Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Marót Viki és a Nova Kultúr - A tranzisztor kor hajnalán
52
hallgató

Látás Világnapja: neurológiai vizsgálatot indokolhat a hirtelen látásromlás!

- 2021. október 15. 6:24 - 427 megtekintés

Nemcsak a szem betegsége, hanem az idegrendszer károsodása is veszélyeztetheti a látást. Az agyat és az idegrendszert fiatalkorban megtámadó sclerosis multiplexnek (SM) gyakran az egyik kezdeti tünete a látóideg-gyulladás, Devic-szindrómában vagy ahogy újabban nevezik, NMO betegségben pedig tünetmentes állapotból akár napokon belül teljes vakság alakulhat ki.

Ha egy hirtelen fellépő látásproblémának nincs kézenfekvő szemészeti magyarázata, mielőbb indokolt, hogy neurológus is lássa a beteget.
– Hirtelen jelentkező látásromlás, látóideg-gyulladás esetén a szemészeti kivizsgálás mellett mindig gondolni kell neurológiai eredetre is. Ha ugyanis sclerosis multiplex (SM) vagy neuromyelitis optica (NMO) betegség áll a háttérben, azonnal el kell indítani a gyulladáscsökkentő kezelést, hogy megakadályozzuk a visszafordíthatatlan idegkárosodások kialakulását – mondta dr. Illés Zsolt, a dániai Odense Egyetemi Kórház neurológus professzora, aki Magyarországon is számos kutatás részese. Az NMO betegséget sokáig a sclerosis multiplex egy altípusának tartották, ám bebizonyosodott: noha mindkét betegségben a szervezet saját immunrendszere támadja meg az idegrendszert, továbbá mindkét betegség érinti az agyat és a gerincvelőt is, mégis két különböző kórról van szó. A diagnózis alapja az MRI képalkotás, emellett egy vérből elvégzett ellenanyag-vizsgálattal különböztethető meg az SM és az NMO.
– Magyarországon az európai átlagnál kétszer gyakoribb az NMO, genetikai jellegzetességeket és környezeti tényezőket feltételezünk a háttérben. A betegség ezzel együtt is ritka, 150-200 betegről tudunk, ám épp emiatt késhet a diagnózis, ha nem gondolnak rá időben – hívta fel a figyelmet Illés Zsolt. A betegek többsége nő, harmincas-negyvenes életéveikben jelentkezik a betegség, de huszonéveseket is kezelnek.
– Ahogyan az SM, úgy az NMO sem csak a látást veszélyezteti: a gerincvelő gyulladása bénulással is fenyegeti a betegeket. Az elsődleges beavatkozást mindkét betegségnél a szteroidkezelés, NMO betegeknél olykor a vérből a károsító ellenanyagokat kiszűrő plazmaferezis jelenti. Fontos a betegségek megkülönböztetése, mert az SM gyógyszerek ronthatnak az NMO betegek állapotán. A súlyos, akár visszafordíthatatlan állapotrosszabbodás az immunrendszer működését fékező terápiákkal jó eséllyel kivédhető – vázolta dr. Rózsa Csilla neurológus főorvos, a Magyar Neurológiai Társaság (MANIT) elnöke.
– Korábban csak olyan gyógyszereink voltak, amelyeket nem NMO betegek számára fejlesztettek ki, más betegségek immunszuppresszív gyógyszereit használtuk. Az elmúlt években viszont magyar betegeket is bevontak olyan új hatóanyagok vizsgálatába, amelyek mára engedélyezett terápiákká váltak. Három olyan ellenanyag-terápia is elérhetővé vált, amelyekkel az eddigieknél sokkal hatékonyabban tudunk beavatkozni és hosszú éveken át teljes tünetmentességet is elérhetünk – fogalmazott Rózsa Csilla.

(Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány – MTI-OS)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 29. péntek, Mihály napja van.
Az év 39. hete és 272. napja.
Holnap Jeromos napja lesz.

1848. Eötvös József br. elhagyja Magyarországot. (Bécsbe, majd Münchenbe megy.)


1850. A pesti József Ipartanoda és a bölcsészkari Mérnöki Intézet egyesítése.


Fazekas Mihály: Csokonai nevenapjára

"...Hadd távozzanak a lengeteg és ravasz
Emléknek repeső képei. Nézd druszám,
Bacchus régi barátunk
Most hirdet jeles innepet.

Vivát! érjen azért annyi Mihály-napot,
Amennyit csak akar, jó drusza, mink pedig
Amennyit lehet, és azt
Vígasságba fecsérljük el."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com