Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
V Moto Rock - Gyere És Szeress

Hallgatók száma: 39

Megfejtették a vakok rémálmainak okát (bulvár hír)

- 2014. október 27. 7:54 - 1813 megtekintés

Rengeteg rémálmuk van a vaknak született embereknek egy dán kutatás szerint. A tanulmány ugyanakkor azt találta, nem depressziósabbak a látóknál vagy az életük során megvakultaknál. A rémálmok számukra a túlélés zálogai – írja az Index-Velvet.

A vak embereknek négyszer gyakrabban van rémálmuk, mint a látóknak – derítette ki egy dán kutatócsoport a Science Nordic szerint. A tanulmány eredményei szerint ez a vaknak született emberekre igaz, akik életük során veszítik el látásukat, rájuk kevéssé. A 41 éves Heidi Andersent hozzák fel példának: a látás nélkül született nő arról számolt be, hogy rendszeresen arról álmodik, hogy elgázolják, hogy a földre zuhan és hogy valaki követi őt. „A rémálmaim középpontjában a komplett tehetetlenség érzése áll” – mondta. Nincs egyedül: a Sleep Medicine szakmai folyóiratban megjelent „A tanulmány alátámasztja azt a már létező hipotézist, hogy az emberek rémálmai kapcsolatban vannak azokkal az érzelmekkel, amiket ébren élnek meg. És a vak emberek nyilvánvalóan több fenyegető vagy veszélyes helyzetet élnek át a nap folyamán, mint a normál látású emberek” – mondta Amani Meaidi, a Koppenhágai Egyetem alvásközpontjától. A kutatás úgy zajlott, hogy 11 vakon született, 14 élete során megvakult és 25 ép látású embert vizsgáltak. Megkérték őket, hogy alvás után jegyezzék le, mit álmodtak. A vakon születetteknek nem vizuális álmaik voltak, és mint említettük, azok negyede rémálomszerű volt. Az életük során megvakultaknál fontos elem, hogy minél régebb óta vesztették el a látásukat, annál kevesebb vizuális elem volt az álmaikban, amik 7 százaléka volt rémálom. Az épeknél ugye 6 százalék, és logikusan ők inkább álmodtak képekben. Nem meglepő, hogy a vak emberek álmaiban alapvetően a látáson kívüli érzékek dominálnak: hangok, ízek, illatok és érintések. De miért nem élnek át annyi szörnyű álmot az életük során megvakult emberek? A válasz az, hogy ők már látták az őket övező világot, így sok dolog, amit a vaknak születettek nem láthattak, csak a fenyegető hangját vagy szagát ismerik, számukra ismerős, ezért nem ijesztő. Korábbi tanulmányok amúgy megállapították, hogy az álmodásnak is van funkciója: ezáltal olyan információkat idézünk fel, amelyek elengedhetetlenek a túlélésünk szempontjából. A vaknak született emberek kiszolgáltatottabbak, ezért fokozottan figyelniük kell, több ilyen információra szorulnak. Érdekes módon ez segít számukra a mindennapi magabiztos életben, például a városi közlekedésben. Amíg alszunk, az agyunk szorgalmasan osztályoz, a fontos információkat különválogatja, ekkor képződnek a lényeges emlékeink. A túléléshez szükséges emlékek pedig ritkán pozitívak, nem hiába mondjuk, hogy a hibákból tanulunk. Ezért jött ki az a meglepő eredmény is, miszerint hiába a sok rémálom, a vakok nem szenvednek nagyobb arányban depressziótól vagy szorongástól. Csak túlélni próbálnak.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. december 3. péntek, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com