Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Balázs Pali - *rült szerelem
36
hallgató

Megjelent az Európai Fogyatékossági Foglalkoztatási Csomag

- 2022. október 28. 8:41 - 142 megtekintés

Az Európai Bizottság új, a meglévő jogszabályok végrehajtását elősegítő intézkedéseket vezetett be a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának érdekében.

A szeptember 20-án, egy fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatási esélyeit bemutató uniós rendezvény keretében publikált foglalkoztatási intézkedéscsomag a korábban már honlapunkon is bemutatott fogyatékosságügyi stratégiában kiemelt hat kezdeményezés egyike.

Az intézkedések – és az annak alapjául szolgáló korábban elvégzett felmérések – a meglévő rendelkezések végrehajtásában hivatottak segítséget nyújtani azok alkalmazóinak.

Az intézkedéscsomagot az EU Fogyatékossági Platformon belül vitatták meg, annak ellenére, hogy a publikálás előtt álló anyag címe és az anyagban érintett szakterületek nem adtak teret a rugalmasságnak.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a fogyatékossággal élő EU-polgárok munkaerőpiaci inklúzióját hátrányosan befolyásoló területeket az alábbi hat intézkedés révén lehet megerősíteni:

1. A foglalkoztatási és a munkaerőpiaci inklúziós szolgáltatásoknak és azok tudásanyagainak összegzése, a tagállamok által felhasználható irányelvek elkészítése;
2. Egy olyan munkaanyag előkészítése, amely promotálja a fogyatékossággal élő emberek munkavállalását, és bemutatja azokat a pozitív intézkedéseket, amelyeket egy munkaadó azért tehet, hogy integrálja a fogyatékossággal élő kollégákat (Pl.: pozitív diszkrimináció, sztereotípiák elleni küzdelem);
3. Iránymutatások kidolgozása a munkáltatók számára annak érdekében, hogy a munkahelyi észszerű alkalmazkodás megvalósuljon;
4. A krónikus betegségek kezelésére és a fogyatékossággal kapcsolatos kockázatok csökkentésére szolgáló, az Európai Unió munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szerve által kiadott kézikönyv publikálása a krónikus betegségekkel összefüggő fogyatékosságok megelőzése céljából;
5. Balesetek vagy betegségek esetére foglalkozási rehabilitációs rendszerek biztosítására vonatkozó iránymutatások közzététele;
6. A fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló ENSZ-egyezménnyel (CRPD) összhangban egy tanulmány készítése a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának alternatív foglalkoztatási modellek révén történő javításáról, továbbá védett foglalkoztatási lehetőségek keresése, a nyílt munkaerőpiacra való bejutás új módjainak felkutatása.

E felmérések egy része EU-szerte a befogadó munkaerőpiacok létrejöttét és megerősítését előmozdító fontos eszközzé fog válni a jövőben. A munkahelyi észszerű alkalmazkodás, a foglalkoztatást elősegítő pozitív intézkedések katalógusa, valamint az alternatív foglalkoztatási modellekről és az igazságos munkakörülményekről szóló tanulmány és irányelvek különösképpen nagy segítséget jelenthetnek. A támogatások és a konkrét előírások hiánya azonban komoly akadályt képeznek, és mind az intézmények, mind a civil társadalom részéről komoly erőfeszítések szükségesek a csomag tagállami szintű alkalmazásához, sőt, a szükséges eredmények eléréséhez egyaránt.

A csomag sajnos számos munkaerőpiaci hiányosságra nem reagál. Az Európai Fogyatékossági Fórum (EDF) álláspontja szerint aggasztó, hogy a nemek aránya és a fogyatékosság összefüggése nem került bele. Az EDF hangsúlyozza, hogy a Bizottságnak és az intézkedések kidolgozásáért felelős szervezeteknek e szempontokat is be kell építeni az anyagba.

Ahogy az EDF a konferencián is kiemelte, a csomag a következő releváns szempontokat sem említi:
– Szükséges módosítani azokat a nemzeti szintű jogszabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy a fogyatékossággal élő emberek kijussanak a nyílt munkaerőpiacra a rokkantsági ellátásuk vagy a munkaerőpiaci hátrányokat kompenzáló más ellátásuk elvesztésének terhe mellett.
– A hamarosan bevezetésre kerülő EU fogyatékossági kártya révén a tagállamoknak biztosítani kell az EU-polgárok fogyatékossági státusának kölcsönös elismerését, így megkönnyítve a munkaerő szabad áramlását és az oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést.
– Általában elmondható, hogy nem kizárólag a foglalkoztatási rátára, hanem a létrehozott új munkahelyek minőségére is oda kell figyelni.
– Hiányoznak azok a programok, amelyek a nyílt munkaerőpiacon is helytállni képes inaktív fogyatékossággal élőket visszavezetnék a munka világába.

A konkrét intézkedéseket és a felmérések eredményeit az elkövetkező két évben fogják publikálni. Az EDF az uniós intézményekkel, a tagállami kormányokkal és az EDF-tagokkal együttműködve fogja terjeszteni az implementációhoz szükséges eszközöket és joganyagot.

Forrás: https://www.edf-feph.org/the-disability-employment-package-reinforcing-the-european-labour-market/

(dr. Velegi Dorottya – MVGYOSZ. mb. szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com