Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Takáts Tamás dbb. - Húzom az igát
57
hallgató

Megőrültek a pécsi diákok Weisz Fanniért

- 2014. január 28. 7:31 - 2073 megtekintés

Miként kommunikálnak a siketek? Miért bántó a süket vagy a siketnéma kifejezés? Hogy mondják jelnyelven, „I love you”? Csak néhány kérdés, amire választ kaptak a pécsi Illyés Gyula Általános Iskola tanulói múlt csütörtökön.

A diákoknak nem más, mint Pécs Város Arca, a fogyatékkal élők nagykövete, Weisz Fanni mesélt a siketek életéről. Sőt, Fanni a hangját is hallatta az igencsak kíváncsi gyerekek előtt.

Weisz Fanni életútja nem hasonlítható egy átlagos 21 éves lányéhoz. Már most sokkal többet tett le az asztalra, mint néhány kétszer ennyi idős ember. Folyamatosan azon dolgozik, hogy különböző úton-módon segítsen sorstársainak, a fogyatékkal élő embereknek. Jelnyelvre fordította és élőben kísérte Rúzsa Magdi Gabriel című dalát, jelnyelvi tapsra tanította a veszprémi kézilabda-szurkolókat, 2011-ben őt választották Pécs Város Arcának, majd még ugyanebben az évben részt vett egy integrált színházi előadás megszervezésében. 2012-ben Vujity Tvrtkoval a földrengés sújtotta Haitire utaztak, ahol árvaházakban és iskolákban próbáltak segíteni. Sőt, Fanni jelképesen örökbefogadott egy haiti árvát is, akinek a taníttatását azóta saját pénzéből fizeti. Első ízben 2013. szilveszter éjjelén, majd 2014-ben Áder János, köztársasági elnök mellett ő köszöntötte a siketek nyelvén az egész országot.

Ám Weisz Fanni mindezeken kívül számtalan nemes ügyben tevékenykedik, csütörtök reggel például a Vodafone Főállású Angyalaként a pécsi Illyés Gyula Általános Iskola diákjainak tartott előadást a halláskárosultak életéről.

A rendhagyó osztályfőnöki órát Csizi Péter, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, aki szerint azért választották Fannit Pécs Város Arcának, hogy ezzel is kifejezzék, támogatják a fogyatékkal élőket, akik ugyanolyan sikeresek lehetnek, mint mások. Fanni példája pedig azt mutatja, bárki élhet teljes és boldog életet. Az alpolgármester egyébként maga is elkötelezett a fogyatékkal élők ügyévek kapcsolatban, a jelnyelvet például magától Weisz Fannitól kezdte el tanulni.

Egy lehengerlő előadás margójára

Azt, hogy Weisz Fanni nem mindennapi jelenség eddig is tudtam, a fent leírtak nem szorulnak magyarázatra, azt hiszem. Ám, hogy több száz kiskorú előtt is kiválóan megállja a helyét, nem hittem volna. Általános iskolás gyerekek figyelmét lekötni ugyanis még egy több éve pódiumon álló előadónak sem könnyű, amíg ugyanis a felnőtt közönség – intelligenciájához mérten – úgy ahogy képes tettetni az érdeklődést, addig egy csapat alsó tagozatos könyörtelen, és látványosan unatkozik, ha valami nem érdekli.

Ám itt erről szó sem volt. Amíg Fanni a színpadon jelelt, édesanyja a közönség soraiból egy mikrofonnal a kezében tolmácsolta a fiatal lány szavait. A közel egy órás előadás alatt a Csss!, és aHalkabban! felkiáltások csak azért hangoztak el, mert a pedagógusok próbálták csitítani a padokból kis híján kieső, jelentkező kisdiákokat. Fannis úgy tűnik tudta, hogy nem elég az érdekes és majdhogynem ismeretlen téma, az interaktivitásra is szükség van. A gyerekek lejelelhették például saját nevüket, szituációs játékokat játszhattak, bemutathatták hogyan örülnek, sírnak és milyenek, amikor bánatosak. Fanni pedig azt is türelmesen és néhány poénnal elütve oldotta meg, ha az idősebb fiúk lányos zavarukban nem tudtak megszólalni a többiek előtt. Egyiküket például kedvesen figyelmeztette, hogyha ilyen bátortalan marad, sosem lesz majd igazi randija.

Az előadást időnként rövid videók szakították meg, de Fanni sokat mesélt magáról és gyerekkoráról is. A siket lánynak sikerült annyira közvetlen és barátságos légkört teremtenie, ami miatt a gyerekek (és nem csak az elsősök) kérdéseket is fel mertek tenni a végén. Ez talán annak a gesztusnak is köszönhető, hogy bár Fanni köztudottan nem szívesen szólal meg saját hangján, most mégis megtette, bizonyítván a diákoknak, hogy bár jelnyelven kommunikál, azért tud beszélni.

Weisz Fanni fáradozása biztosan nem volt hiábavaló, ezt bizonyítja rövid közvélemény-kutatásom (mindenki emlékezett arra, hogyan kell mutatni az I love you kifejezést), az a tény, hogy az előadás közepe táján a többség már jelnyelven tapsolt és a hatalmas, aláírásért küzdő gyereksereglet.

Az érdekes és valóban hasznosnak tűnő előadás azonban nem csak az Illyés Gyula Általános Iskola kiváltsága volt. Weisz Fanni országszerte tart úgynevezett érzékenyítő programokat a mobiltársaság főállású angyalaként. Pécsett több intézménybe is ellátogat majd, köztük többek között a Jókai Mór Általános Iskolába.

Forrás: pecsma.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- kettő = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 22. hétfő, Magdolna napja van.
Az év 30. hete és 204. napja.
Holnap Lenke napja lesz.

1456. Hunyadi végső nagy diadala Nándorfehérvárnál.


1543. A szultán Budára érkezik.


1686. Budán fölrobban a központi fegyverraktár. (Óriási pusztítást okoz.)


Reviczky Gyula: Magdolna

"Szép s ifjú volt, forró vér áldozatja;
De ifjúságát bűnbánón siratta.
S a porból , hová röpke gerjedelme
Tiporta, Isten karja fölemelte.
Mert szíve tiszta volt, s bár elbukott,
Szeretni, mint ő, senki nem tudott..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com