JAWS esetén folyamatos csökkenés érezhető (2009-ben 68%, most pedig 40%).
Másodlagos képernyőolvasó esetén az NVDA megőrizte vezető pozícióját (72%), őt a JAWS for Windows követi (közel 62%-kal). Érdekesség, hogy a Narrator a negyedik helyet csípte meg a maga 30%-ával, ám elsődleges képernyőolvasónak a kitöltők csupán 1%-a jelölte meg.
A válaszadók körében a Chrome használata csaknem megháromszorozódott az elmúlt 22 hónapban, ezáltal a legnépszerűbb böngésző lett. A Firefox használata erősen csökkent, ennek egyik oka lehetett a motorháztető alatt történt javítások, amik egy jó ideig csak lassították a képernyőolvasókat. Az Internet Explorer felhasználó tábora szintén csökken, de még így is többen használják mint a Safari böngészőt. Apró érdekesség, hogy 26 kitöltő még a régebbi böngészőprogram valamelyikét használja (internet explorer 6-7-8), amik összesítve megelőzik az Edge felhasználói táborát.

A felmérést teljes terjedelmében az alábbi linken lehet elolvasni: https://webaim.org/projects/screenreadersurvey8/

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com