Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Skorpió - Szevasz Haver
67
hallgató

Megjelent az Európai Fogyatékossági Foglalkoztatási Csomag

- 2022. október 28. 8:41 - 241 megtekintés

Az Európai Bizottság új, a meglévő jogszabályok végrehajtását elősegítő intézkedéseket vezetett be a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának érdekében.

A szeptember 20-án, egy fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatási esélyeit bemutató uniós rendezvény keretében publikált foglalkoztatási intézkedéscsomag a korábban már honlapunkon is bemutatott fogyatékosságügyi stratégiában kiemelt hat kezdeményezés egyike.

Az intézkedések – és az annak alapjául szolgáló korábban elvégzett felmérések – a meglévő rendelkezések végrehajtásában hivatottak segítséget nyújtani azok alkalmazóinak.

Az intézkedéscsomagot az EU Fogyatékossági Platformon belül vitatták meg, annak ellenére, hogy a publikálás előtt álló anyag címe és az anyagban érintett szakterületek nem adtak teret a rugalmasságnak.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a fogyatékossággal élő EU-polgárok munkaerőpiaci inklúzióját hátrányosan befolyásoló területeket az alábbi hat intézkedés révén lehet megerősíteni:

1. A foglalkoztatási és a munkaerőpiaci inklúziós szolgáltatásoknak és azok tudásanyagainak összegzése, a tagállamok által felhasználható irányelvek elkészítése;
2. Egy olyan munkaanyag előkészítése, amely promotálja a fogyatékossággal élő emberek munkavállalását, és bemutatja azokat a pozitív intézkedéseket, amelyeket egy munkaadó azért tehet, hogy integrálja a fogyatékossággal élő kollégákat (Pl.: pozitív diszkrimináció, sztereotípiák elleni küzdelem);
3. Iránymutatások kidolgozása a munkáltatók számára annak érdekében, hogy a munkahelyi észszerű alkalmazkodás megvalósuljon;
4. A krónikus betegségek kezelésére és a fogyatékossággal kapcsolatos kockázatok csökkentésére szolgáló, az Európai Unió munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szerve által kiadott kézikönyv publikálása a krónikus betegségekkel összefüggő fogyatékosságok megelőzése céljából;
5. Balesetek vagy betegségek esetére foglalkozási rehabilitációs rendszerek biztosítására vonatkozó iránymutatások közzététele;
6. A fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló ENSZ-egyezménnyel (CRPD) összhangban egy tanulmány készítése a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának alternatív foglalkoztatási modellek révén történő javításáról, továbbá védett foglalkoztatási lehetőségek keresése, a nyílt munkaerőpiacra való bejutás új módjainak felkutatása.

E felmérések egy része EU-szerte a befogadó munkaerőpiacok létrejöttét és megerősítését előmozdító fontos eszközzé fog válni a jövőben. A munkahelyi észszerű alkalmazkodás, a foglalkoztatást elősegítő pozitív intézkedések katalógusa, valamint az alternatív foglalkoztatási modellekről és az igazságos munkakörülményekről szóló tanulmány és irányelvek különösképpen nagy segítséget jelenthetnek. A támogatások és a konkrét előírások hiánya azonban komoly akadályt képeznek, és mind az intézmények, mind a civil társadalom részéről komoly erőfeszítések szükségesek a csomag tagállami szintű alkalmazásához, sőt, a szükséges eredmények eléréséhez egyaránt.

A csomag sajnos számos munkaerőpiaci hiányosságra nem reagál. Az Európai Fogyatékossági Fórum (EDF) álláspontja szerint aggasztó, hogy a nemek aránya és a fogyatékosság összefüggése nem került bele. Az EDF hangsúlyozza, hogy a Bizottságnak és az intézkedések kidolgozásáért felelős szervezeteknek e szempontokat is be kell építeni az anyagba.

Ahogy az EDF a konferencián is kiemelte, a csomag a következő releváns szempontokat sem említi:
– Szükséges módosítani azokat a nemzeti szintű jogszabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy a fogyatékossággal élő emberek kijussanak a nyílt munkaerőpiacra a rokkantsági ellátásuk vagy a munkaerőpiaci hátrányokat kompenzáló más ellátásuk elvesztésének terhe mellett.
– A hamarosan bevezetésre kerülő EU fogyatékossági kártya révén a tagállamoknak biztosítani kell az EU-polgárok fogyatékossági státusának kölcsönös elismerését, így megkönnyítve a munkaerő szabad áramlását és az oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést.
– Általában elmondható, hogy nem kizárólag a foglalkoztatási rátára, hanem a létrehozott új munkahelyek minőségére is oda kell figyelni.
– Hiányoznak azok a programok, amelyek a nyílt munkaerőpiacon is helytállni képes inaktív fogyatékossággal élőket visszavezetnék a munka világába.

A konkrét intézkedéseket és a felmérések eredményeit az elkövetkező két évben fogják publikálni. Az EDF az uniós intézményekkel, a tagállami kormányokkal és az EDF-tagokkal együttműködve fogja terjeszteni az implementációhoz szükséges eszközöket és joganyagot.

Forrás: https://www.edf-feph.org/the-disability-employment-package-reinforcing-the-european-labour-market/

(dr. Velegi Dorottya – MVGYOSZ. mb. szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 3 = hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 29. péntek, Mihály napja van.
Az év 39. hete és 272. napja.
Holnap Jeromos napja lesz.

1848. Eötvös József br. elhagyja Magyarországot. (Bécsbe, majd Münchenbe megy.)


1850. A pesti József Ipartanoda és a bölcsészkari Mérnöki Intézet egyesítése.


Fazekas Mihály: Csokonai nevenapjára

"...Hadd távozzanak a lengeteg és ravasz
Emléknek repeső képei. Nézd druszám,
Bacchus régi barátunk
Most hirdet jeles innepet.

Vivát! érjen azért annyi Mihály-napot,
Amennyit csak akar, jó drusza, mink pedig
Amennyit lehet, és azt
Vígasságba fecsérljük el."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com