Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


N*k az anya mögött - Vincze Judittal és Marosi-Pózmány Andreával Pille beszélget
66
hallgató

Megjelent az NVDA 2023.2

- 2023. október 4. 6:52 - 306 megtekintés

Mivel már rég nem jelentkezett az NVDA. ingyenes képernyőolvasó honosítási csapata az NVDA újdonságait taglaló írással, a legújabb kiadás megjelenése apropóján most összegyűjtötték az elmúlt év legfontosabb változásait.

Bővítménykezelő

A legnagyobb változás egyértelműen a bővítménykezelőben történt, teljesen megújult és új funkciókkal bővült.
Most már négy szekcióból áll, amiket a megfelelő fül kiválasztásával lehet elérni.
A Telepített bővítmények fülön található mindazon bővítmények listája, melyeket korábban hozzáadtunk az NVDA-hoz.
A Frissítés fülön a frissítésre váró bővítmények lakoznak.
Az Elérhető bővítmények fülön elérhető minden olyan bővítmény, amit az NVDA bővítmények weboldalán elérhetővé tettek. Ez az igazi nagy újdonsága a bővítménykezelőnek, hogy most már össze van kötve az NVDA hivatalos bővítményoldalával és így már közvetlenül a bővítménykezelőből lehet letölteni és telepíteni az egyes bővítményeket.
A Telepített nem kompatibilis bővítmények fülön azon kiegészítőket találjuk, amelyeket még nem teszteltek az NVDA rendszerünkre telepített verziójával. Ez nem jelenti azt, hogy ne működnének megfelelően, vagy hogy feltétlenül az NVDA hibás működését okoznák. De mivel nem tesztelték és nem hajtották végre a programkódon az esetlegesen szükséges változtatásokat, így ezen bővítmények esetében mindig fennáll a veszélye, hogy hibát okoznak.
Az NVDA telepítéskor automatikusan letiltja a nem kompatibilis bővítményeket, de ezen a fülön lehetőség van saját felelősségre engedélyezni őket.
Mind a négy szekcióban lehet szűkíteni a bővítmények listáját forrás és engedélyezettség szerint, de akár rá is kereshetünk egy konkrét bővítményre a keresés szerkesztőmező használatával.
Az Actions gomb megnyomásával hívhatók elő az adott listán kiválasztott bővítménnyel végezhető műveletek. A telepített bővítményeinket letilthatjuk vagy eltávolíthatjuk; a Frissítés fülön telepíthetjük a rendelkezésre álló bővítményfrissítéseket; az elérhető bővítményeket is az Actions gomb lenyomása után tudjuk letölteni és telepíteni.
A honosítók reményei szerint az Actions gomb a következő NVDA kiadástól kezdve már Műveletek néven fog futni!

Új hangbeállítások

A haladó beállítások közt új opciók jelentek meg az Audió címszó alatt. Végre külön is lehet szabályozni az NVDA hangjelzéseinek hangerejét. Az NVDA-ban használható beszédszintetizátorok már régóta elég jól testre szabhatók a Beszéd beállításai közt, a hangjelzésekkel viszont korábban csak annyit tehettünk, hogy a Windows hangerőkeverőjében szabályoztuk az NVDA kimeneti hangerejét. Az viszont értelemszerűen magába foglalja a beszéd hangerejét is.
Mostantól az NVDA már WASAPI használatával is képes megszólalni, ami egyrészt javítja a reakcióidőt és a stabilitást, másrészt pedig lehetőséget ad nekünk a hangjelzések beszédtől független szabályzására.
Ha a WASAPI használatát engedélyezzük a haladó beállítások között, akkor két további opció is a rendelkezésünkre áll. Már itt beállíthatjuk a hangjelzések hangerejét, de igény szerint a Windows hangerőkeverőjéhez is hozzáadhatjuk.

Új opciók

 • Új opció vált elérhetővé a beállítások Dokumentum-navigáció kategóriájában: Bekezdések stílusa.
  Ez lehetővé teszi, hogy olyan szövegszerkesztő alkalmazásokban is működjön a bekezdésenkénti navigáció, amelyek alapvetően nem támogatják azt. Ilyen alkalmazás pl. a Jegyzettömb vagy a Notepad++.
 • Késleltetett betűzés a kurzor mozgásakor:
  Ha ez a beszéd beállításai között található opció be van kapcsolva, akkor a szövegkurzor mozgatásával is elő lehet csalogatni az egyes betűkhöz tartozó szöveges leírásokat. Ily módon szövegszerkesztés közben is kibetűztethetünk egy szót, vagy épp böngészés közben egy weboldalon. A késleltetésnek köszönhetően csak akkor hangzik el az egyes betűkhöz tartozó szöveges leírás, ha egy bizonyos ideig nem mozdítjuk a kurzort. Ha ezen az időn belül mozgatjuk a kurzort, akkor az NVDA csak a betűket mondja be, a szöveges leírásokat nem.
 • A táblázatfejlécek bejelentése már külön állítható a sorokhoz és oszlopokhoz. Ehhez a dokumentumformázási beállítások közt a Fejlécek kombinált listamező megfelelő beállítását kell kiválasztani.

