Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


36
hallgató

Megfogható városok, felejthetetlen ízélmények – Utazás látássérültként Németországban

- 2021. december 2. 11:39 - 265 megtekintés

Gondoltad volna, hogy Németországot meg lehet kóstolni, tapintani, hallgatni, sőt akár be lehet lélegezni? Az ország számos szenzoros turisztikai élményt kínál a vakok és gyengénlátók számára.

Utazás látássérültként Németorszgában (Fotó: Germany.Travel)

Taktilis múzeumi körutak a fővárosban

A főváros önmagában egy szenzoros élmény. A Brandenburgi Kapunál akár a filharmonikusok klasszikus koncertjével is találkozhatunk, a levegőt időről időre a botanikus kert illatai járják át. Berlinben számos épület egyéni hozzáférést tesz lehetővé a látássérült látogatók számára. Az 1874-ben alapított Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, az Allgemeine Blinden- und Sehbehindertenverein Berlin (ABSV) havonta kulturális és szabadidős programot kínál partnereivel együttműködve. Kérésre az egyesület munkatársai elkísérik a látogatókat kiállításokra, rendezvényekre. A berlini múzeumok, mint például a Bauhaus-Archiv vagy az Otto Weidt Múzeum, szintén különleges túrákat kínálnak a vakok számára. A második világháború idején az egykori vakok műhelyében Otto Weidt, aki maga is vak volt, számos zsidót mentett meg a deportálástól. Mondanunk sem kell, hogy itt minden leírás Braille-írással készült. A Zsidó Múzeumban egy vak vezető kalauzol végig a lenyűgöző épületen, amelyet Libeskind építész tervezett. De minden érzékszervünkkel körbejárhatjuk a Charlottenburg-palotát is. A palota és kertjének hiteles reprodukciói akár meg is tapinthatóak.

Vakok Múzeuma

Berlinben található a Vakok Múzeuma (Deutsches Blinden-Museum), amely a németországi vakok és gyengénlátók történetével foglalkozik. A mintegy 100 m2-es kiállítótéren a múzeum lenyűgöző fotó-, eszköz- és szemléltetőanyag-gyűjteményt kínál, amelyek a történelem társadalomtörténeti, pedagógiai és integratív vonatkozásait dokumentálják. Körülbelül ezer tárgy világítja meg a folyamatos technikai fejlődést a vakok és gyengénlátók segédeszközei terén. A kiállítás egyik részét Louis Braille-nek és a róla elnevezett írásnak szentelték. A múzeum otthont ad számos vakok számára készült tananyagnak, valamint a professzionális munkahelyekbe való beilleszkedésükhöz szükséges eszközöknek. A kiállítás másik része a szabadidős tevékenységek területére fókuszál, és a vakok és gyengénlátók által készített kézműves és művészi alkotásokat mutatja be. A látogatókat egy gyakorlóterem várja, ahol vakok íróeszközeivel kísérletezhetnek, játékokat és egyéb tárgyakat is kipróbálhatnak.

Berlinben szintén érdemes meglátogatni a Reichstagot. A Bundestagban kipróbálhatjuk a parlamenti helyeket, amelyek érzékszervi benyomást keltenek a német politikáról. A Reichstagban három, 1:1000 méretarányú tapintható modell is található az épületről. Kitapintható a plenáris terem, a kupola és a környező kormányzati negyed domborműve.

