Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Polyák Lilla és Homonnay Zsolt - Te meg én
51
hallgató

Lovasterápia: használ a gyermeknek, és élvezi a ló is

- 2021. június 3. 8:43 - 740 megtekintés

Bozori Gabriella, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának vezetője az Indexnek adott interjúban hangsúlyozta: abban a szerencsés helyzetben vannak ők is, illetve a foglalkozásaikon részt vevő gyermekek szülei is, hogy mindenki annyiért veheti igénybe a szolgáltatásaikat, amennyire azt a pénztárcája engedi.

(kép: Tóth Tímea lovasterápiás segítő bemutatót tart tanítványával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában 2015. november 16-án. Fotó: Marjai János / MTI)

EZZEL PONTOSAN AZ A CÉLJUK A FÓTIAKNAK, HOGY NE CSAK A TEHETŐSEBB CSALÁDOK VIHESSÉK LOVASTERÁPIÁRA SÉRÜLT, VALAMINT PROBLÉMÁS GYERMEKÜKET.

Hiszen ahol ilyen gyermeket vagy gyermekeket nevelnek, sokszor csak az egyik szülő tud dolgozni, sőt előfordul, hogy az apa és az anya is munkanélküli, nem beszélve arról, hogy a különböző terápiák, fejlesztések, orvosi kezelések amúgy is megterhelik a családok büdzséjét.

A szakember hozzátette: vannak olyan intézmények is, ahonnan járnak a lovasterápiás központba, ilyen például a vakok iskolája, tőlük nem is kérnek térítést. Hangsúlyozta, távlati céljuk az, hogy a lovasterápia is bekerüljön a NEAK által finanszírozott gyógymódok közé.

De mi is a lovasterápia?

A lovasterápiának – amely gyűjtőfogalom – három ága van, és mindhárom művelése speciális képzettséget igényel  magyarázta az intézményvezető.

Minden olyan tevékenységet magában foglal, amelyet lóháton, a ló körül, a ló segítségével végeznek annak érdekében, hogy a terápiára érkező páciensek állapotát javítsák, képességeiket fejlesszék, az életminőségüket javítsák. A hippoterápiát kimondottan gyógytornászok vagy szomatopedagógusok vezetik, és célzottan a mozgásukban korlátozott betegekkel foglalkoznak.

A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna vezetője bármely szakos gyógypedagógus lehet, ezekre a kezelésekre nagyon sokféle problémával küszködő gyerekek jönnek. Jellemzően például a tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek, autisták, látás- és hallássérültek, hiperaktív, magatartás- és beszédproblémás, figyelemzavaros gyerekek látogatják ezeket a foglalkozásokat.

A harmadik speciális terület pedig a pszichológiai lovasterápia. Ezt pszichológusok vezetik, hozzájuk a különböző pszichés problémával rendelkező gyerekek járnak. Nagyon sok kisded szorong, sokuknak az iskolai teljesítménykényszerrel van problémájuk, vagy épp nehezen tudják feldolgozni a kudarcokat, hangulathullámzásaik vannak, esetleg a családi háttérben megbomlott az egyensúly.

Bozori Gabriella ismételten hangsúlyozta, hogy minden gyermek, minden eset más, és nagyon fontos, hogy egyénileg mérnek fel mindenkit, és a terápiás célokat is személyre szabottan tűzik ki. Ennek megfelelően maga a terápia is személyre szabottan zajlik.

Az emberben felvetődik a kérdés, hogy például egy kutya, mint az ember legjobb barátja, lehet-e terápiás állat, sőt ha az ember megnézi az Oscar-díjas dokumentumfilmet, a Tanítóm, a polip című szenzációs alkotást, akár még egy lábasfejűvel kialakított kapcsolat is fantasztikus hatást gyakorolhat az emberre.

