Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hip Hop Boys - Fuss El
43
hallgató

Látássérültek mindennapjait segítik a csabai szolgáltatópontban

- 2021. január 12. 21:06 - 777 megtekintés

Látássérülteknek nyújt segítséget ingyenesen és többféle módon a szegedi központú Kreatív Formák Alapítvány, amely nemrég Békéscsabán nyitott szolgáltatópontot. Az emberek többsége, akiknek nincs problémájuk a látásukkal, bele sem gondolnak, hogy a vakok és gyengénlátók számára mit jelenthet akár a krumpli pucolása, a megfőzött tészta leszűrése, eljutni egyik pontból a másikba, számítógépezni, írni és olvasni –erről is beszélt a Békés megyei hírportálunknak Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Nagy Zsuzsanna szociális munkás.

Nagygyörgy Éva és Nagy Zsuzsanna számos segédeszközt, köztük nagyítót mutatott be, melyek kölcsönözhetőek is /Fotó: Imre György/Békés megyei hírportál

A Luther és a Szív utca sarkán lévő épületben nyitott szolgáltatópontot a Kreatív Formák Alapítvány, amely a hátrányos helyzetűek életkörülményeinek javítását tűzte ki célul, és elsődlegesen látássérülteknek nyújt rehabilitációs szolgáltatásokat  osztotta meg a Békés megyei hírportállal Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Nagy Zsuzsanna szociális munkás, aki maga is látássérült, és éveken át vezette elnökként a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületét.

Hangsúlyozták, a látássérültek elveszthetik teljes önállóságukat, beszűkülhetnek a társadalmi kapcsolataik, leértékelődhet a szerepük akár a munkahelyen, akár a családon belül, ha nem kapnak segítséget.

Nehézséget jelenthetnek számukra az olyan alapvető dolgok is, amelyek valaha könnyedén mentek. Elég csak a krumpli pucolására gondolni, hogy teljesen tiszta lett-e vagy maradt rajta héj. Ez és ehhez hasonló dolgok akár pszichés problémákhoz is vezethetnek. Ebben az élethelyzetben nyújt segítséget az alapítvány és immár a békéscsabai szolgáltatópont.

Békés megyei hírportál ottjártakor megannyi nagyítót kipakoltak az asztalra, és mutatták, hogy az úgynevezett látástréning során különböző optikai segédeszközöket ajánlanak a látássérülteknek, hogy azokat kipróbálhassák vagy éppen ki is kölcsönözhessék, mielőtt megveszik a boltban. Ugyanis több tíz-, akár százezer forintba is kerülhet egy-egy speciális eszköz. A legcsekélyebb nagyító kétszeres, ez egyébként nyolc dioptriának felel meg. Vannak olyan digitális nagyítók is, amelyek révén a fókuszált területen lévő szöveg és annak hátterének színe egyaránt változtatható gombnyomásra.

Egy konyhát is felszereltek, hogy bemutathassák a látássérülteknek, mit hol érdemes elhelyezni, használni. Hogyan érdemes elkészíteni egy teát vagy éppen leszűrni a tésztát – ahol ugye veszélyforrást jelent a forró víz –, esetleg egy összetettebb ebédet főzni, sütni. A vakoknál és gyengénlátóknál a folyadék öntése is problémás lehet, továbbá balesetveszélyesnek számíthat a körömvágás vagy a kés használata az éles dolgok miatt.

Példaként felhozták: a kilincs megtalálása, így az ajtó nyitása, zárása is sokkal egyszerűbbé válhat, ha markáns piros színű matricákat helyeznek fel a kilincs környékén, ezt ugyanis ők is könnyebben érzékelik.

Az informatikai oktatásra szintén nagy hangsúlyt fektetnek. Minden látássérült számára ingyenes egy szoftver, amely felolvassa a képernyőn lévő szöveget, így ők is szörfözhetnek a világhálón, olvashatnak híreket, megnézhetik az időjárás-előrejelzést. Mivel a kurzor roppant pici, egeret nem használnak, helyette billentyűparancsokat sajátítanak el. Hozzátették, hogy az okostelefonok és az azokra letölthető alkalmazások egyébként rendkívül sok segédeszközt ki tudnak váltani. Például segíthetnek a navigációban, eljutni egy adott helyre.

Kiemelték: a tapintható írás-olvasás vagy a fehér bot használatának elsajátítása mellett többek között pszichés tanácsadást is nyújtanak.

Hiszen a látás romlása vagy elvesztése nemcsak fizikai, hanem lelki szempontból is megterhelő lehet. El kell fogadni a helyzetet, és jó, ha van valaki, akivel a problémák megbeszélhetők. Hogy a látássérült valóban kezébe vegye a fehér botot, elfogadva a segítséget, és ne hajítsa be azt azonnal a sarokba.

A szemüveg már nem segíthet

Megyénkben háromezren lehetnek látássérültek – mondta Nagygyörgy Éva és Nagy Zsuzsanna. A látássérültek azok, akik látásteljesítménye 30 százalék alatti vagy más miatt korlátozottak, és akik látása szemüveggel nem javítható. Hangsúlyozták, jó, hogy a vakok és gyengénlátók egyesületének székhelyén nyílt meg a szolgáltatópont, hiszen az alapítvány és az egyesület céljai között sok a hasonlóság.

(Forrás: Békés megyei hírportál)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 3 = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 27. szerda, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 270. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com