A vakok városa

Ha Németországban jársz, feltétlenül látogass el Marburgba, a Lahn folyó két partján, a Német-középhegyvidéken fekvő csodálatos városkába. Marburg büszke arra, hogy „Blindenstadtnak” (a vakok városának) nevezheti magát – egy városnak, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a lehető legkönnyebbé tegye a vakok és gyengénlátók életét. Hírnevét és befogadó társadalmi struktúráját egy különösen innovatív iskolának köszönheti. Az első világháború idején itt alapították a vakok számára úttörő oktatási intézetet, a Blindenstudienanstaltot, amely lehetőséget biztosított a háborúban megvakult fiataloknak. Az intézet azóta számtalan találmányt szült vakoknak, köztük egy tapintható matematikai betűtípust. Alaposan formálta a körülötte lévő várost is, olyan hellyé alakítva, ahol „minden ideális a vakok számára”. Néhány újítás, amely Marburgot annyira elérhetővé teszi, máshol is létezik, Marburgban mégis professzionális szintre emelték az akadálymentesítést. Itt mindenhol vannak sípoló közlekedési lámpák, akadálymentesített járdák, dudorokkal ellátott talaj. Az épületeken gyakran vannak domború térképek és alaprajzok, míg a főbb látnivalók, például a marburgi kastély és a város főtere részletes miniatűr bronz makettjein jelennek meg. Marburg kicsi és dombos, így könnyen tájékozódhat mindenki, ha megjegyzi, felfelé vagy lefelé halad-e. A várost akadálymentes szabadidős létesítmények hálózata öleli át, mint például a vakok lovasiskolája, valamint a vak evezős-, futball-, hegymászó- és síklubok. A város egyetemén Németországban a legmagasabb a vak hallgatók aránya, és a legszélesebb körben szereznek diplomát itt a vakok. Az egyetem diákjai sok innovációt hajtottak végre, és olyan mindennapi segédeszközöket fejlesztettek ki, mint például az összecsukható bot. A jog és a pszichológia a legnépszerűbb kurzusválasztások közé tartozik, mivel az anyagok sok szöveget tartalmaznak, és könnyen tanulmányozhatók olyan segédeszközökkel, mint a képernyőolvasók.

Marburg (Fotó: Unsplash)

Németország, a komolyzene Mekkája

Körülbelül 130 közfinanszírozott hivatásos zenekar, több mint 80 állandó operatársulat és milliárdos támogatások: Németország a klasszikus zene globális központját hozta létre. Goethe, Schiller, Kant és Schopenhauer hozzájárult ahhoz, hogy Németország „a költők és gondolkodók országaként” legyen nemzetközileg ismert. Hasonlóképpen olyan zeneszerzők, mint Bach, Haydn, Beethoven és Brahms is világraszóló hírnevet szereztek szülőföldjüknek. Németország a komolyzene Mekkája a nagyszámú zenekarnak, színháznak és kórusnak köszönhetően. A Német Zenekari Szövetség statisztikái szerint 2018-ban 129 közfinanszírozott zenekar működött országszerte, mintegy 10 000 taggal. Az olyan zenekarok, mint a Berliner Philharmoniker, a Sächsische Staatskapelle Dresden vagy a Gewandhausorchester Leipzig a világ legjobbjai közé tartoznak. Németország a zeneszínház terén is világelső: az országban több mint 80 állandó operatársulat működik, majdnem annyi, mint a világ többi részén együttvéve. A bonni Német Zenei Információs Központ (MIZ) adatai szerint mindössze három évtized alatt, 1980 és 2010 között a zenei fesztiválok száma csaknem megnégyszereződött. Jelenleg több mint 500 fesztivál van Németországban – kezdve a kortárs zenei fesztiváloktól, mint az 1921-ben alapított Donaueschingeni Fesztivál, a híres Ruhr-vidéki Zongorafesztiválig vagy a nagyszabású Müncheni Operafesztiválig.

De Németország nemcsak a komolyzene kedvelőinek kedvez. Több mint 500 zenei fesztiváljával az ország a legjobb hely a könnyűzene szerelmeseinek. Legyen szó elektronikus zenéről, rapről és hiphopról vagy heavy metalról, szinte minden műfajból rendeznek fesztivált a nyár folyamán.

Perec. Fotó: Unsplash

Harapnivaló Németország

A hagyományos német ételek és italok szinte biztosan izgalmasabbak, mint amire elsőre számítanál. Míg az élelmiszerkultúrában vannak regionális eltérések, a legtöbb német recept nagy hangsúlyt fektet a kenyérre, a burgonyára és a húsra, különösen a sertéshúsra, valamint sok zöldségre, például káposztára és kelkáposztára. A sütemény, a kávé és a sör a német konyha rendkívül népszerű elemei. A Brot und Brötchen, a kenyér, cipó (Brot) vagy kis, általában ropogós zsemle (Brötchen) a német konyha fontos része, amelyet országszerte fogyasztanak, és a legtöbb étel mellé tálalják. A kenyeret a legtöbb étkezéshez, különösen a reggelihez és a vacsorához fogyasztják. A német kenyér általában nehezebb és kiadósabb, mint az olasz, spanyol vagy francia pékáruk.

