Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bélyegalbum - A MABÉOSZ. műsora (Műsorvezető Turcsányi Éva)
30
hallgató

Magyar tannyelvű speciális iskolát terveznek látássérülteknek Székelyudvarhelyen

- 2021. február 6. 9:17 - 300 megtekintés

A látássérült gyermekeknek magyar tannyelvű iskola, az erdélyi magyar ajkú látássérült személyek számára pedig rehabilitációs központ létrehozását tűzte ki célul az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület. Míg a tanintézmény megvalósítása már körvonalazódik, a központ esetében nagyszabású, egymillió eurós célösszegű adománygyűjtő kampányt indítottak útjára.

Pálfi Kinga, Butu Arnold Csaba, Máté Zsolt | Fotó: Szász Csaba/Maszol.ro

Az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület (EMLE) egy magyar tannyelvű, bentlakásos oktatási intézmény és egy elemi rehabilitációs központ létrehozását tűzte ki célul, terveikről szerdán, február 3-án számoltak be egy sajtótájékoztató keretében.

A romániai látássérült gyermekek nincsenek könnyű helyzetben, a kisebbségi lét pedig csak súlyosbítja helyzetüket, állapították meg. „Romániában jelen pillanatban hét speciális iskola áll a látássérült gyermekek és fiatalok rendelkezésére, nyilván mind a hétben kizárólag román nyelven oktatnak” – közölte Máté Zsolt, az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület alelnöke, aki megjegyezte, hogy 1903-ban, többnyire közösségi összefogással, már egyszer sikerült felépíteni egy oktatási intézményt, 1920-ban azonban megszűnt és azóta sincs magyar tannyelvű speciális oktatás erdélyi, magyar ajkú látássérültek számára.

Az alelnök elmondta, hogy csak a három székelyföldi megyében közel 200 iskolaköteles fiatalról tudnak, ebből heten járnak a kolozsvári speciális iskolába. A többiek zömmel megpróbálnak a normál oktatásban részt venni. Ez a látássérültség fokától függően vagy sikeres lesz, vagy nem. Sajnos nagyon sok fiatal idő előtt elhagyja az iskolát. „Egy-két osztályon még át lehet őket passzírozni, elemin még-még, de utána vége. Rengeteg gyereket veszítünk el” – mondta Máté Zsolt.

A szervezet elnöke megjegyezte, hogy az iskolával kapcsolatosan több részletet nem árulhat el, mert épp egy üzleti tárgyalás közepén állnak. „Amennyiben ez sikeres lesz, akkor rögtön közölni fogjuk a jó hírt, a terveinket és a koncepciót is” – ígérte az EMLE alelnöke.

Magyarország kormányának köszönhetően az iskolaprojekt résztámogatást kapott. A rendelkezésre álló keret, illetve az iskolaprojekt számára kiszemelt ingatlan és a hozzá tartozó terület méretei miatt a rehabilitációs központ tervét le kellett választaniuk az eredeti koncepcióról, miszerint a látássérült gyerekek és felnőttek igényeit is kiszolgáló, egyetlen nagy központot hozzanak létre, és két külön projektként kezelik a speciális oktatási intézmény, illetve a látássérült felnőtteknek létrehozandó elemi rehabilitációs központ tervét.

Az EMLE adatai szerint Erdélyben több mint 6000 magyar ajkú látássérült személy él, rehabilitációs támogató szolgáltatás nincs az országban, semmilyen nyelven. Igaz, akadnak, akik egyszerűen nem is igénylik ezt a fajta szolgáltatást, beérik azzal, amit az állam ad. „Komoly anyagi juttatásban részesülnek (betegnyugdíj, szociális nyugdíj), kísérőt kapnak, és az állam mindenhez biztosítja az anyagi keretet is, így kényelemből nem vágynak többre” – magyarázta Butu Arnold Csaba, az EMLE elnöke.

A székelyudvarhelyi kétszeres paralimpikon elmagyarázta az elkényelmesedés okát: „Ha elesik az ember, első reakcióként fel szeretne állni. De ha azt tapasztalja, hogy milyen kényelmes ott a földön, mindent odavisznek neki tálcán, akkor már fel sem akar állni. De van a másik fele is, akik fel szeretnének állni, ehhez kell a segítség, ezért van szükség a rehabilitációt segítő központ létrehozására” – mondta Butu.

Elindult az adománygyűjtés

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint az iskola Székelyudvarhely központjában lesz, a rehabilitációs központ szintén a városban lenne, már kiszemelték az erre alkalmas ingatlant, egy volt panzió épületét. Az ingatlan infrastrukturális, energetikai és kisebb akadálymentesítési beavatkozást igényel, összértéke, amely az ingatlan vételárát, a szükséges fejlesztések költségeit, segédeszközök beszerzését és egyéves működési kiadásait is tartalmazza, több mint 900 000 euróra tehető.

Az egymillió eurós célösszegű adománygyűjtés tárgya ennek az ingatlannak a megvásárlása. A gyűjtés lebonyolítását a https://erdelyivakiskola.org/ honlap segíti, itt megtekinthető a megvásárolandó ingatlan is, annak technikai leírása, de olvasni lehet az egyesület céljairól, terveiről is. A honlap adományfelülete háromnyelvű (magyar, román, angol), egyéni adakozóként (névvel vagy névtelenül), vagy jogi személyként, cégként is lehet (több pénznemben is) felajánlásokat tenni.

„Amennyiben egy cég szeretne támogatni, amennyiben megadja az adatait, a honlap automatikusan generálja a támogatási szerződést, amit azonnal elküld a támogató e-mail címére” – tájékoztatta a Maszol.ro munkatársát Butu Arnold Csaba. Elhangzott még, hogy az adománygyűjtés kezdeti lendületének lankadását megelőzendő, időnként igazi meglepetésekkel fognak életjelt adni magukról, komoly terveik vannak a következő fél évre.

Elmondták, a kezdeményezés legfőbb partnere a székelyudvarhelyi önkormányzat, a sajtóeseményen jelen volt Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere is. „Örömmel adunk otthont egy ilyenfajta rehabilitációs központnak, hiszen alpolgármesterként egyértelműen az a célom, hogy a látássérültek jelentős, aktív, teljes és értékekkel teli életet éljenek, velünk együtt, közösen. Szavatolni és remélni tudom, hogy közösségi szinten ezeket a lelki, eszmei, emberi értékeket is mellé tudjuk tenni ez ilyen kezdeményezéshez. Egészen másképp tervezünk egy várost, egészen másképp építkezünk, ha egy kicsit mi is látni kezdünk” – mondta a székelyudvarhelyi alpolgármester.

(Forrás: Maszol.ro)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


3 + = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com