Új billentyűparancsok

 • Aktív elemhez tartozó gyorsbillentyű lekérdezése:
  Asztali: shift+numpad2.
  Laptop: NVDA+ctrl+shift+.
  Az áttekintőkurzor oldalankénti mozgatása, ahol ezt az alkalmazás támogatja.
 • Az előző oldalra lép:
  Asztali: NVDA+pageUp.
  Laptop: NVDA+shift+pageUp.
 • A következő oldalra lép:
  Asztali: NVDA+pageDown.
  Laptop: NVDA+shift+pageDown.
  Új táblázatnavigációs parancsok:
 • Folyamatos felolvasás az oszlopban: NVDA+ctrl+alt+Lenyíl
 • Folyamatos felolvasás a sorban: NVDA+ctrl+alt+Jobbnyíl
 • Teljes oszlop felolvasása: NVDA+ctrl+alt+Felnyíl
 • Teljes sor felolvasása: NVDA+Ctrl+alt+Balnyíl

Böngészés

 • Az NVDA most már le tudja kérdezni a hivatkozásokhoz tartozó URL-t.
  Alapértelmezett billentyűparancsa: NVDA+K. Egyszeri lenyomásra bemondja a hivatkozáshoz tartozó URL címet. Kétszeri lenyomásra egy szövegnavigációs parancsokkal kezelhető ablakban jeleníti meg.
  A lekérdezés az aktív elemnél ill. a kurzor pozíciójában történik. A szkript azt is jelzi a felhasználónak, ha egy adott hivatkozáshoz nem tartozik URL.
  Ez az opció különösen hasznos lehet a rosszindulatú elektronikus levelek kiszűrésében, mert így még a hivatkozásra kattintás előtt ellenőrizni lehet, hogy az a hivatkozás tényleg oda vezet-e, ahova ígérik.
 • Az NVDA már jelzi, ha egy vezérlő párbeszédablakot, rácsot, listát vagy fát nyit. De csak akkor, ha a weboldal készítője megfelelően beállította az aria-haspopup tulajdonságot.
 • Javult a mellékszövegekkel ellátott webes tartalom kezelhetősége. Ilyen mellékszöveg pl. a megjegyzés vagy a lábjegyzet.
  Az NVDA már jelzi, ha egy elemhez több mellékszöveg is tartozik egyszerre. A mellékszövegek navigációs parancsa (NVDA+D) már navigál az egyes elemek különböző típusú mellékszövegei között. Pl., ha egy szöveghez rögzítve van egy megjegyzés és egy lábjegyzet is egyszerre.
 • Google Chrome: Az NVDA már bejelenti a címsávban megjelenő javaslat vezérlőket (pl. javaslat eltávolítása).

  Windows 10

  • Windows 10 2019 májusi és újabb kiadások: Az NVDA már bejelenti a virtuális asztalok neveit amikor megnyitjuk, módosítjuk vagy bezárjuk őket.
  • A Windows rendszeróra lekérdezésére használt parancs, NVDA+f12 most már képes bemondani a másodperceket is, amennyiben A másodpercek megjelenítése be van állítva a Windowsban.

  Windows 11

  • Az NVDA már bejelenti a jegyzettömb állapotsorának tartalmát.
  • Fülek közötti váltásnál az NVDA már bemondja az újonnan megnyitott fül nevét és pozícióját a Jegyzettömbben és a fájlkezelőben egyaránt.
  • Az NVDA már bejelenti a kiemelt kereséseket a Start menü megnyitásakor.
  • A vágólap történet menüjének elemei már kezelhetők az NVDA-val.
  • Windows 11 22H2 és újabb kiadásokban ismét lehetséges mind az egérrel, mind érintő parancsokkal kezelni az olyan helyeket, mint a Rendszertálca túlcsorduló területe, vagy a „Megnyitás a következővel” párbeszédablak.

  Microsoft Word

  • Ha a dokumentumformázási beállítások közt be van kapcsolva a „Kiemelt” opció, az NVDA már bejelenti a kiemeléshez használt színt.
  • Ha a dokumentumformázási beállítások közt be van kapcsolva a színek opció, az NVDA már bemondja a háttérszínt.
  • A távolságok bejelentése most már abban a mértékegységben történik, amit beállítunk a Word haladó beállításai közt.

  Microsoft Excel

  • Amennyiben billentyűparancsok használatával állítjuk be az olyan formátumokat, mint félkövér, dőlt, aláhúzott vagy áthúzott, az NVDA már bejelenti a változást.
  • UI Automation használata esetén az NVDA már bejelenti, ha egy munkalapon kilépünk egy táblázatból.
  • UI Automation használatával lehetővé vált a táblázatok sor- és oszlopfejléceinek automatikus bejelentése. Ez a Beszúrás menü Táblázat opciójával táblázatként formázott adatsorok esetén működik.
   A táblázatstílus beállításai közt található „Fejlécsor” és „Első oszlop” opciók bekapcsolása esetén kezeli a program a táblázat első sorát oszlopfejlécként, ill. első oszlopát sorfejlécként. Viszont nem tudja kezelni a korábban kimondottan a képernyőolvasók számára beállított sor- és oszlopfejléceket. Ez jelenleg nem támogatott az UI automation használatával.

  LibreOffice

  • Writer a LibreOffice 7.6 és újabb verzióiban: Az áttekintőkurzor helyzetének lekérdezésekor az NVDA bemondja a rendszerkurzor/rendszerfókusz relatív helyzetét a lapon, úgy, mint a Microsoft Wordben.
  • Az állapotsor tartalmát bejelentő billentyűparancs (NVDA + End) már megfelelően működik.

   Letöltés


   NVDA 2023.2

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 - = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 23. kedd, Lenke napja van.
Az év 30. hete és 205. napja.
Holnap Kinga, Kincső napja lesz.

1664. A török veresége Szentbenedeknél.


1874. Megindul Budapesten a svábhegyi fogaskerekű vasút.


Héra Zoltán: Ó kalendárium költőknek

Oroszlán havában súgód maga a Nap.
Ilyenkor mindenek Midásza vagy.
Használd az áldást, hintsd az aranyat.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com