Érdemes végigkóstolnunk a hagyományos ételeket is az országban. A Käsespätzle Németország délnyugati régióiból származó étel, amely tésztából készül, reszelt sajttal és sült hagymával. Általában salátával, néha almaszósszal tálalják. A Schnitzel, vagyis rántott hús krumplival nagyon népszerű és kielégítő választás, és akár össze is hasonlíthatjuk az otthoni ízekkel. A Brezel, a német „perec” pékségekben és az utcai standokon is kapható, rágós barna kérge és puha, omlós belseje van. A perecet általában sóval, magvakkal vagy sajttal ízesítik, és mustármártással tálalják. A Brezel eredete heves vita tárgya, de régóta a keresztény ünnepekhez kötik őket, és sokan a perec alakját a Szentháromság szimbólumának tekintik. És persze nem mehetünk el a Schwarzwälder Kirschtorte, vagyis a Fekete-erdő torta mellett sem, amely meggyet, lekvártölteléket és tejszínt tartalmaz. A délutáni sütemény kávé mellé fogyasztásának nagy hagyománya van, és a Kaffee und Kuchen néven ismert, amelyet különösen hétvégén, családdal együtt szoktak űzni. Ilyenkor gyakran fogyasztanak a Fekete-erdő tortát.

Drezdai karácsonyi vásár Fotó: Unsplash

Ugyan sajnos idén is lemondták a híres müncheni karácsonyi vásárt a járvány miatt, a vásár az egyik legrégebbi az országban, a 14. századból származik, és általában a Marienplatzon, a városháza előtt kerül megrendezésre. Ha nem most, majd máskor érdemes ellátogatnunk a nürnbergi Christkindlesmarktra vagy „Christ Child Market”-re, amely az egyik legnépszerűbb Németországban: 2019-ben az esemény kétmillió látogatót vonzott. A város piacterén tartják meg a 16. század közepe óta; az első feljegyzett esemény 1530-ban történt. Általában egy angyali alaknak öltözött lány nyitja meg a vásárt, és egy erkélyéről olvas fel egy köszöntő szöveget. A drezdai vásár évente hárommillió látogatót vonz, és hivatalosan is az ország legrégebbi piaca a maga nemében. Számos hagyományos standnak ad otthont, és a világ legnagyobb diótörőjének is. Idén nem lesz színpadi program, és olyan rendezvényekre sem kerül sor, mint például az egykor ércet bányászó helyeken tartott hagyományos bányászfelvonulás, mégis érdemes ellátogatnunk a karácsonyi vásárba, hiszen a mézeskalács, a szegfűszeg illata, a csilingelő karácsonyi zenék egészen biztosan ünnepi hangulatba hoznak.

(Forrás:NLC.HU)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három + 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. december 1. csütörtök, Elza napja van.
Ma van a(z) AIDS-ellenes világnap, A békéért bebörtönzöttek nemzetközi napja, A magyar rádiózás napja.
Az év 48. hete és 335. napja.
Holnap Melinda, Vivien napja lesz.

1925. Felavatták a budapesti rádióstúdiót, s ezzel megindult a műsorszóró rádiózás.


1926. A belügyminiszter rendeletben megszüntette a bordélyházakat, és helyette kéjnőtelepeket engedélyezett egy-egy házban.


Vörösmarty Mihály / 1800. dec1. - 1855. nov.19. /

Csalogány

Elhervadt a virág, a fák koszorúi lehulltak;
Sárga levélkéken nyargal az őszi vihar.
A csalogány hallgat. Hol az erdő, mely visszaidézze
Lengő bokrait és mennyei hangú dalát?
A tavasz eljő még; erdő, bokor újra virítand:
Nem fog-e a csalogány halva fekünni alant,

BKK Információk

10:42December 1. CSÜTÖRTÖKszerkeszti: Stágl Olivér
RENDKÍVÜLI HÍREK  Baleset nehezíti a közlekedést a XI., Andor utcában a Fehérvári út közelében.   Telítettek a sávok a Rákóczi úton mindkét irányban a Blaha Lujza tér közelében, a Hungária körgyűrűn és a Nagykörúton a nagyobb csomópontoknál.   Torlódásra kell számítani a Pesti alsó rakparton a Szabadság hídtól északra, az Erzsébet hídon Pestre.   Baleset nehezíti a közlekedést az M0-s autóúton, Pécel térségében, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon. Sávlezárásra és torlódásra kell számítani. (Forrás: ÚTINFORM)  
 
