Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ráhel klub - a mikrofonnál Móni Robi és Sanyi
31
hallgató

Kreatív tizenéveseket díjaztak a tudományos versenyen

- 2020. június 13. 19:52 - 372 megtekintés

A memória szabályozásával, járáshibák kimutatásával, speciális csontimplantátummal, vakok segítségére szolgáló eszközzel nyertek a fiatalok.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije 99 benyújtott pályázat közül választott ki 10 díjazott projektet, amelyek között több egészségügyi témájú is akadt. A verseny fővédnöke dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és dr. Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter volt, a zsűrielnök pedig dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora.

A többi között kitüntették az “Egy az agyi memóriaközpontba érkező idegpálya adta új lehetőségek a gyógyításban” című pályázatot, amelyet a budapesti Piarista Gimnázium tanulója, Sebők Hunor adott be.

A tanulás, memória és a hangulati élet szabályozásában az agy hippocampusnak nevezett régiója alapvető jelentőségű. A kutatás során a fiatal új hippocampust szabályozó sejteket keresett és hippocampust szabályozó sejtek által adott beidegzést vizsgált, melynek jelentős szerepe lehet a memória működésének szabályozásában és betegségek esetén annak gyógyításában. Munkája segítségével felfedeztek egy új, nem-kolinerg sejttípust, mely a HDB területéről vetít a hippocampusba, és így képes lehet befolyásolni az agy legfontosabb memóriaközpontjának működését. Ennek memóriára gyakorolt hatását még vizsgálják. Igazolták, hogy a HDB kolinerg sejtjei egyszerre idegzik be a hippocampus két részét, így azok a kolinerg jelátvitel segítségével összehangolhatják a hippocampus kognitív térképének kialakításáért és a hangulati élet befolyásolásáért felelős területeit.

A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel.

Szintén díjat kapott a “Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz” fejlesztője Kreinicker Gábor, aki a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja.

Mint a pályázatban írják: a PosTracker egy olyan járáshibákat kimutató eszköz, mely a járás laborok pontosságát szeretné biztosítani, annak költségessége és összetettsége nélkül. Az orvosi rendelőben vagy akár az iskolaorvos általi felhelyezést követően az alany végezheti mindennapi dolgait, majd visszatérve az orvos azonnal kinyerheti az adatokat. Az eszköz a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidítené, ugyanis a műszerek és a járópad hosszas előkészületeket igényel, míg a PosTracker felhelyezése csupán pár perc. Mivel az alany nem a rendelőben lévő járópadon végzi a vizsgálatot, hanem hétköznapi környezetben, így valós, a rendelői környezettől és a megfelelési kényszer (az ún. fehér köpeny effektus) hibáitól mentes adatokat kapunk. A PosTracker teljes használatához három program szükséges. Ezek mindegyike python programnyelven íródott. Az eredmény egy működő eszköz, mely egy teszt szerint a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

Szintén egészségügyi hasznosításra alkalmas pályaművet adott be két tizenéves, Halmos Zita és Viczián Anna, a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola illetve a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanulói. Az “Ebcsont beforr”, avagy csontpótlás meglepő anyagokkal” című pályázatukat is kitüntették a versenyen.

Mint a díjnyertes pályázatban írják: Napjainkban a testbe beültetett implantátumok széles körben elterjedtek, a felhasználók nagy része azonban az implantátum elfertőződésének lehetőségét, és a tényt, hogy testidegen anyag van a szervezetében problémának tartja. A pályamunka célja egy olyan csontimplantátum létrehozása volt, amelynek alapját egy 3D nyomtatással politejsavból (PLA) előállított váz képezi. A polimert egy tojáshéjból készített hidroxiapatit (HAP) szuszpenzióval vonták be a fiatalok, ami nem szintetikus, az eddig ismertektől eltérően, így jobb és gyorsabb csontosodást eredményez. A beültetett csontpótlék biopolimer anyag 8-12 hét alatt bomlásnak indul, és helyét a HAP szemcsékből keletkezett új csont veszi át. A kísérletek eredményeként megtalálták a legoptimálisabb bevonat paramétereit.

A H.O.R.U.S. című kitüntetett pályázatot a 18 éves Kántor Kristóf a demecseri Oktatási Centrum Gimnázium tanulója adta be.  A rövidítés  egy eszközt takar, aminek teljes neve: Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő. Ez egy fejen hordható eszköz, amely segítséget nyújt a vakok és gyengénlátók számára a tárgyak felismerésében és a tájékozódásban. Az eszköz segítségével a felhasználó valós idejű visszajelzést kap arról, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében, valamint, hogy ezen objektumok olyan közelségben vannak-e, amely már veszélyes lehet a felhasználó számára. Az eszköz szenzorokkal méri a környező objektumok távolságát, neurális hálók segítségével elemzi a kamera képét, meghatározza, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében, a meghatározott objektumok neveit pedig hang formájában továbbítja a felhasználónak. Stabil internetelérés mellett képes meghatározni a felhasználó helyzetét, valamint útvonalakat is tervez. Képes felismerni az emberi hangot is. A projekt során közel 20 látássérülttől sikerült adatokat gyűjteni és 3 eredményes tesztelés valósult meg.

A díjazottakról és további 43, kidolgozott pályázatról szóló kiadvány a következő linken  nyitható meg. Az eredményhirdetésről, ill. az elsődíjasokról szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

http://www.innovacio.hu/3a_hu_29_vegeredmeny.php

Egyúttal a Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Kreatív fiataloknak 5 M Ft jutalom és támogatás, az eredményes tanároknak és középiskoláknak 10-10 M Ft jutalom, ill. támogatás! Részletek idekattintva.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: innovacio@innovacio.hu

(Forrás:a Weborvos Online Egészségügyi Magazin)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 9 = tizenegy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com