Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


34
hallgató

Megszűnt az árkülönbség a látássérülteknek adaptált és a normál tankönyvek között

- 2021. április 16. 19:16 - 332 megtekintés

A 2021–22-es tanévtől a látássérült tanulók szükségleteire adaptált tankönyvek az iskoláknak már nem járnak többletköltségekkel.

Az MVGYOSZ elkötelezett az egyenlő hozzáférés biztosítása iránt az élet minden területén, így a látássérült tanulók esélyegyenlősége tekintetében is. 2020 végére sikerült elérniük, hogy a vak és gyengénlátó tanulók által használható, úgynevezett adaptált tankönyvek előállítása 2021-től az iskoláknak ne kerüljön több pénzbe, mint amennyi a normál tankönyvek jegyzék szerinti ára.

Az iskolákban már zajlik a következő tanévre szükséges tankönyvek megrendelése a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. bevonásával (a továbbiakban: KELLO), ezért ismételten felhívja a szervezet a figyelmet a 2021-ben életbe lépő változásokra.

Az általános és középiskolai tankönyvek beszerzését támogató állami program lényege, hogy a költségvetésben e célra elkülönített alapból a magyar általános és középiskolai tanulók tankönyveit egy normatív rendszer alapján az állam fizeti. Az iskola lejelenti, hogy mennyi tanulója van, és milyen tankönyveket használnak az egyes tanulók a tankönyvjegyzéken szereplő anyagok közül. Ezt a listát továbbítják a KELLO-nak, amely eljuttatja a kért könyveket az iskolába, végül az állam lehetővé teszi, hogy azok árát az iskolák visszakapják.

A látássérült diákok adaptált tankönyvei azért drágábbak, mert előállításuk speciális szakértelmet igényel és sok munkaóra ráfordításával valósítható meg. Az adaptált tankönyv nagyított nyomtatással, Braille, vagy elektronikus formában készül úgy, hogy az ábrák, grafikus elemek, diagramok és egyéb, a látássérült tanulók számára nem hozzáférhető részletek is szövegesen átírásra kerülnek. Ahhoz, hogy a végső anyag tényleg használható legyen, azaz, hogy a tankönyvek használata során biztosított legyen az egyenlő esélyű hozzáférés a látássérült tanulók számára, speciális szakértelem szükséges. Az adaptált tankönyvek relatív alacsony példányszáma tovább drágítja ezeket a könyveket.

A korábbiakban ezeket a többletköltségeket az iskolák állták, emiatt fordulhatott elő, hogy – forrás hiányában – sok integráltan tanuló látássérült diák nem, vagy csak részben jutott hozzá a szükséges tananyagokhoz.

2020 végére az MVGYOSZ és a KELLO között olyan megállapodás jött létre, mely szerint a továbbiakban a KELLO vállalja egy külön keretből az adaptált tankönyvek többletköltségeinek fedezését. Így az iskoláknak csak a tankönyvek alapárát kell lehívniuk az állami költségkeretből, amit normatív alapon amúgy is megkapnának, de a többletköltségek már nem őket terhelik. Először a 20212022-es tanévre lehet ilyen módon tankönyveket igényelni.

Az adaptált tankönyveket az iskolák két forrásból rendelhetik meg:

 • vagy a KELLO-n keresztül,
 • vagy közvetlenül az MVGYOSZ-től.

További változás, hogy míg a korábbiakban az MVGYOSZ csak a középiskolai tankönyveket adaptálta, az általános iskolai tananyagok átírása pedig a Vakok Általános Iskolájának feladata volt, 2021-től minden tananyag átalakítását egységesen az MVGYOSZ végzi. (Velegi Dorottya – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


6 - = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com