Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


noémi virág - melletted ébredek
41
hallgató

Megfogható városok, felejthetetlen ízélmények – Utazás látássérültként Németországban

- 2021. december 2. 11:39 - 548 megtekintés

Gondoltad volna, hogy Németországot meg lehet kóstolni, tapintani, hallgatni, sőt akár be lehet lélegezni? Az ország számos szenzoros turisztikai élményt kínál a vakok és gyengénlátók számára.

Utazás látássérültként Németorszgában (Fotó: Germany.Travel)

Taktilis múzeumi körutak a fővárosban

A főváros önmagában egy szenzoros élmény. A Brandenburgi Kapunál akár a filharmonikusok klasszikus koncertjével is találkozhatunk, a levegőt időről időre a botanikus kert illatai járják át. Berlinben számos épület egyéni hozzáférést tesz lehetővé a látássérült látogatók számára. Az 1874-ben alapított Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, az Allgemeine Blinden- und Sehbehindertenverein Berlin (ABSV) havonta kulturális és szabadidős programot kínál partnereivel együttműködve. Kérésre az egyesület munkatársai elkísérik a látogatókat kiállításokra, rendezvényekre. A berlini múzeumok, mint például a Bauhaus-Archiv vagy az Otto Weidt Múzeum, szintén különleges túrákat kínálnak a vakok számára. A második világháború idején az egykori vakok műhelyében Otto Weidt, aki maga is vak volt, számos zsidót mentett meg a deportálástól. Mondanunk sem kell, hogy itt minden leírás Braille-írással készült. A Zsidó Múzeumban egy vak vezető kalauzol végig a lenyűgöző épületen, amelyet Libeskind építész tervezett. De minden érzékszervünkkel körbejárhatjuk a Charlottenburg-palotát is. A palota és kertjének hiteles reprodukciói akár meg is tapinthatóak.

Vakok Múzeuma

Berlinben található a Vakok Múzeuma (Deutsches Blinden-Museum), amely a németországi vakok és gyengénlátók történetével foglalkozik. A mintegy 100 m2-es kiállítótéren a múzeum lenyűgöző fotó-, eszköz- és szemléltetőanyag-gyűjteményt kínál, amelyek a történelem társadalomtörténeti, pedagógiai és integratív vonatkozásait dokumentálják. Körülbelül ezer tárgy világítja meg a folyamatos technikai fejlődést a vakok és gyengénlátók segédeszközei terén. A kiállítás egyik részét Louis Braille-nek és a róla elnevezett írásnak szentelték. A múzeum otthont ad számos vakok számára készült tananyagnak, valamint a professzionális munkahelyekbe való beilleszkedésükhöz szükséges eszközöknek. A kiállítás másik része a szabadidős tevékenységek területére fókuszál, és a vakok és gyengénlátók által készített kézműves és művészi alkotásokat mutatja be. A látogatókat egy gyakorlóterem várja, ahol vakok íróeszközeivel kísérletezhetnek, játékokat és egyéb tárgyakat is kipróbálhatnak.

Berlinben szintén érdemes meglátogatni a Reichstagot. A Bundestagban kipróbálhatjuk a parlamenti helyeket, amelyek érzékszervi benyomást keltenek a német politikáról. A Reichstagban három, 1:1000 méretarányú tapintható modell is található az épületről. Kitapintható a plenáris terem, a kupola és a környező kormányzati negyed domborműve.

A vakok városa

Ha Németországban jársz, feltétlenül látogass el Marburgba, a Lahn folyó két partján, a Német-középhegyvidéken fekvő csodálatos városkába. Marburg büszke arra, hogy „Blindenstadtnak” (a vakok városának) nevezheti magát – egy városnak, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a lehető legkönnyebbé tegye a vakok és gyengénlátók életét. Hírnevét és befogadó társadalmi struktúráját egy különösen innovatív iskolának köszönheti. Az első világháború idején itt alapították a vakok számára úttörő oktatási intézetet, a Blindenstudienanstaltot, amely lehetőséget biztosított a háborúban megvakult fiataloknak. Az intézet azóta számtalan találmányt szült vakoknak, köztük egy tapintható matematikai betűtípust. Alaposan formálta a körülötte lévő várost is, olyan hellyé alakítva, ahol „minden ideális a vakok számára”. Néhány újítás, amely Marburgot annyira elérhetővé teszi, máshol is létezik, Marburgban mégis professzionális szintre emelték az akadálymentesítést. Itt mindenhol vannak sípoló közlekedési lámpák, akadálymentesített járdák, dudorokkal ellátott talaj. Az épületeken gyakran vannak domború térképek és alaprajzok, míg a főbb látnivalók, például a marburgi kastély és a város főtere részletes miniatűr bronz makettjein jelennek meg. Marburg kicsi és dombos, így könnyen tájékozódhat mindenki, ha megjegyzi, felfelé vagy lefelé halad-e. A várost akadálymentes szabadidős létesítmények hálózata öleli át, mint például a vakok lovasiskolája, valamint a vak evezős-, futball-, hegymászó- és síklubok. A város egyetemén Németországban a legmagasabb a vak hallgatók aránya, és a legszélesebb körben szereznek diplomát itt a vakok. Az egyetem diákjai sok innovációt hajtottak végre, és olyan mindennapi segédeszközöket fejlesztettek ki, mint például az összecsukható bot. A jog és a pszichológia a legnépszerűbb kurzusválasztások közé tartozik, mivel az anyagok sok szöveget tartalmaznak, és könnyen tanulmányozhatók olyan segédeszközökkel, mint a képernyőolvasók.

