Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A kolping mozgalomról - Kopcsándi Zsuzsa m*sora
54
hallgató

Megőrültek a pécsi diákok Weisz Fanniért

- 2014. január 28. 7:31 - 1996 megtekintés

Miként kommunikálnak a siketek? Miért bántó a süket vagy a siketnéma kifejezés? Hogy mondják jelnyelven, „I love you”? Csak néhány kérdés, amire választ kaptak a pécsi Illyés Gyula Általános Iskola tanulói múlt csütörtökön.

A diákoknak nem más, mint Pécs Város Arca, a fogyatékkal élők nagykövete, Weisz Fanni mesélt a siketek életéről. Sőt, Fanni a hangját is hallatta az igencsak kíváncsi gyerekek előtt.

Weisz Fanni életútja nem hasonlítható egy átlagos 21 éves lányéhoz. Már most sokkal többet tett le az asztalra, mint néhány kétszer ennyi idős ember. Folyamatosan azon dolgozik, hogy különböző úton-módon segítsen sorstársainak, a fogyatékkal élő embereknek. Jelnyelvre fordította és élőben kísérte Rúzsa Magdi Gabriel című dalát, jelnyelvi tapsra tanította a veszprémi kézilabda-szurkolókat, 2011-ben őt választották Pécs Város Arcának, majd még ugyanebben az évben részt vett egy integrált színházi előadás megszervezésében. 2012-ben Vujity Tvrtkoval a földrengés sújtotta Haitire utaztak, ahol árvaházakban és iskolákban próbáltak segíteni. Sőt, Fanni jelképesen örökbefogadott egy haiti árvát is, akinek a taníttatását azóta saját pénzéből fizeti. Első ízben 2013. szilveszter éjjelén, majd 2014-ben Áder János, köztársasági elnök mellett ő köszöntötte a siketek nyelvén az egész országot.

Ám Weisz Fanni mindezeken kívül számtalan nemes ügyben tevékenykedik, csütörtök reggel például a Vodafone Főállású Angyalaként a pécsi Illyés Gyula Általános Iskola diákjainak tartott előadást a halláskárosultak életéről.

A rendhagyó osztályfőnöki órát Csizi Péter, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, aki szerint azért választották Fannit Pécs Város Arcának, hogy ezzel is kifejezzék, támogatják a fogyatékkal élőket, akik ugyanolyan sikeresek lehetnek, mint mások. Fanni példája pedig azt mutatja, bárki élhet teljes és boldog életet. Az alpolgármester egyébként maga is elkötelezett a fogyatékkal élők ügyévek kapcsolatban, a jelnyelvet például magától Weisz Fannitól kezdte el tanulni.

Egy lehengerlő előadás margójára

Azt, hogy Weisz Fanni nem mindennapi jelenség eddig is tudtam, a fent leírtak nem szorulnak magyarázatra, azt hiszem. Ám, hogy több száz kiskorú előtt is kiválóan megállja a helyét, nem hittem volna. Általános iskolás gyerekek figyelmét lekötni ugyanis még egy több éve pódiumon álló előadónak sem könnyű, amíg ugyanis a felnőtt közönség – intelligenciájához mérten – úgy ahogy képes tettetni az érdeklődést, addig egy csapat alsó tagozatos könyörtelen, és látványosan unatkozik, ha valami nem érdekli.

Ám itt erről szó sem volt. Amíg Fanni a színpadon jelelt, édesanyja a közönség soraiból egy mikrofonnal a kezében tolmácsolta a fiatal lány szavait. A közel egy órás előadás alatt a Csss!, és aHalkabban! felkiáltások csak azért hangoztak el, mert a pedagógusok próbálták csitítani a padokból kis híján kieső, jelentkező kisdiákokat. Fannis úgy tűnik tudta, hogy nem elég az érdekes és majdhogynem ismeretlen téma, az interaktivitásra is szükség van. A gyerekek lejelelhették például saját nevüket, szituációs játékokat játszhattak, bemutathatták hogyan örülnek, sírnak és milyenek, amikor bánatosak. Fanni pedig azt is türelmesen és néhány poénnal elütve oldotta meg, ha az idősebb fiúk lányos zavarukban nem tudtak megszólalni a többiek előtt. Egyiküket például kedvesen figyelmeztette, hogyha ilyen bátortalan marad, sosem lesz majd igazi randija.

Az előadást időnként rövid videók szakították meg, de Fanni sokat mesélt magáról és gyerekkoráról is. A siket lánynak sikerült annyira közvetlen és barátságos légkört teremtenie, ami miatt a gyerekek (és nem csak az elsősök) kérdéseket is fel mertek tenni a végén. Ez talán annak a gesztusnak is köszönhető, hogy bár Fanni köztudottan nem szívesen szólal meg saját hangján, most mégis megtette, bizonyítván a diákoknak, hogy bár jelnyelven kommunikál, azért tud beszélni.

Weisz Fanni fáradozása biztosan nem volt hiábavaló, ezt bizonyítja rövid közvélemény-kutatásom (mindenki emlékezett arra, hogyan kell mutatni az I love you kifejezést), az a tény, hogy az előadás közepe táján a többség már jelnyelven tapsolt és a hatalmas, aláírásért küzdő gyereksereglet.

Az érdekes és valóban hasznosnak tűnő előadás azonban nem csak az Illyés Gyula Általános Iskola kiváltsága volt. Weisz Fanni országszerte tart úgynevezett érzékenyítő programokat a mobiltársaság főállású angyalaként. Pécsett több intézménybe is ellátogat majd, köztük többek között a Jókai Mór Általános Iskolába.

Forrás: pecsma.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 1 = hét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 29. csütörtök, Elemér napja van.
Az év 09. hete és 60. napja.
Holnap Albin napja lesz.

1476. III. Fridrik császárnak február 29-én kelt menlevele, mellyel Bekensloer János esztergomi érsek kiszökött az országból, vivén magával sok drága arany és ezüst edényeken kívül 300000 arany forint készpénzt.


1654. Comenius kiadta kezéből Sárospatakon a magyarországi viszonyokat bíráló munkáját.


Simon István: Februári szivárvány

"...Február végi szivárvány
alá szalad - nézd Laci -
a tél és tavasz határán
jegenyés úton a kocsi,

s ívét a hétszín szallagnak
ragyogtatja kerekén:
szalad a Csillag,
trap-trap-trap-

és dől a fény
és dől a fény.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com