Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
29
hallgató

Létezhet még új látásmód több tucat megvalósult EU-finanszírozású fogyatékosügyi program után?

- 2010. március 4. 11:01 - 958 megtekintés

A látássérülés az emberek többsége által az egyik legsúlyosabbnak és legnehezebben elviselhetőnek tartott fogyatékossági forma. Az ehhez társuló tévhitek, sztereotípiák és negatív attitűdök nem csak az érintettek foglalkoztatását, hanem az ők és hozzátartozóik széles értelemben vett társadalmi részvételét is súlyosan gátolják.

Magyarországon a fogyatékos emberek a munkaerő-piacon sokoldalúan hátrányos helyzetű csoportot alkotnak. Köztük a látássérült személyek munkaerő-piaci helyzete különösen rossznak mondható. A számukra elérhető pályák behatároltak, piacképtelenek, a “vakszakmák”, mint pl. telefonközpont-kezelés, elavultak. Az értelmiségi pályákon a látássérültség rizikófaktor, a humán pályák pedig egyébként is telítettek. Magyarországon a vak és gyengénlátó személyek száma a 2001. évi népszámlálási adatok szerint 64558 fő. Jellemző adat, hogy 30 %-uk még az általános iskolai végzettséget sem szerezte meg, további 37 % pedig ezen túl más oktatásban nem vett részt. A szakmunkások aránya 8 %, az érettségizetteké 17 %, a diplomásoké pedig 7%. Ezek az arányok mindenképpen arra engednek következtetni, hogy a látássérült emberek iskolázottsága különösen indokolja a képzéseken keresztüli segítségnyújtást. Gazdasági aktivitásukat jellemzi, hogy a 15 évesnél idősebbek 42 %-a saját jogú nyugdíjas, 18 %-a rokkantsági nyugdíjas, tehát a munkaképes arány 40 %. A 25823 fő munkaképes látássérült személy 10 %-a inaktív, 13 %-a eltartott, 3 %-a munkanélküli és mindössze 14 %-a foglalkoztatott, ami a 2001-es adatfelvétel óta lényegesen csökkent.

A látássérült emberek oktatása, különösen a szakképzés komoly hiányosságokat mutat, így ezek az emberek a látássérülésükön túl is hátrányban vannak a munkaerőpiacon. A problémát fokozza, hogy a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények zöme egyáltalán nincs felkészülve vak vagy gyengénlátó hallgató fogadására, a speciális segédeszközök hiányánál azonban nagyobb gondot jelent az oktatók felkészületlensége és idegenkedése a fogyatékos hallgatók tanításától. A VGYKE. által ismert néhány kifejezetten vak és gyengénlátó személyek bevonásával zajlott EU-finanszírozású átképzési és foglalkoztatási projekt eredményes volt, ám félő, hogy a programok során felgyülemlett tapasztalatok hosszú távon elvesznek, nem válnak széles körben ismertté és így a jövőben nem vagy csak korlátozott mértékben hasznosulnak. Ugyanakkor fokozott társadalmi elvárás, hogy az egy-egy főre jutó több millió forintból létrehozott eredmény látható és kézzel fogható legyen, ezért fontosnak tartja a szervezet, hogy a sok kis eredményt összegyűjtve, együttesen mutathassák be a szakmának és a nagyközönségnek. A foglalkozási rehabilitáció és a nyílt munkaerő-piaci integráció elengedhetetlen feltétele a munkáltatók együttműködése, amihez nélkülözhetetlen a témával kapcsolatos ismereteik, információik bővítése, kiegészítése, a téves vagy valótlan tudás helyesbítése, a félelmek, előítéletek lebontása, a fogyatékos emberek iránti tolerancia növelése, az empátia, elfogadás megteremtése. Ezért kiemelt feladatuknak tekintik a munkáltatók tájékoztatását, képzését is. Ebben a folyamatban szükség van azokra a közreműködő személyekre is, akik támogatják a munkaadók és a fogyatékos munkavállalók közti kapcsolat megteremtődését, átsegítik mindkét felet a kezdeti nehézségeken.

