Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bergendy - Szavak Szavak
56
hallgató

Kreatív tizenéveseket díjaztak a tudományos versenyen

- 2020. június 13. 19:52 - 729 megtekintés

A memória szabályozásával, járáshibák kimutatásával, speciális csontimplantátummal, vakok segítségére szolgáló eszközzel nyertek a fiatalok.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije 99 benyújtott pályázat közül választott ki 10 díjazott projektet, amelyek között több egészségügyi témájú is akadt. A verseny fővédnöke dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és dr. Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter volt, a zsűrielnök pedig dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora.

A többi között kitüntették az „Egy az agyi memóriaközpontba érkező idegpálya adta új lehetőségek a gyógyításban” című pályázatot, amelyet a budapesti Piarista Gimnázium tanulója, Sebők Hunor adott be.

A tanulás, memória és a hangulati élet szabályozásában az agy hippocampusnak nevezett régiója alapvető jelentőségű. A kutatás során a fiatal új hippocampust szabályozó sejteket keresett és hippocampust szabályozó sejtek által adott beidegzést vizsgált, melynek jelentős szerepe lehet a memória működésének szabályozásában és betegségek esetén annak gyógyításában. Munkája segítségével felfedeztek egy új, nem-kolinerg sejttípust, mely a HDB területéről vetít a hippocampusba, és így képes lehet befolyásolni az agy legfontosabb memóriaközpontjának működését. Ennek memóriára gyakorolt hatását még vizsgálják. Igazolták, hogy a HDB kolinerg sejtjei egyszerre idegzik be a hippocampus két részét, így azok a kolinerg jelátvitel segítségével összehangolhatják a hippocampus kognitív térképének kialakításáért és a hangulati élet befolyásolásáért felelős területeit.

A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel.

Szintén díjat kapott a „Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz” fejlesztője Kreinicker Gábor, aki a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja.

Mint a pályázatban írják: a PosTracker egy olyan járáshibákat kimutató eszköz, mely a járás laborok pontosságát szeretné biztosítani, annak költségessége és összetettsége nélkül. Az orvosi rendelőben vagy akár az iskolaorvos általi felhelyezést követően az alany végezheti mindennapi dolgait, majd visszatérve az orvos azonnal kinyerheti az adatokat. Az eszköz a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidítené, ugyanis a műszerek és a járópad hosszas előkészületeket igényel, míg a PosTracker felhelyezése csupán pár perc. Mivel az alany nem a rendelőben lévő járópadon végzi a vizsgálatot, hanem hétköznapi környezetben, így valós, a rendelői környezettől és a megfelelési kényszer (az ún. fehér köpeny effektus) hibáitól mentes adatokat kapunk. A PosTracker teljes használatához három program szükséges. Ezek mindegyike python programnyelven íródott. Az eredmény egy működő eszköz, mely egy teszt szerint a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

Szintén egészségügyi hasznosításra alkalmas pályaművet adott be két tizenéves, Halmos Zita és Viczián Anna, a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola illetve a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanulói. Az „Ebcsont beforr”, avagy csontpótlás meglepő anyagokkal” című pályázatukat is kitüntették a versenyen.

Mint a díjnyertes pályázatban írják: Napjainkban a testbe beültetett implantátumok széles körben elterjedtek, a felhasználók nagy része azonban az implantátum elfertőződésének lehetőségét, és a tényt, hogy testidegen anyag van a szervezetében problémának tartja. A pályamunka célja egy olyan csontimplantátum létrehozása volt, amelynek alapját egy 3D nyomtatással politejsavból (PLA) előállított váz képezi. A polimert egy tojáshéjból készített hidroxiapatit (HAP) szuszpenzióval vonták be a fiatalok, ami nem szintetikus, az eddig ismertektől eltérően, így jobb és gyorsabb csontosodást eredményez. A beültetett csontpótlék biopolimer anyag 8-12 hét alatt bomlásnak indul, és helyét a HAP szemcsékből keletkezett új csont veszi át. A kísérletek eredményeként megtalálták a legoptimálisabb bevonat paramétereit.

A H.O.R.U.S. című kitüntetett pályázatot a 18 éves Kántor Kristóf a demecseri Oktatási Centrum Gimnázium tanulója adta be.  A rövidítés  egy eszközt takar, aminek teljes neve: Hallás Orientált Rekogníció Utáni Segítő. Ez egy fejen hordható eszköz, amely segítséget nyújt a vakok és gyengénlátók számára a tárgyak felismerésében és a tájékozódásban. Az eszköz segítségével a felhasználó valós idejű visszajelzést kap arról, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében, valamint, hogy ezen objektumok olyan közelségben vannak-e, amely már veszélyes lehet a felhasználó számára. Az eszköz szenzorokkal méri a környező objektumok távolságát, neurális hálók segítségével elemzi a kamera képét, meghatározza, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében, a meghatározott objektumok neveit pedig hang formájában továbbítja a felhasználónak. Stabil internetelérés mellett képes meghatározni a felhasználó helyzetét, valamint útvonalakat is tervez. Képes felismerni az emberi hangot is. A projekt során közel 20 látássérülttől sikerült adatokat gyűjteni és 3 eredményes tesztelés valósult meg.

A díjazottakról és további 43, kidolgozott pályázatról szóló kiadvány a következő linken  nyitható meg. Az eredményhirdetésről, ill. az elsődíjasokról szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

http://www.innovacio.hu/3a_hu_29_vegeredmeny.php

Egyúttal a Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Kreatív fiataloknak 5 M Ft jutalom és támogatás, az eredményes tanároknak és középiskoláknak 10-10 M Ft jutalom, ill. támogatás! Részletek idekattintva.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: innovacio@innovacio.hu

(Forrás:a Weborvos Online Egészségügyi Magazin)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* négy = 20

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 25. kedd, Vilmos napja van.
Ma van a(z) Barlangok napja.
Az év 26. hete és 177. napja.
Holnap János, Pál napja lesz.

1311. Csák Máté annyira elbízottá lett, hogy e napon Budát, hol I. Károly király feleségével, Katalinnal időzött, hadaival háborgatta.


1741. Mária Terézia királynő koronáztatása Pozsonyban nagy ünnepéllyel és a szokott szertartástól csak annyiban különbözve tarttatott meg, hogy őfelsége az eskütérre és a királydombig nem lovagolt, hanem kocsizott, a 4 kardvágást azonban lóháton tette.


Gyóni Géza / 1884. jún. 25. - 1917. jún.25. /

Sírvers

Hazai domb lesz vagy idegen árok,
Bús sírom füve amelyen kihajt,
Kopott fejfámon elmosódó írás
Bolygó vándornak ezt hirdesse majd:

Boldog, ki itt jársz, teéretted is
Megszenvedett, ki lent nyugszik, a holt;
Véres harcok verték fel hírét,
De csak a béke katonája volt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com