Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélgetős műsora. Szerzők és könyveik.
34
hallgató

Lapról hangra portál

- 2011. október 21. 14:17 - 824 megtekintés

A 2011-es Nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából Lapról hangra címmel új közösségi honlapot indít partnereivel az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány.

A látássérült emberek életében egyre nagyobb szerepet játszik az informatika és az Internet, többféle gépi megoldás is létezik már újságcikkek elolvasására. Azonban ma is számtalan olyan újság működik még, gazdasági hetilapok, női lapok, ifjúsági lapok, szakmai lapok sokasága, amelyet nem publikálnak az interneten, az optikai karakterfelismerés technológiája pedig nem mindig alkalmas ezeknek a felismertetésére. Ráadásul a látássérült emberek egy része jobban kedveli az emberi felolvasást a gépinél.

A látó emberek körében pedig sokan vannak, akik szívesen segítenének önkéntesként látássérült embertársaiknak, de ma még nem tudják, pontosan hogyan tehetnék ezt meg. Egyre többen rendelkeznek ugyanakkor számítógéppel, illetve Internet-kapcsolattal is ellátott okostelefonnal, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen rögzíthető egy-egy újságcikk saját felolvasása.

A honlap célja, hogy látó önkéntesek saját készítésű felvételeit, újságcikkek felolvasását a honlapon keresztül azonnal meg lehessen osztani a látássérült emberek közösségével.

Előzmények
Az oldal alapötletét a librivox.org honlap adta, amelyen felolvasott könyvek, könyvfejezetek megosztására van lehetőség magánszemélyek között. Magyarországon ennél jelentősebb probléma a nyomtatott havi- és hetilapok elérhetősége. Ezért ugyanezt az alapötletet adaptálták az újságok, illetve újságcikkek vonatkozásában.

A Lapról hangra korábban az MVGYOSZ hasonló jellegű, népszerű szolgáltatása volt, ennek szellemiségét szeretnék továbbvinni. A név használatára az MVGYOSZ vezetése engedélyt adott.

Hasonlóan ismert a Kerek Világ Alapítvány által működtetett, Körmendy József által koordinált és népszerűsített Hangos újság. A szolgáltatás segítségével népszerű és színvonalas lapok egyes számai érhetőek el. A Lapról hangra projekt célja ettől némileg eltér: gyorsan és egyszerűen lehetővé szeretnék tenni civil felolvasók széles körének bekapcsolódását, illetve a felolvasott újságcikkek választékának bővítését.

A honlap használata
A Lapról hangra oldal október 15-én, a Nemzetközi Fehér Bot napján indul el bétaverzióban, ami azt jelenti, hogy a portál működik és használható, de folyamatosan tovább javítják a felhasználói felületet, az egyes funkciókat és az esetleges hibákkal kapcsolatban is a szokásosnál nagyobb toleranciát kérnek a felhasználóktól.

Az oldal használatához előzetesen a látó és a látássérült felhasználók számára is kötelező a regisztráció, ami az utóbbiak esetében a látássérültség igazolását is magában foglalja. Ez teszi lehetővé a szerzői jogi törvény értelmében, hogy bármilyen, nyomtatásban megjelent újságcikk közzétehető. A portál felületet biztosít az olvasói igények közlésére is (pl. lehet kérni informatikai, női, politikai, gazdasági, bulvár vagy akár egyes konkrét újságok cikkeit is).

Az oldal kizárólag önkéntes felajánlások nyomán készült, és a használata a felhasználók számára is ingyenes. Az oldal koncepciója ebben a formában újdonság, az újdonság-jelleg miatt azonban a szokásosnál is nagyobb mértékben számítanak a felhasználók visszajelzéseire akár az oldal működésével, akár tartalmával kapcsolatban. Hasonlóképpen nagyon fontos, hogy a felolvasók is visszajelzést kapjanak munkájukról – az alapítvány mindkét tekintetben számít a látássérült emberek közösségére.

Az oldal “induló” tartalmát elsősorban az alapítvány munkatársai és családtagjai állították össze gazdasági, női, tudományos és ifjúsági témájú újságcikkek felolvasásával. Hallgasson meg Ön is egy-egy cikket az adományozási projektekből ismert Sebestény Katalin és Depinyi Judit, esetleg Szatmári Péter, vagy akár a 10 éves Szuhaj Anna (Szuhaj Mihály kislányának) előadásában! De ez csak kezdet, a készítők remélik, hogy hamarosan számtalan új, önkéntes felolvasót, illetve olvasót is üdvözölhetnek a portál felhasználói között!

A honlap címe:
www.laprolhangra.hu

További információ kérhető Molnár Ákos ügyfélszolgálatos kollégától a 06-1-273-3188-as vagy a 06-70-295-9288-as telefonszámon vagy e-mailben a helpdesk@infoalap.hu címen.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 7 = tizenhárom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com