Marburg (Fotó: Unsplash)

Németország, a komolyzene Mekkája

Körülbelül 130 közfinanszírozott hivatásos zenekar, több mint 80 állandó operatársulat és milliárdos támogatások: Németország a klasszikus zene globális központját hozta létre. Goethe, Schiller, Kant és Schopenhauer hozzájárult ahhoz, hogy Németország „a költők és gondolkodók országaként” legyen nemzetközileg ismert. Hasonlóképpen olyan zeneszerzők, mint Bach, Haydn, Beethoven és Brahms is világraszóló hírnevet szereztek szülőföldjüknek. Németország a komolyzene Mekkája a nagyszámú zenekarnak, színháznak és kórusnak köszönhetően. A Német Zenekari Szövetség statisztikái szerint 2018-ban 129 közfinanszírozott zenekar működött országszerte, mintegy 10 000 taggal. Az olyan zenekarok, mint a Berliner Philharmoniker, a Sächsische Staatskapelle Dresden vagy a Gewandhausorchester Leipzig a világ legjobbjai közé tartoznak. Németország a zeneszínház terén is világelső: az országban több mint 80 állandó operatársulat működik, majdnem annyi, mint a világ többi részén együttvéve. A bonni Német Zenei Információs Központ (MIZ) adatai szerint mindössze három évtized alatt, 1980 és 2010 között a zenei fesztiválok száma csaknem megnégyszereződött. Jelenleg több mint 500 fesztivál van Németországban – kezdve a kortárs zenei fesztiváloktól, mint az 1921-ben alapított Donaueschingeni Fesztivál, a híres Ruhr-vidéki Zongorafesztiválig vagy a nagyszabású Müncheni Operafesztiválig.

De Németország nemcsak a komolyzene kedvelőinek kedvez. Több mint 500 zenei fesztiváljával az ország a legjobb hely a könnyűzene szerelmeseinek. Legyen szó elektronikus zenéről, rapről és hiphopról vagy heavy metalról, szinte minden műfajból rendeznek fesztivált a nyár folyamán.

Perec. Fotó: Unsplash

Harapnivaló Németország

A hagyományos német ételek és italok szinte biztosan izgalmasabbak, mint amire elsőre számítanál. Míg az élelmiszerkultúrában vannak regionális eltérések, a legtöbb német recept nagy hangsúlyt fektet a kenyérre, a burgonyára és a húsra, különösen a sertéshúsra, valamint sok zöldségre, például káposztára és kelkáposztára. A sütemény, a kávé és a sör a német konyha rendkívül népszerű elemei. A Brot und Brötchen, a kenyér, cipó (Brot) vagy kis, általában ropogós zsemle (Brötchen) a német konyha fontos része, amelyet országszerte fogyasztanak, és a legtöbb étel mellé tálalják. A kenyeret a legtöbb étkezéshez, különösen a reggelihez és a vacsorához fogyasztják. A német kenyér általában nehezebb és kiadósabb, mint az olasz, spanyol vagy francia pékáruk.

Érdemes végigkóstolnunk a hagyományos ételeket is az országban. A Käsespätzle Németország délnyugati régióiból származó étel, amely tésztából készül, reszelt sajttal és sült hagymával. Általában salátával, néha almaszósszal tálalják. A Schnitzel, vagyis rántott hús krumplival nagyon népszerű és kielégítő választás, és akár össze is hasonlíthatjuk az otthoni ízekkel. A Brezel, a német „perec” pékségekben és az utcai standokon is kapható, rágós barna kérge és puha, omlós belseje van. A perecet általában sóval, magvakkal vagy sajttal ízesítik, és mustármártással tálalják. A Brezel eredete heves vita tárgya, de régóta a keresztény ünnepekhez kötik őket, és sokan a perec alakját a Szentháromság szimbólumának tekintik. És persze nem mehetünk el a Schwarzwälder Kirschtorte, vagyis a Fekete-erdő torta mellett sem, amely meggyet, lekvártölteléket és tejszínt tartalmaz. A délutáni sütemény kávé mellé fogyasztásának nagy hagyománya van, és a Kaffee und Kuchen néven ismert, amelyet különösen hétvégén, családdal együtt szoktak űzni. Ilyenkor gyakran fogyasztanak a Fekete-erdő tortát.

Drezdai karácsonyi vásár Fotó: Unsplash

Ugyan sajnos idén is lemondták a híres müncheni karácsonyi vásárt a járvány miatt, a vásár az egyik legrégebbi az országban, a 14. századból származik, és általában a Marienplatzon, a városháza előtt kerül megrendezésre. Ha nem most, majd máskor érdemes ellátogatnunk a nürnbergi Christkindlesmarktra vagy „Christ Child Market”-re, amely az egyik legnépszerűbb Németországban: 2019-ben az esemény kétmillió látogatót vonzott. A város piacterén tartják meg a 16. század közepe óta; az első feljegyzett esemény 1530-ban történt. Általában egy angyali alaknak öltözött lány nyitja meg a vásárt, és egy erkélyéről olvas fel egy köszöntő szöveget. A drezdai vásár évente hárommillió látogatót vonz, és hivatalosan is az ország legrégebbi piaca a maga nemében. Számos hagyományos standnak ad otthont, és a világ legnagyobb diótörőjének is. Idén nem lesz színpadi program, és olyan rendezvényekre sem kerül sor, mint például az egykor ércet bányászó helyeken tartott hagyományos bányászfelvonulás, mégis érdemes ellátogatnunk a karácsonyi vásárba, hiszen a mézeskalács, a szegfűszeg illata, a csilingelő karácsonyi zenék egészen biztosan ünnepi hangulatba hoznak.

(Forrás:NLC.HU)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ öt = 11

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com