Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
50
hallgató

Megválasztották az Európai Vakok Szövetségének új tisztségviselőit

- 2024. február 19. 8:15 - 127 megtekintés

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is részt vett az Európai Vakok Szövetsége (EBU) tisztújító közgyűlésén Lisszabonban.

Az európai országokból érkező érdekképviseleti szakemberek megválasztották az EBU vezető tisztségviselőit, elfogadták a szövetség új stratégiáját, és módosították annak alapszabályát. Emellett egy innovatív segédeszközökről szóló konferenciának is jutott hely.

A 2024. február 11-14. között megtartott tisztújító közgyűlés azon túl, hogy elfogadta az EBU új alapszabályát, megválasztotta az EBU végrehajtási bizottságának (Board) 8 tagját, első és második alelnökét, elnökét, továbbá a Vakok Világszövetségébe (WBU) küldendő három képviselőt.

A leköszönő tisztségviselők jelentései alapján az EBU pozitív időszakot zárt, és bár a Covid, az ukrán helyzet és az ezek kapcsán fellépő gazdasági recesszió nehezítette a munkát, összességében mégis büszkék lehetünk a szervezet eredményeire.

A bizottság, az alelnökök, az elnök és a 3 WBU küldött jelölése szabályszerűen zajlott, választási visszásság a jelölőbizottság jelentése alapján nem történt. A nemre, korra, látássérülés mértékére, és szaktudásra vonatkozó reprezentatív adatok alapján a jelöltlista igencsak sokszínűnek bizonyult.

A február 13-án tartott választáson induló jelölteknek lehetőségük volt 2-2 percben szóban is bemutatkozni a közgyűlésnek. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége nevében dr. Velegi Dorottya megbízott szakmai vezető vett részt a szavazásban.

Az EBU új elnökének Tytti Matsinent választották Finnországból, az első alelnök Barbara Martin Munoz Spanyolországból, a második alelnök pedig Kevin Kelly Írországból.

Főtitkár: Maria Thorstensson (Svédország)

Kincstárnok: Roland Studer (Svájc)

A Bizottság 8 rendes tagja:
Sabine Stroem (Németország)
Jakob Rosin (Észtország)
Anja Ursic (Szlovénia)
David Aldwinckle (Egyesült Királyság)
Andreas Havsberg (Norvégia)
Hubert Perfler (Olaszország)
Sinan Tafaj (Albánia)
Dagmar Filgasova (Cseh Köztársaság)

WBU küldöttek:
Tytti Matsinen (Finnország) ex officio
Maria Thorstensson (Svédország)
Roland Studer (Svájc)
Rodrigo Santos (Portugália)

Innovációval a látássérült emberek önálló életviteléért

A közgyűléssel egy időben több Európa-szerte ismert és elismert segédeszközgyártó cég kapott lehetőséget a bemutatkozásra. A kiállításon többek között az Eyesynth, a SuperBrain, az Ambutech, a portugál ACAPO Szövetség segédeszközboltja, az IndexBraille és a BraillePen cégek tartottak bemutatókat. Az eseményen fehérbotokat, Braille-kijelzőket, ábranagyítókat, okosszemüvegeket és lézeres akadályérzékelő berendezéseket lehetett kipróbálni.

Az Eyesynth által gyártott Niira okosszemüveg egy, a szemüvegre épített kamera segítségével pásztázza a viselője előtti környezetet, a felmért akadályok távolságát pedig lézerrel határozza meg. A szemüveg szárára két csontrezgéses fülhallgatót építettek, ami különböző típusú hangokat továbbít a viselőjéhez. Az egyes típusú akadályokat, mint például az ajtónyílások, vagy az oldalirányból közeledő, ill. a mozgó akadályok, különböző típusú állandó zajokkal közli az eszköz. Az oldal irányú akadályokat egy szélfúváshoz hasonló susogás, a mozgó akadályokat pedig a tengerzúgás hangját imitáló fehér zaj jelzi. A szemüvegről egy kábel ágazik le, ami a látott képet értelmező kisebb számítógépbe fut be. Ezen a nagyjából egy kisebb tablet méretével megegyező eszközön jól kitapintható nyomógombokkal tudjuk az eszköz hangerejét, a távolság mértékét és üzemmódját (panoráma vagy egyenes mód) beállítani. Az eszköz prototípus stádiumban van jelenleg, és várhatóan 4000 euró egységáron fogják forgalmazni.

A SuperBrain nevű, fejre rögzíthető haptikus akadályérzékelő berendezés úgy néz ki, mint egy munkavédelmi sisak. Különlegességét az adja, hogy a homlokra és a hajas fejbőrre továbbítja, ha az eszközbe épített lézeres érzékelők akadályokat érzékelnek. Az előttünk lévő akadályokat kb. 180 fokos látószögben érzékeli a fejpánt. A sűrűn elhelyezett rezgő betétek azon az oldalon rezdülnek meg, amelyiken az akadály van. A pulzáló jelzések az akadállyal együtt mozognak végig az ember homlokán. Előnye, hogy a viselő füle szabadon marad, hátránya viszont, hogy a homlok bőrére érkező kisebb rezdülések meglétét meg kell szokni és meg kell tanulni értelmezni.

Tapintható jelzések az új euró bankjegyeken

Az euró bankjegyeket annak bevezetése óta úgy alkották meg, hogy méretük eltérjen, így a súlyosan látássérült emberek is könnyen meg tudják azokat különböztetni. Az Európai Központi Bank a megújuló euró bankjegyek megalkotása során továbbra is figyelemmel szeretne lenni a látássérült emberek igényeire, ezért az EBU közgyűlésével egy időben lehetővé tette, hogy a magyar delegáció tagjai teszteljék az új bankjegyekre telepített tapintható jelzéseket. A tapintható jelzések az eltérő méretű bankjegyek megkülönböztetését segítik. A teszt során két típusú jelzést volt lehetőség értékelni, ebből az első változat bizonyult tartósabbnak.

(Dr. Weninger Magda               Dr. Velegi Dorottya – MVgYOSZ. jogtanácsos                      megbízott szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy * = 9

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 22. hétfő, Csila, Noémi napja van.
Ma van a(z) Föld napja, Holocaust világnap, Ápolók napja Magyarországon.
Az év 17. hete és 113. napja.
Holnap Béla napja lesz.

1645. I. Rákóczi György a szövetséget a franciákkal és svédekkel megújította Munkácson.


1896. A képviselőház megszavazza a honalapítás ezredik évfordulójának törvénybe iktatását.


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"A Bika hava: szépség és erő.
Mit elrontottál, most halászd elő,
s meglásd meglesz a rend:
Vénusz és Gaia leginkább ilyenkor szeret.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com