Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hallgass hazait - Molnár Szabolcs műsora
27
hallgató

Megfizethetetlen a vakvezető kutya

- 2010. február 26. 14:39 - 3119 megtekintés

Míg hazánkban már több kutyakiképző egyesület működik különböző szolgáltatásokkal és a Magyarországi látássérültek azon vitatkoznak, hogy melyik nyújt jobb szolgáltatást (tehát elindult egy verseny szellem), addig az Erdély ma cikke szerint tőlünk pár kilóméterrel arrébb luxusnak számít a segítő kutyák tartása.

„Csak fogja be a szemét, vagy teljes sötétségben induljon el” – javasolta IOAN BOIŢ, a Romániai Gyengénlátók Országos Szövetségének Bihar megyei elnöke, amikor a vakvezető kutyákról érdeklődtünk. Az elnök azért javasolta a fenti kísérlet megtételét, hogy jobban átérezzük, amit egy ilyen fogyatékkal élő ember naponta át- és megél. Ennek ellenére a román kormány nem támogatja a vakvezető kutyák képzését.

Pedig nagy szükség lenne ilyen speciálisan képzett ebekre. Bihar megyében jelenleg 1700 vak ember él. „Nemcsak a vakvezető kutyák képzését, hanem egyéb, a nem látók hétköznapi életét könnyítő, segítő tárgyak, eszközök ellenértékét sem téríti meg az állam.” – mondta Boiţ, aki immár négy éve teljesen elveszítette a szeme világát. Például ki gondolná, hogy az állandó sötétségben élőknek a mindennapokban az idő érzékeléséhez szükségük lehet egy „beszélő” órára, telefonra, vagy a konyhában egy „beszélő” mérlegre.

Azt is kevesen tudják, hogy Romániában csak Nagyszebenben képeznek ki profi szinten kutyákat, „mindössze” 6 ezer euróért, elsősorban a rendőrség és a határrendészet részére. Ezeknek az intézményeknek azonban az állam megtéríti a kutyák idomításának költségeit. Itt akár vakvezető ebeket is képezhetnének. De ki engedheti meg magának ezt a luxust?

„Például Magyarországon támogatja az állam a vakvezető kutyák betanítását. Sok olyan barátom, ismerősöm él külföldön, akik segítségül kaptak ilyen társat. Tudjuk, hogy Nagyváradon a piaci forgatagba még egy „látó” ember is csak óvatosan vegyül el. Képzelje el, hogy akkor egy vak ember mennyire kiszolgáltatott lehet egy ilyen helyzetben vagy a forgalomban” – ecsetelte az elnök.

Az egészségeseknek, a „látóknak” fogalmuk sincs, mennyi akadállyal szembesülnek naponta a vakok, ráadásul munkahelyet is alig találnak. Talán csak a masszőröknek van valamelyest több álláslehetőségük.

De visszatérve a vakvezető kutyák kérdésére, megtudtuk, hogy erre a feladatra a legalkalmasabb a németjuhász és a labrador. Egy eb kiképzése fél évig tart. A gyakorlati életben rengeteg előítélettel kell megküzdenie mind a kutyának, mind a gazdájának. Például bár törvény mondja ki, hogy a vakvezető kutya mindenhová elkísérheti a gazdáját, mégis sok az olyan létesítmény, ahonnan egyszerűen kiutasítják őket.

A jól képzett vakvezető kutya megóvja gazdáját a lépten-nyomon útjába kerülő akadályoktól, sőt az utasítások ellenére sem tesz meg bizonyos dolgokat, ha úgy véli, ezzel veszélybe sodorja a rábízottat.

A vakvezető kutyák első iskoláját 1916-ban a németországi Oldenburgban alapították. Az ebeket akkor a világháborúban megvakult katonák vezetésére képezték ki. És még egy érdekesség: a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásoknál két vakvezető kutya kivezette gazdáit a Világkereskedelmi Központ (WTC) égő toronyházaiból.

Sükösd T. Krisztina, Reggeli Újság

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kilenc * = 27

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. május 26. csütörtök, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 146. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com