Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Majka Papa - Kiszavazó Show
58
hallgató

Menjek, vagy maradjak? – CODA:

- 2022. április 4. 18:51 - 720 megtekintés

2021 egyik legkedvesebb filmje lett a CODA, ami hiába egy ismert és rengetegszer látott felnövéstörténetet mesél el, mert annyi szeretettel és humorral teszi, hogy minden nézőt magával ragad. A 94. Oscar-gálán pedig három díjjal is kitüntették, köztük a legjobb filmnek járó elismeréssel.

A CODA (a cím egy betűszó: child of deaf adults, azaz siket felnőttek gyermeke) főszereplője, a Massachusetts-i Gloucesterben élő Ruby Rossi (Emilia Jones), családjának egyetlen halló tagja, ugyanis mind a bátyja, mind a szülei siketek. Ezért különösen nagy teher nehezedik rá, ahogy próbál segíteni a családi vállalkozásban, a halászatban, és a mindennapi teendőkben. Amikor viszont egy fiú, Miles (Ferdia Walsh-Peelo) miatt beiratkozik a gimnáziuma kórusába, kiderül, hogy Ruby énekhangja különleges, énektanára, Mr. V (Eugenio Derbez) pedig szorgalmazza, hogy jelentkezzen a híres művészeti iskolába, a bostoni Berklee-re. Ruby szülei viszont nehezen tudják elfogadni lányuk érdeklődését az éneklés iránt, amiben ők nem tudnak részt venni, ahogy azt sem, hogy Ruby tőlük távol tanuljon tovább ahelyett, hogy főállásban a hajón dolgozna.

A CODA egy francia film, a 2014-es A Bélier család remake-je, és egy-két kisebb változtatástól eltekintve követi is az eredetit. A francia változat több kritikát is kapott azért, amiért a főhősnő szüleit halló színészek alakították, akik a jelelést sem sajátították el helyesen. A Siân Héder által rendezett CODA-ban viszont Ruby szüleit siket színészek játsszák, akik mindketten történelmet írtak. Marlee Matlin volt ugyanis az első siket színész, aki Oscar-díjat kapott az Egy kisebb isten gyermekei című filmért, Troy Kotsur pedig az első Oscarral kitüntetett férfi színész lett a CODA-ban nyújtott alakításááért.

Nem is véletlenül, hiszen

BIZONYOS SZINTEN EZ INKÁBB A SZÜLŐK TÖRTÉNETE, MINT RUBYÉ.

Ők azok, akik fejlődnek, megtanulnak túllépni saját gyengeségeiken és előítéleteiken, hogy a gyerekük számára jobb jövőt biztosítsanak. Talán kicsit túl elutasítóak is a zenével kapcsolatban, ezzel együtt viszont felüdülés látni olyan, fogyatékkal élő karaktereket, akiket nem csupán a siketségük határoz meg, hanem hús-vér, esendő, de jószándékú emberek.

Siketséggel foglalkozó filmeket egyre többet láthattunk az elmúlt években: nyáron került a mozikba a Hang nélkül 2. része, illetve a tavalyi díjszezonnak visszatérő szereplője volt A metál csendje egy hallását elveszítő dobosról. A CODA velük ellentétben a siketséggel való együttélést a lehető leghétköznapibb helyzetekben mutatja meg, még ha néha talán túlzó példákkal is (egy jogi ügyben például valószínűleg hivatásos tolmácsra lenne szükség, nem egy gyerek fordítására bízzák az ítélethirdetést).

A CODA EGY MINDEN ÍZÉBEN PROFI ALKOTÁS, MÉG HA EREDETI ÖTLETEKET NEM IS IGAZÁN TUD FELMUTATNI.

Ha nem is ismerjük a francia filmet, a családjától elszakadni vágyó, vagy csak egyszerűen más utat választó gyerekek történetét nem egyszer láttuk már (legutóbb talán a Lady Bird-ben ilyen emlékezetesen). Klasszikus felnövéstörténet ez, csak ezúttal a művészi pálya választása nem csak egy világra van a szülők kétkezi munkájától, hanem a siketség még nagyobb szakadékot teremt a generációk között. Ezzel együtt a film nagyon egyszerű, de mégis hatásos jelenetekkel mutatja meg, hogyan tudják a siketek is átérezni a zene hatását és Ruby énekhangjának erejét.

A CODA TELE VAN VICCES ÉS MEGHATÓ PILLANATOKKAL, DE SZERENCSÉRE SOSEM MEGY ÁT ÍZLÉSTELENBE VAGY GICCSESBE. 

Az pedig biztos, hogy akárhányszor Ruby dalra fakad a szerettei előtt, szem nem marad szárazon. A film először a tavalyi Sundance filmfesztiválon láthatott a közönség, majd az idei díjszezonban újra és újra felbukkant, végül pedig mindez megkoronázásaként mindhárom Oscar-díjat elvitte, amire jelölték: a legjobb férfi mellékszerepőnek, a legjobb adaptált forgatókönyvnek, és a legjobb filmnek járót is.

(Forrás:Origo)

Fotó: apple.com
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 7 = tíz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 29. péntek, Mihály napja van.
Az év 39. hete és 272. napja.
Holnap Jeromos napja lesz.

1848. Eötvös József br. elhagyja Magyarországot. (Bécsbe, majd Münchenbe megy.)


1850. A pesti József Ipartanoda és a bölcsészkari Mérnöki Intézet egyesítése.


Fazekas Mihály: Csokonai nevenapjára

"...Hadd távozzanak a lengeteg és ravasz
Emléknek repeső képei. Nézd druszám,
Bacchus régi barátunk
Most hirdet jeles innepet.

Vivát! érjen azért annyi Mihály-napot,
Amennyit csak akar, jó drusza, mink pedig
Amennyit lehet, és azt
Vígasságba fecsérljük el."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com