Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
26
hallgató

Mesterséges intelligenciával szerelt okoscipőt fejlesztenek vakoknak

- 2021. május 10. 19:59 - 318 megtekintés

A lábbeli a jövőben akár a jellegzetes fehér botot is helyettesítheti.

Fotó: Tec-Innovation/Oddity Central

Vakok és gyengénlátók számára alkotta meg az osztrák Tec-Innovation nevű cég azt az okoscipőt, amelyben egy mesterséges intelligencia figyeli a külvilágot a viselő helyett – írja az Oddity Central.

Az InnoMake okoscipő ultrahangos szenzorokkal tapogatja le a környezetet és vibráció, valamint Bluetooth-csatlakozáson keresztül küldött hangjelzés segítségével jelez a tulajdonosának, ha valamilyen akadály felé közelít.

A cipőre szerelt szenzorok akár négy méterre is ellátnak, a cég azonban azt tervezi, hogy a következő modellbe már kamerák is kerülnek, amelyek jeleit egy mesterséges intelligencia, pontosabban egy neurális hálózat dolgozza fel. Így a cipő következő generációja már arra is képes lesz, hogy felismerje, biztonságosan át lehet-e haladni a viselő előtti útszakaszon, ha pedig akadályokat észlel, azt is képes lesz megállapítani, hogy milyen jellegű akadályról van szó.

„Nem csak az a fontos, hogy figyelmeztetést kapjak az akadályról, de az sem mindegy, hogy milyen akadályról beszélünk, mert nagy különbség van egy fal, egy autó vagy egy lépcső között” – mondta Markus Raffer, a Tec-Innovation egyik alapítója, aki maga is gyengénlátó.

A cég ígérete szerint egyébként a cipőbe kerül egy úgynevezett intelligens üzemmód is. Ezzel a viselő akár a környezetet is letapogathatja, hogy bővebb információkat kapjon, akkor is, ha éppen egy asztalnál vagy egy kávézóban üldögél.

A szenzorokat egy víz- és porálló borítás védi, az üzemeltetésükről pedig egy nagy teljesítményű akkumulátor gondoskodik, amely akár egy héten keresztül is képes működni egy töltéssel. Ha lemerülne, egy USB-kábel segítségével három óra alatt lehet újra feltölteni.

Az InnoMake cipők első generációja már elérhető a cég weboldalán keresztül, sajnos azonban egyelőre elég drága: egy párért 3200 eurót, azaz több mint 1,1 millió forintot kell fizetni. A cég azonban gondol azokra is, akik nem tudnák kifizetni az árát, ugyanis a jövőben a cipőkamerák adatainak feldolgozásával egyfajta térképet szeretnének létrehozni, ami a vak és gyengénlátó embereket segíti a közlekedésben.

(Forrás:nlc.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- négy = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com