FRISS HÍREK  A XVIII., Csévéző utcában a Gyömrői út közelében lezárták a fél útpályát csatornajavítás miatt. A két irány forgalma egy sávban, felváltva haladhat.   Lezárták a fél útpályát Óbudán, a Kolostor úton a körforgalom és a múzeum között burkolatjavítás miatt ma várhatóan 13 óráig.   Útszűkület nehezíti a haladást a XIII., Szabolcs utcában az Aba utca után elektromosközmű-javítás miatt.   Az V., Belgrád rakparton, valamint a Dózsa György úton a Hősök tere és az István utca között szakaszos útszűkületre számítsanak, mert kertészek dolgoznak ma napközben.   Útszűkületre kell készülni a Szentendrei úton kifelé a Monostori út előtt, az I., Vérmező úton a Várfok utcánál, a II., Tölgyfa utcában a Margit körút előtt, a XII., Alkotás utcában a BAH csomópont felé a Tartsay Vilmos utcánál, illetve az ellenkező irányban a Csörsz utcánál, valamint a XIX., Bartók Béla utcában a Simonyi Zsigmond utcánál csatornajavítás miatt.   Lomtalanítás miatt kell időszakos korlátozásra számítani ma napközben a IX., Haller utca–Gizella sétány–Hajóállomás utca–Csepel rakpart–Dalai Láma út–Beöthy utca–Határ út–Gyáli út–Könyves Kálmán körút–Üllői út által határolt területen.   A Ferihegyi Repülőtérre vezető úton az 1-es terminál és városhatár között szakaszos sávlezárásra kell számítani ma és pénteken napközben, mert kertészek dolgoznak.   Lezárták a fél útpályát a III., Gyógyszergyár utcában a Zay utca és a Zeyk Domokos utca között gázvezeték-javítás matt. A két irány forgalma felváltva haladhat.   Lezárták a fél útpályát a XX., Török Flóris utcában a Ferenc utca közelében csatornajavítás miatt.   Adventi villamossal utazhatnak hétköznapokon 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán.   A Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Arany János utca után lezárták a buszsávot egy hosszabb szakaszon, illetve a bazilika előtt sávelhúzással irányonként két sáv járható karbantartás miatt.   Lezárták az V., Irányi utcát a Belgrád rakpartnál vízvezeték-építés miatt. A Március 15. téren a Szabad sajtó út felé egy rövidebb szakaszon csak egy sávban tudnak áthaladni.    Útszűkületre számítsanak a VIII., Csobánc utcában a Diószegi Sámuel utcánál, mert tart az útpálya helyreállítása.    A XIII., Röppentyű utcában a Rozsnyay utca és a Forgách utca között útszűkületre és sávelhúzásra kell számítani, mert felújítják a csatornát.   A XVI., Vezér utcában tart a felújítás; szakaszonként mindkét irányban útszűkületre készüljenek a Füredi utca és a Bazsarózsa utca között. Az Uzsoki Utcai Kórház; Rákosszentmihály; illetve Rákospalota felé a 82-es és a 82A trolibusz, valamint a 31-es, a 131-es, a 144-es és a 231-es autóbusz Vezér utca és Fogarasi út megállóját már korábban áthelyezték.   Lezárták a XXIII., Millennium utcát az Orbánhegyi dűlőnél vízvezeték-építés miatt. A közelben, a Pál apostol utcában és a János apostol utcában is útszűkületre kell készülni a Haraszti útnál.   A 60-as (fogaskerekű) villamos nem közlekedik téli üzemszünet miatt. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. A pótlóbusz hétköznapokon üzemkezdettől 5:30-ig és 22 órától üzemzárásig, hétvégén üzemkezdettől 7:30-ig és 22 órától üzemzárásig igényvezérelten közlekedik. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér között a 21-es, a 21A és a 221-es autóbusszal utazhatnak, a Svábhegy és a Királyhágó tér között pedig a 212-es és a 212A autóbusz igénybevételét ajánljuk.    A Gyál, Vecsési út felé közlekedő 55-ös, 94E és 294E autóbusz, illetve 994-es éjszakai járat Somogyi Béla utca megállóját áthelyezték átépítés miatt.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. M3A pótlóbusz jár a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont közötti szakaszon. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban.   A Deák Ferenc téri aluljáróban már korábban lezárták a Károly körúti metrókijáratot, illetve a Bárczy István utcánál az aluljáró lépcsőjét. Az M1-es és az M2-es metró csak a Sütő utca és az Erzsébet tér felől közelíthető meg. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   A Szentkirályi utcát kétirányúsították a Baross utca és az Üllői út között, de az Üllői út irányába csak a BKK járatai hajthatnak be. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos megállni. Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között is tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 315
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com