Hogyne, nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek az állatterápiák. Tudományos kutatások is igazolják az állatok emberre gyakorolt pozitív hatását, ha sok időt töltünk el a társaságukban – állítja a szakember, akitől azt is megkérdeztük, speciálisan kiképzett lovakkal dolgoznak-e a terápia foglalkozásain.

Természetesen alapos kiképzésen mennek át ezek az állatok, alkalmassági vizsgát is kell tenniük. Nagyon értékesek ezek a különleges képességgel, képzettséggel rendelkező terápiás lovak, ugyanolyan sokat érnek, mint például a vakvezető kutyák. Előszeretettel alkalmazunk pónikat, kistermetű lovakat. Az alapkiképzés kétéves koruk körül kezdődik, a speciális kiképzés körülbelül ötéves korukra fejeződik be. Nagyon jól bánunk velük, úgynevezett szabad tartásban sok időt töltenek kint a mezőn, kedvükre futkározhatnak, ki tudják pihenni a munkájukkal együtt járó idegi fáradtságot is. Ha fogalmazhatok így, élvezik az életet, és amennyire meg tudjuk állapítani, a munkájukat is.

Miben segítenek a vak gyerekeknek a lovak? 

Szüle Eszter gyógypedagógus, lovasterapeuta a vak és látássérült kisgyerekekkel foglalkozik, a lovasterápia segítségével szép eredményeket ért el.

Lassan húszéves tapasztalattal rendelkezünk. Nagyon sokáig kerestünk helyet magunknak, míg végre 2003-ban rátaláltunk Fótra – idézte fel az előzményeket a szakember.

Az országban elsőként valósítottuk meg intézményes keretek között a látássérült gyerekek lovasterápiáját. Mi a Vakok Általános Iskolájából járunk ki Fótra lovagolni heti rendszerességgel. Nyilván nem kifejezetten a látásuk javul ettől, hanem a látássérülésből adódó egyéb nehézségeiket, problémáikat orvosolja. A látássérülésből adódóan a mozgásfunkciók terén vannak gondjaik ezeknek a gyerekeknek – magyarázza Szüle Eszter. 

Mint a szakember elmondta, egy látássérült gyermeknek ugyanakkora a mozgásigénye, mint egy látónak, de ez korlátozott lehetőségekkel párosul, miközben valamilyen szinten mindegyik látássérült gyereknek gond van a mozgásfunkcióival. Éppen ezért meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, amellyel a gyerekek mozgását fejlesztik, köztük az egyensúlyérzéküket.

Már azzal javul az egyensúlyérzékük, ha csak szimplán felülnek a ló hátára, és megtartják magukat. Lépés jármódban gyakorolunk, de egészen hihetetlen módon ügetésben, sőt még vágtában, tehát galoppban is tudnak lovagolni. Hiszen a látássérülteknek is van parasport, díjlovaglásban is versenyeznek a vakok és látássérültek. A pszichés funkciókat is javítja a lovasterápia, erősíti a gyerekek önbizalmát – teszi hozzá Szüle Eszter, aki azt is elárulta, hogy lovasversenyeket is szerveznek a látássérült gyerekeknek, idén már tizenhatodik alkalommal tartották meg az erőpróbát. És ha a kisgyermek sikert ér el ezen, az fantasztikusan sokat jelent neki, motiválja, lelkileg is erősíti. A következő ilyen versenyt október első hétvégéjén rendezik Fóton.

(Forrás:Index)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 17. szerda, Rudolf napja van.
Az év 16. hete és 108. napja.
Holnap Andrea, Ilma napja lesz.

1330. Zach Felicián leányának, Klára udvarhölgynek a királyné testvére, Kázmér herceg által a királyné közreműködésével történt meggyalázását megbosszulandó, Visegrádon a királyi ebédlőbe rohant, Erzsébet királyné négy ujját kardjával leszelte, s a királyt karján megsebesítette.


1721. A protestánsok vallásügye országos bizottságban, mely több hónapos viszálykodás után önmagát föloszlatta.


Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

"...De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok- ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna
ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com