Mindezen problémákat szem előtt tartva a VGYKE 2005 és 2008. között két EU-finanszírozású program megvalósításával igyekezett megoldási módokat kidolgozni és felkínálni valamennyi érintett részére. “Partnerünk Európa” c. programjuk keretében 36 látássérült személy alternatív képzését és foglalkoztatását, illetve folyamatos pszichoszociális támogatását valósították meg, míg “Tudás és kompetencia” projektük során 45 szociális szakembert és önkéntest vontak be a látássérült emberek foglalkoztatását támogató önismereti és szakmai képzésbe.

“Új látásmód” projektük a korábban megvalósított HEFOP programjaik eredményei mellett szakembereik szakmai nyitottságára és a látó-látássérült kommunikáció szervezetükön belül megfigyelhető kiegyensúlyozott voltára épül. “Ilyen keretek között érezzük csak megteremthetőnek a vak és gyengénlátó emberek társadalmi befogadását, szakmai elismerését, így ebben a szemléletben élen járva igyekszünk ezt a fajta gondolkodásmódot népszerűsíteni tevékenységeinkkel.” – mondta Németh Orsolya szakmai vezető.

A VGYKE az egyetlen olyan látássérült személyekkel foglalkozó szervezet, amely egynél több EU-finanszírozású projekt megvalósításán van túl, így tapasztalataik átadása a hasonló területen működő szakmai szervezetek számára is fontos lehet. A konzorciumi partnerként bevont Egészséges Szervezet, Egészséges Munkahely Alapítvány a szervezetfejlesztés és a szupervízió módszereinek a programba való integrálásával járul hozzá a célként kitűzött új látásmód kialakításához és elterjesztéséhez.

A projekt fő célja a vak és gyengénlátó személyek képzési és munkaerő-piaci integrációjának előre vitele, amit ismét új szemszögből közelítenek meg. Hosszú távon céluk a látássérült emberek társadalmi, elsősorban munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, az ehhez szükséges feltételek megteremtődéséhez való hozzájárulás a projekt keretében létrejövő eredmények, termékek révén. A program 17 hónapos időtartamban, 2010. február és 2011. június között valósul meg közel 32 millió forintos EU-s támogatással az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

A program fő elemei:
1. A korábban a fogyatékos emberek foglalkoztatottsági helyzetének javítása érdekében megvalósult EU-finanszírozású programok “utókövetése”, az eredmények összegzése, annak “vizsgálata”, hogy milyen eredményt hozott a több százmillió forintnyi EU-támogatás felhasználása.
2. A vak és gyengénlátó, illetve más fogyatékos emberek munkaerő-piaci beilleszkedését segítő, támogató mentorok integrált szemléletben megvalósuló képzése ép és fogyatékos résztvevőkkel, látássérült és látó oktatókkal.
3. A látássérült emberek potenciális munkáltatói részére ún. érzékenyítő tréningek, szemléletformáló programok megvalósítása. Cél a látás hiányával és a segítetti/segítői szereppel kapcsolatos saját élmények nyújtása, ezen keresztül pedig az egyes személyek fogyatékos emberekhez való viszonyulásának újradefiniálása.
4. A felnőttképzéssel foglalkozó intézmények tájékoztatása, saját élményű tapasztalatok adása és információnyújtás a látássérült emberek képzési és foglalkoztatási lehetőségeiről az ország legalább három régiójában.

A nyilvánosság folyamatos tájékoztatását igen fontosnak tartja az egyesület, mivel a köztudatban a fogyatékos emberekről alkotott kép még mindig nem reális, gyakran mitikus, hiedelmeken alapul, sajnálattal és szánalommal teli. “Hiszünk abban, hogy a szervezetünkben látó és látássérült szakemberek által megvalósított közös munka és szakmai együttműködés sokak számára példaértékű lehet.” – hangsúlyozza a projekt szakmai vezetője.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


négy - 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com