Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Chris Norman - Every little thing
35
hallgató

Már világítanak a közösség lámpásai

- 2013. február 9. 16:20 - 828 megtekintés

Meggyújtották a közösség lámpásait, így hivatalosan is útjára indult a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) által kezdeményezett, uniós forrásból megvalósuló azonos nevű projekt. A szervezők szerint a részt vevő járásokban létrejönnek a szolidaritás szigetei, amelyeken a fogyatékos emberek a korábbinál összehasonlíthatatlanul teljesebb életet élhetnek majd.

A VGYKE célja a vak és gyengénlátó emberek érdekeinek képviseletén túl a látássérültek társadalmi integrációjának támogatása; A közösség lámpásai a szervezet első olyan jelentős, az EU társfinanszírozásával megvalósuló programja, amelynek célja a közösségszervezés. A csaknem 75 millió forint uniós támogatással létrejövő projektbe az egyesület minden eddig szerzett tudását beleadta – mondta Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke, a projekt menedzsere.

Budapesten az emberek a szomszédjukat sem ismerik, az elidegenedés még inkább jellemző: ebben a közegben a látássérült és más fogyatékos személyek még hátrányosabb helyzetben vannak – tette hozzá az egyesület vezetője a projekt február 4-én megtartott bemutatkozó rendezvényén.

A látássérültek fokozott elszigeteltségben élnek, aminek oka leginkább korlátozott mobilitásuk, ami végső soron alulinformáltsághoz és rendkívül gyenge érdekérvényesítő képességhez vezet – beszélt a projekt ötletét kiváltó alaphelyzetről Németh Orsolya, a VGYKE alelnöke. Eddigi munkánk során azt tapasztaltuk, hogy a helyi civil társadalom nyitott a fogyatékosok integrációját elősegítő együttműködésre, de az ehhez szükséges, a fogyatékos emberek igényeire és képességeire vonatkozó alapvető információk hiánya mégis akadályozza a kooperációt. Hasonló a helyzet az önkormányzatok esetén, ahol jó szándékot tapasztalunk, de ha a fogyatékos emberek nem jelzik igényeiket, a helyhatóság sem tud segíteni – mondta a projekt szakmai vezetője.

A közösség lámpásai projekt a szolidaritás kis szigeteinek felépítésével megoldást kínál a mindeddig kilátástalannak tűnő problémára. A projekt során képzett közösségi mentorok munkába állásuk után felkutatják és közösséggé szervezik a járásukban élő vakokat, gyengénlátókat, más fogyatékosokat és egyéb, súlyos munkaerő-piaci hátránnyal rendelkezőket, majd a közösség igényeit és javaslatait szakszerűen tolmácsolják a helyhatóságnak – mondta Fodor Ágnes. A VGYKE vezetője kiemelte: nem látássérült közösségeket, hanem helyi közösségeket szervezünk. Mindenkinek vannak hétköznapi problémái, amelyeket az erős közösségek könnyebben oldanak meg – így oldódik majd meg a látássérültek problémája – vélte az egyesület vezetője. Erre számos példával szolgál az egyesület eddigi tevékenysége: több programunk helyi szintű szemléletformáló és érzékenyítő hatása példaértékű volt – fogalmazott Fodor Ágnes.

A közösségi mentorok által kialakított közösségek láthatóvá válnak, és fontos helyi döntések részesei lehetnek – szólt Németh Orsolya a projekt várható eredményeiről. Közös nyelv, partneri viszony alakulhat ki a helyhatóság és az új, formálódó közösségek között, és a helyi civil szférába való beágyazottság érdemi társadalmi szemléletformálást hozhat. Sokszor ki fog derülni például, hogy a közösség látássérült tagjai is lehetnek segítők, nem csupán segítettek, a támogatások elfogadói. A fogyatékos emberek a korábbinál összehasonlíthatatlanul teljesebb életet élhetnek majd – mondta a VGYKE alelnöke.

A bemutató előadásokat kiscsoportos beszélgetések követték, amelyeken a leendő közösségi mentorok és a helyhatóságok képviselői a megismerkedésen túl áttekintették, milyen alapokra épülhetnek helyben a szolidaritás szigetei. Ezek után Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy a közösségek a projekt lezárása után is tovább működnek majd, míg Vinczek György kispesti alpolgármester arra kérte a civileket: ne hálálkodjanak az önkormányzatoknak az együttműködésért, mert az a helyhatóságok részéről nem kegy, hanem kötelesség.

A rendezvény zárásaként a résztvevők meggyújtották a közösség lámpásait. A VGYKE azt reméli, hogy a projekt eredményei országos mintául szolgálnak majd a fogyatékos emberek társadalmi integrációjában, és a lámpások fénye egyre terjed, egyre erősödik.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


4 - = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com