Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kati és a Kerek Perec - Titanic
49
hallgató

Látássérültek mindennapjait segítik a csabai szolgáltatópontban

- 2021. január 12. 21:06 - 937 megtekintés

Látássérülteknek nyújt segítséget ingyenesen és többféle módon a szegedi központú Kreatív Formák Alapítvány, amely nemrég Békéscsabán nyitott szolgáltatópontot. Az emberek többsége, akiknek nincs problémájuk a látásukkal, bele sem gondolnak, hogy a vakok és gyengénlátók számára mit jelenthet akár a krumpli pucolása, a megfőzött tészta leszűrése, eljutni egyik pontból a másikba, számítógépezni, írni és olvasni –erről is beszélt a Békés megyei hírportálunknak Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Nagy Zsuzsanna szociális munkás.

Nagygyörgy Éva és Nagy Zsuzsanna számos segédeszközt, köztük nagyítót mutatott be, melyek kölcsönözhetőek is /Fotó: Imre György/Békés megyei hírportál

A Luther és a Szív utca sarkán lévő épületben nyitott szolgáltatópontot a Kreatív Formák Alapítvány, amely a hátrányos helyzetűek életkörülményeinek javítását tűzte ki célul, és elsődlegesen látássérülteknek nyújt rehabilitációs szolgáltatásokat  osztotta meg a Békés megyei hírportállal Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Nagy Zsuzsanna szociális munkás, aki maga is látássérült, és éveken át vezette elnökként a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületét.

Hangsúlyozták, a látássérültek elveszthetik teljes önállóságukat, beszűkülhetnek a társadalmi kapcsolataik, leértékelődhet a szerepük akár a munkahelyen, akár a családon belül, ha nem kapnak segítséget.

Nehézséget jelenthetnek számukra az olyan alapvető dolgok is, amelyek valaha könnyedén mentek. Elég csak a krumpli pucolására gondolni, hogy teljesen tiszta lett-e vagy maradt rajta héj. Ez és ehhez hasonló dolgok akár pszichés problémákhoz is vezethetnek. Ebben az élethelyzetben nyújt segítséget az alapítvány és immár a békéscsabai szolgáltatópont.

Békés megyei hírportál ottjártakor megannyi nagyítót kipakoltak az asztalra, és mutatták, hogy az úgynevezett látástréning során különböző optikai segédeszközöket ajánlanak a látássérülteknek, hogy azokat kipróbálhassák vagy éppen ki is kölcsönözhessék, mielőtt megveszik a boltban. Ugyanis több tíz-, akár százezer forintba is kerülhet egy-egy speciális eszköz. A legcsekélyebb nagyító kétszeres, ez egyébként nyolc dioptriának felel meg. Vannak olyan digitális nagyítók is, amelyek révén a fókuszált területen lévő szöveg és annak hátterének színe egyaránt változtatható gombnyomásra.

Egy konyhát is felszereltek, hogy bemutathassák a látássérülteknek, mit hol érdemes elhelyezni, használni. Hogyan érdemes elkészíteni egy teát vagy éppen leszűrni a tésztát – ahol ugye veszélyforrást jelent a forró víz –, esetleg egy összetettebb ebédet főzni, sütni. A vakoknál és gyengénlátóknál a folyadék öntése is problémás lehet, továbbá balesetveszélyesnek számíthat a körömvágás vagy a kés használata az éles dolgok miatt.

Példaként felhozták: a kilincs megtalálása, így az ajtó nyitása, zárása is sokkal egyszerűbbé válhat, ha markáns piros színű matricákat helyeznek fel a kilincs környékén, ezt ugyanis ők is könnyebben érzékelik.

Az informatikai oktatásra szintén nagy hangsúlyt fektetnek. Minden látássérült számára ingyenes egy szoftver, amely felolvassa a képernyőn lévő szöveget, így ők is szörfözhetnek a világhálón, olvashatnak híreket, megnézhetik az időjárás-előrejelzést. Mivel a kurzor roppant pici, egeret nem használnak, helyette billentyűparancsokat sajátítanak el. Hozzátették, hogy az okostelefonok és az azokra letölthető alkalmazások egyébként rendkívül sok segédeszközt ki tudnak váltani. Például segíthetnek a navigációban, eljutni egy adott helyre.

Kiemelték: a tapintható írás-olvasás vagy a fehér bot használatának elsajátítása mellett többek között pszichés tanácsadást is nyújtanak.

Hiszen a látás romlása vagy elvesztése nemcsak fizikai, hanem lelki szempontból is megterhelő lehet. El kell fogadni a helyzetet, és jó, ha van valaki, akivel a problémák megbeszélhetők. Hogy a látássérült valóban kezébe vegye a fehér botot, elfogadva a segítséget, és ne hajítsa be azt azonnal a sarokba.

A szemüveg már nem segíthet

Megyénkben háromezren lehetnek látássérültek – mondta Nagygyörgy Éva és Nagy Zsuzsanna. A látássérültek azok, akik látásteljesítménye 30 százalék alatti vagy más miatt korlátozottak, és akik látása szemüveggel nem javítható. Hangsúlyozták, jó, hogy a vakok és gyengénlátók egyesületének székhelyén nyílt meg a szolgáltatópont, hiszen az alapítvány és az egyesület céljai között sok a hasonlóság.

(Forrás: Békés megyei hírportál)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc * 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van.
Az év 25. hete és 169. napja.
Holnap Arnold, Levente napja lesz.

1647. A törvények sanctiója. Az országgyűlés 1646. augusztus 24-től kezdve 155 törvénycikket alkotott, melyeket a király június 17-én erősített meg. Ezek közé fölvétetett az 1645. linczi békekötés egész terjedelmében és ahhoz képest a protestánsok szabad vallásgyakorlatának biztosítására sok intézkedés történt.


1962. Az Elnöki Tanács 1962:13. számú törvényerejű rendelete a tankötelezettségről.


Szemere Miklós
/ 1802. jún.17. - 1881. aug.20./

Én nem lesem...

Én nem lesem a csillagok forgását,
Én nem fürkészem a világ folyását,
Avagy titkát az öreg föld gyomrának,
Mi gondja rá az élet víg fiának!

Egy örömöm van: a rózsa levele,
A tült pohár, a lány fejlő kebele;
Egy bánatom: a rózsa lehullása,
Üres pohár s a lányka hervadása.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com