Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
55
hallgató

Lesz tankönyv szeptemberben – ígérik az illetékesek

- 2013. augusztus 21. 13:39 - 2516 megtekintés

A vak diákok is zökkenő mentesen jutnak tankönyveikhez?
A hazai tankönyv-ellátást három jogszabály szabályozza. A harmadik, a legfrissebb az idén februárban született tankönyvrendelet ezekben a hetekben vizsgázik először.

A nyár folyamán a sajtó számos anomáliára mutatott rá. Probléma volt többek között az iskolakezdési utalványok felhasználásával. A tankönyvek központi terjesztését lebonyolító Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) több cafetéria-szolgáltatóval is megállapodott, így a béren kívüli juttatásként adható iskolakezdési utalványt is fel lehet használni a tankönyvek kifizetésére – tájékoztatta a könyvtárellátó az MTI-t. A fizetési határidő – a köznevelési államtitkárság kérésére – július 31-ről augusztus 15-re módosult. Sok gond volt abból is hogy az elavult lakcím-listák miatt sok szülő nem kapta meg időben a befizetési csekkeket. Ez sok felesleges utánajárást okozott az érintetteknek.

A látássérült gyerekek speciális tankönyv-igénye miatt a témában a VGYKE. újságírói felkeresték a budapesti, Ajtósi Dürer soron lévő, Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája igazgatóhelyettesét, Kurtz Máriát. Ő elmondta, hogy tulajdonképpen idén sincs fennakadás a tanulók könyvekkel való ellátásában, hiszen a gyártást házon belül végzik. A könyvek árát a költségvetés fedezi, valamennyi tanuló ingyen kapja meg a tankönyveit. Kisebb csúszás a finanszírozás terén tapasztalható – tette hozzá az igazgatóhelyettes asszony -, de ez sem jelentős, át tudjuk hidalni – mondta. A könyv-előállítást összehangolják a tanítás ütemével, így mire szükség van egy-egy tankönyvre, addigra az rendelkezésre áll.

Igen, a Vakok Iskolájában általában valóban nincs probléma, mivel ott általában az egyszerűen Braille-síthető tankönyvekkel dolgoznak, nem használnak például munkafüzeteket vagy sok ábrát tartalmazó tankönyveket – mondta el Németh Orsolya, a VGYKE alelnöke. – Az integráltan tanuló gyerekeknél – akik a látókkal együtt vesznek részt az oktatásban -, ezzel szemben éppen az okozza a nehézséget, hogy manapság ahány iskola és tanár, szinte annyiféle könyvet lehet kapni egy-egy tantárgyhoz, és a tanárra van bízva, hogy melyiket használja. A modern tankönyvek többsége ráadásul igencsak gazdag ábrákban, képekben, illetve gyakran kitöltést, önálló munkát igényel a használata a gyermek részéről. Ezek a munkamódok általában nem biztosíthatók egy vak gyermek számára egy Braille írással készült tankönyv esetén, ebben az esetben az egyszerű átírás vagy Braille konvertálás és nyomtatás jelentős információveszteséget eredményezne, itt tehát tényleges adaptálásra van, vagyis lenne szükség, például az ábrák helyett az azok tartalmát elmagyarázó szövegekre, táblázatok, diagramok helyett azok tartalmának szöveges leírására, stb. A tankönyvellátás legfőbb nehézségét éppen az jelenti, hogy jellemzően sok eltérő tankönyvet igényelnek a tanulók, amiket általában 1-2 gyermek vagy fiatal használna, és lehet, hogy csak abban az egy tanévben van rá igény. Egy Braille átírás vagy konvertálás egy egész tankönyv esetében akár több tízórás munka is lehet, és akkor adaptációról még szó nincs, amihez ráadásul szaktanári végzettséggel is hasznos lenne rendelkeznie a tankönyv készítőjének – foglalta össze az integrált oktatásban rejlő problémákat Németh Orsolya.

Az MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) tankönyvellátási csoportvezetője Szabó Edina, akihez befutnak a tankönyv-igények. – Az integrált oktatásban évről évre kevesebb látássérült gyermek vesz részt – mondta. – Idén eddig 14 iskolából, összesen 19 gyermek részére igényeltek könyvet. A korábbi években ez a szám meghaladta a húszat. A határidő márciusban lejárt, de ha valaki még most kér tőlünk könyvet, akkor azt is megcsináljuk. Többnyire a legújabb könyvekkel van baj, amelyek késve jutnak el hozzánk, így a feldolgozásuk is később történhet meg. További problémát a matematika, fizika és kémia tankönyvek jelentik, mert ebben a tanulók számára nélkülözhetetlen ábrák, képletek vannak. Ezeket eddig úgy oldottuk meg, hogy a stúdiónkban hangos könyvet készítettünk belőlük, de a stúdiónk működése bizonytalan időre szünetel, finanszírozási problémák miatt. Emiatt azt javasoljuk a pedagógusoknak és a tanulóknak, hogy a korábban elkészült hangos könyveket használják.

Forrás: vgyke

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* hat = 12

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. november 30. csütörtök, András, Andor napja van.
Az év 48. hete és 334. napja.
Holnap Elza napja lesz.

1786. II. József császár eltörölte a halálbüntetést, és helyette megbélyegzést, verést és hajóvontatást rendelt.


1806. Az Osztrák Császárság zászlójának hivatalos színe a fekete-sárga, a Magyar Királyságé piros-fehér-zöld.


Kiss József / 1843. nov.30. - 1921. dec. 31. /

Tűzek

"...- S amíg lelkemmel káprázatok játsznak,
S jövendő tüzek délibábja von,
Amelyek távol ég alján cikáznak -
Valamikor- beomlott síromon:
Itt ülök némán, magamba rogyva,
Míg száll az óra, mint egy pillanat,
És félig ébren és félig álomba
Piszkálgatom a húnyó parazsat."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com