Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Koncz Zsuzsa - A város fölött
27
hallgató

Lesz tankönyv szeptemberben – ígérik az illetékesek

- 2013. augusztus 21. 13:39 - 2205 megtekintés

A vak diákok is zökkenő mentesen jutnak tankönyveikhez?
A hazai tankönyv-ellátást három jogszabály szabályozza. A harmadik, a legfrissebb az idén februárban született tankönyvrendelet ezekben a hetekben vizsgázik először.

A nyár folyamán a sajtó számos anomáliára mutatott rá. Probléma volt többek között az iskolakezdési utalványok felhasználásával. A tankönyvek központi terjesztését lebonyolító Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) több cafetéria-szolgáltatóval is megállapodott, így a béren kívüli juttatásként adható iskolakezdési utalványt is fel lehet használni a tankönyvek kifizetésére – tájékoztatta a könyvtárellátó az MTI-t. A fizetési határidő – a köznevelési államtitkárság kérésére – július 31-ről augusztus 15-re módosult. Sok gond volt abból is hogy az elavult lakcím-listák miatt sok szülő nem kapta meg időben a befizetési csekkeket. Ez sok felesleges utánajárást okozott az érintetteknek.

A látássérült gyerekek speciális tankönyv-igénye miatt a témában a VGYKE. újságírói felkeresték a budapesti, Ajtósi Dürer soron lévő, Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája igazgatóhelyettesét, Kurtz Máriát. Ő elmondta, hogy tulajdonképpen idén sincs fennakadás a tanulók könyvekkel való ellátásában, hiszen a gyártást házon belül végzik. A könyvek árát a költségvetés fedezi, valamennyi tanuló ingyen kapja meg a tankönyveit. Kisebb csúszás a finanszírozás terén tapasztalható – tette hozzá az igazgatóhelyettes asszony -, de ez sem jelentős, át tudjuk hidalni – mondta. A könyv-előállítást összehangolják a tanítás ütemével, így mire szükség van egy-egy tankönyvre, addigra az rendelkezésre áll.

Igen, a Vakok Iskolájában általában valóban nincs probléma, mivel ott általában az egyszerűen Braille-síthető tankönyvekkel dolgoznak, nem használnak például munkafüzeteket vagy sok ábrát tartalmazó tankönyveket – mondta el Németh Orsolya, a VGYKE alelnöke. – Az integráltan tanuló gyerekeknél – akik a látókkal együtt vesznek részt az oktatásban -, ezzel szemben éppen az okozza a nehézséget, hogy manapság ahány iskola és tanár, szinte annyiféle könyvet lehet kapni egy-egy tantárgyhoz, és a tanárra van bízva, hogy melyiket használja. A modern tankönyvek többsége ráadásul igencsak gazdag ábrákban, képekben, illetve gyakran kitöltést, önálló munkát igényel a használata a gyermek részéről. Ezek a munkamódok általában nem biztosíthatók egy vak gyermek számára egy Braille írással készült tankönyv esetén, ebben az esetben az egyszerű átírás vagy Braille konvertálás és nyomtatás jelentős információveszteséget eredményezne, itt tehát tényleges adaptálásra van, vagyis lenne szükség, például az ábrák helyett az azok tartalmát elmagyarázó szövegekre, táblázatok, diagramok helyett azok tartalmának szöveges leírására, stb. A tankönyvellátás legfőbb nehézségét éppen az jelenti, hogy jellemzően sok eltérő tankönyvet igényelnek a tanulók, amiket általában 1-2 gyermek vagy fiatal használna, és lehet, hogy csak abban az egy tanévben van rá igény. Egy Braille átírás vagy konvertálás egy egész tankönyv esetében akár több tízórás munka is lehet, és akkor adaptációról még szó nincs, amihez ráadásul szaktanári végzettséggel is hasznos lenne rendelkeznie a tankönyv készítőjének – foglalta össze az integrált oktatásban rejlő problémákat Németh Orsolya.

Az MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) tankönyvellátási csoportvezetője Szabó Edina, akihez befutnak a tankönyv-igények. – Az integrált oktatásban évről évre kevesebb látássérült gyermek vesz részt – mondta. – Idén eddig 14 iskolából, összesen 19 gyermek részére igényeltek könyvet. A korábbi években ez a szám meghaladta a húszat. A határidő márciusban lejárt, de ha valaki még most kér tőlünk könyvet, akkor azt is megcsináljuk. Többnyire a legújabb könyvekkel van baj, amelyek késve jutnak el hozzánk, így a feldolgozásuk is később történhet meg. További problémát a matematika, fizika és kémia tankönyvek jelentik, mert ebben a tanulók számára nélkülözhetetlen ábrák, képletek vannak. Ezeket eddig úgy oldottuk meg, hogy a stúdiónkban hangos könyvet készítettünk belőlük, de a stúdiónk működése bizonytalan időre szünetel, finanszírozási problémák miatt. Emiatt azt javasoljuk a pedagógusoknak és a tanulóknak, hogy a korábban elkészült hangos könyveket használják.

Forrás: vgyke

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com