Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


LGT - Egy elfelejtett szó
33
hallgató

Kutyás nap volt hétvégén

- 2011. május 4. 13:25 - 904 megtekintés

Első alkalommal történt, hogy az ország négy helyszínén összehangolva a rendezvényeket ünnepeltük meg a Vakvezető Kutyák Első Országos Világnapját a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány kezdeményezésére. Április 27-én Budapesten, Miskolcon, Székesfehérváron és Debrecenben szép számban gyűltek össze kutyák, gazdáik és az érdeklődők.

A fővárosban a Vakok Iskolájában sok kisgyerek kipróbálhatta, milyen a vakvezető kutyás közlekedés az alapítvány vezetője, Mezősi Tamás irányításával. A gyerekek kutyasimogatás közben kérdéseket tehettek fel Tamás kutyás segítőinek, Kovács Líviának és Krekács Ervinnek.

A világnap alkalmából a Látássérült Állampolgárok jogaiért Mozgalom (LÁJM) pikniket szervezett a Városligetben. Eljöttek vakvezető kutyák, gazdáik és családtagok. A bemutatkozás után Czikora Róbert, a LÁJM alapító tagja beszélt a mozgalom eddigi eredményeiről és elmondta jövőbeli terveiket. Vendégünk volt Kóti Rita, aki kamerával érkezett és sokat forgatott, mert dokumentumfilmet készít egy vakvezető kutya és gazdája hétköznapjairól. A városligeti piknik jó alkalom volt arra is, hogy a beszélgetés után elinduljanak a résztvevők és megmozgassák négylábú segítőiket is.

Czikora Róbert beszámolója

Miskolc: Joey, Labda és Dömper

Demján Vera, segítő kutyák képzésével foglalkozó szakember így látta ezt a napot: “Tudtuk, hogy a kutyák és a gyerekek különös vonzalomban élnek egymás mellett. Általában minél nagyobb termetű egy kutya, és minél kisebb egy gyerek, annál nagyobb a szerelem. Miskolcon április 27-én ez a törvény újabb bizonyítékokkal gazdagodott. Mindannyiunk számára nagy örömöt szereztek az éppen csak tipegő apróságok, akik örömmel bújtak oda a segítőkutyáinkhoz. Pedig mindhárom ebünk nagytermetű – labradorok és egy golden retriever – az apróságok mégis lelkesen simogatták és szeretgették őket. Joey, az óriás golden retriver vakvezető kutyánk szelíden figyelte a gyerkőcöket, hagyta, hogy meghúzgálják hosszú szőrét, és néha megbökte gazdáját, hogy szóljon, újabb érdeklődők érkeztek. Labda, idős bemutatókutyánk a hosszú évek rutinjával lefeküdt a hűvös fűbe, és élvezettel tűrte, hogy a legkisebbek a hátára feküdjenek. Később aktivizálta magát, és a nagyobbakkal “trükközött”, pacsit adott, kúszott, és megtett mindent, hogy a gyerekek számára kutyás sikerélményt adjon. Dömper, a vakvezető tanuló labrador lelkesen üdvözölt minden kétlábút, és néhány perc után már a hátán feküdt, megmutatva, mennyire élvezi a felé áradó figyelmet és szeretetet. Mi pedig nagy örömmel választoltunk a vakvezető kutyákkal és munkájukkal kapcsolatos rengeteg kérdésre.”

Vakvezető kutyák Debrecenben

Amire csak egy kutya képes – Debrecen

Vincze Zsuzsanna szervező beszámolója

Annak ellenére, hogy igen csak fájdalmas a járás számomra, izgatottan, és boldogan sétáltam fel a városba Rumival, és a hobbikutyámmal, Ann-el, hiszen elsősorban ünnepelni mentünk. Ünnepelni és kifejezni a tiszteletünket a vakvezető kutyákkal szemben, hiszen minden egyes nap fáradhatatlanul megkönnyítik, segítik az életünket. Ki más lenne képes arra, amire Ők? Egy ember biztosan nem.

A Csokonai Színház előtt találkoztam a barátnőmmel, Kónya Judittal és Bogival, a vakvezető kutyájával. Együtt indultunk tovább a Fórum Bevásárló központ felé, közben pedig felidéztük a kutyáinknak köszönhető élményeket, és néhány vicces pillanatot a sok közül.

A helyszínen már várt ránk egy másik barátnőm, aki nagy rajongója a vakvezető kutyáknak, és azoknak az elhivatott, lelkiismeretes embereknek, akik sokszor fáradtságot nem ismerve képzik őket. Ő, Hajni, minden vakvezető kutyás rendezvényre, eseményre eljön velem.

Eleinte, azon kívül, hogy alaposan megnéztek minket, úgy tűnt, hogy nem számíthatunk túl nagy érdeklődésre, de végül megtört a jég, amikor egy kisgyermekes anyuka odajött hozzánk. Azalatt a két óra alatt, amíg ott voltunk, sok fontos kérdést feltettek nekünk, amiket megválaszoltunk, vagy éppen demonstráltunk is. Míg a szülőkkel, felnőttekkel, fiatalokkal beszélgettünk, a gyerekek nagyon élvezték a kutyasimogatást, és vidáman kacagtak fel, amikor kaptak egy-egy kutyapuszit a kezükre.

Idő közben a Debrecen Televízió néhány munkatársa is megérkezett. Amíg én tájékoztattam a riportert, és megválaszoltam a kérdéseit, addig Judit a civil érdeklődőkkel foglalkozott. Rengeteg felvételt és fotót készítettek rólunk. Majd a Hajdú-Bihari Napló munkatársai is megérkeztek. Mindketten régi ismerőseim, hiszen 3 évvel ezelőtt ők kísérték végig a közlekedésbiztonsági vizsgánkat Rumival, ami az első sajtómegjelenésünk volt.

Miután az utolsó érdeklődő is elment, úgy döntöttünk, hogy sétálunk még egy kicsit a belvárosban, hogy minél többen lássák ezen a napon, hogy a vakvezető kutya mekkora segítség a látássérült ember számára. Jó ötletnek bizonyult a séta, hiszen többen is feltettek egy-egy kérdést a vakvezető kutyákról. A legmeglepőbb az volt, amikor egy kisfiú vidáman felkiáltott, hogy “Nézd! Vakvezető kutyák.”. Sok felnőttnek fogalma sincs, hogy milyen munkát lát el éppen a vörös hámot viselő kutya, de az a kisfiú tudta, pedig – miután megkérdeztük- nincs a családjában, a környezetében egyetlen látássérült ember sem.

Nagyszerű érzés volt Judit, és az én számomra is, hogy sok ember kíváncsiságát kielégíthettük, ezzel megnyerve a szimpátiájukat. Nagyon büszkék voltunk, hogy mi képviselhettük a Baráthegyi Alapítványt Debrecenben, ezen a számunkra kiemelkedően fontos világnapon, amiről az elmúlt években csak egymás között emlékezhettünk meg.

Világnap Székesfehérváron

A Vakvágta blogon részletesen beszámol a rendezvény szervezője.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kilenc - 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com