Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Edda - Elhagyom a várost
27
hallgató

Milliárdokat bukhatunk a várólistákon

- 2012. december 6. 8:52 - 2259 megtekintés

Jelenleg több mint 70 ezer fő neve szerepel 128 kórház várólistáján. A legtöbben, mintegy 28 ezren szürkehályog-műtétre szorulnak, a leghosszabb várakozási idő pedig a protézisbeültetéseknél tapasztalható, a térdprotézisnél például 555 nap. A legrosszabb helyzetben a gerincstabilizáló és a térdprotézisműtétre várakozók vannak: több mint másfélszer anynyian szorulnának ellátásra, mint amennyi beavatkozást egy évben elvégeznek. Naponta 1000-1200 új ember kerül az összesített nyilvántartásba. Ugyanakkor egészen mást mondanak az egészségbiztosító nyilvános központi várólistái és mást a szakma számai: például gerincműtétre az egyik szerint 4 évet, a másik szerint 280 napot kell várni. Van olyan kórház, ahol 465 nap a kért „türelem”, miközben a listán egyetlen beteg szerepel

Harminc betegnél nézték meg a költségeket és kiderült: éves szinten többet költött a biztosító az alternatív kezelésekre, kiegészítő terápiákra, mint amennyibe a beavatkozás került volna – mondja az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója. Dr. Varga Péter Pál szerint „embertelen, etikátlan galádság, méltatlan a várólista. Elfogadhatatlan, hogy beteg embereknek fájdalmakkal kínlódva éveket kelljen várniuk, ez a világon példátlan, maximálisan fél év lenne tolerálható” – mondja a gerincközpont vezetője.

Varga Péter Pál szerint a gerincgyógyászati központban most 5 műtőből 3 működik, 4 orvost folyamatosan küldenek külföldi képzésekre, műtétekre, de ezen tudnának változtatni. „A gerincstabilizációs területen egy nagyobb, pár száz milliós ráfordítással azonnal le lehetne tornászni a sort, a doktoraimat visszahívnám, ekként éves szinten a jelenlegi 2500 műtét helyett 6000-6500 beavatkozást tudnánk elvégezni, így egy év alatt egyenesbe jöhetnénk, onnantól pedig az évi 4000-4500 műtéttel tartható lenne, hogy tűréshatáron belül maradjon a várakozás” – magyarázza a vezető, aki szerint a kérdés rendezése azért is égető, mert hamarosan bárkinek lehetősége lesz bárhol elvégeztetni a beavatkozást a magyar pénztár kontójára. „Ha a helyzet nem rendeződik, az európai migrációs törvény életbe lépésével semmi akadálya nem lesz, hogy valaki nyisson egy magánkórházat, mondjuk, Dunaszerdahelyen és ott fogadja az itthon az indokolhatónál tovább várakozó betegeket. Megkötések, volumenkorlátok nélkül, majd annyi pácienst lát el, amennyit csak bír, a magyar biztosító számlájára” – teszi hozzá a vezető.

Az OEP főosztályvezetőjének is ismerős a probléma. Olyan javaslatokat készítenek épp elő, amelyek hatékonyabb pénzelosztással segíthetnek, hogy lehetőségek szerint minimálisra csökkenjen a várakozás. „Nyilvánvaló, hogy egyrészt például egy gerinc- vagy mozgásszervi beteg, idült fájdalommal egy sor átmeneti kezelést igényel, dolgozni nem tud, ráadásul idővel állapotromlás is várható, tehát a várakozás nemcsak emberileg, de pénzügyileg sem optimális. Meg kell határozni szakmailag melyik területen, mennyi az a várakozás, ami »jól viselhető« és eszerint elosztani a forrásokat” – ad igazat a professzornak dr. Kiss Zsolt, aki szerint viszont a júliustól működő központi rendszer már jelentősen megtisztította a helyzetet, kiszűri az anomáliákat, visszaveszi a helyenként szándékosan generált, vagy más miatt túl hosszúra tervezett időt. „Ahhoz, hogy valamennyi várólistán lévő beteget azonnal ellássanak, legalább 10-20 milliárd forint kellene. Ez elképzelhetetlen. Ugyanakkor a készülő javaslatok hatására sokkal célzottabbá válik a források elosztása, ezzel pedig jelentősen rövidülhetnek a teljesen indokolatlan sorok” – mondja a főosztályvezető.

A napokban pert vesztett a Semmelweis Egyetem ellen egy fiatal férfi. Azt szerette volna érni, hogy megtévesztés miatt érvénytelenítsék azt a szerződést, amely alapján magának fizette ki az operációját. Azt mondták neki, beláthatatlanul hoszszú ideig kell várakoznia, később viszont kiderült, csak egy hónapig kellett volna tűrnie. A bíróság úgy látta: pontos tájékoztatást kapott arról, hogy hamarosan megműtenék. De ez szerinte nem igaz. „Nem tudtam pontosan, hogy a klinikának vagy a műtétet végző csoportnak fogyott-e el a kerete. Azt mondták, mivel sokan vagyunk előjegyezve, valószínű, hogy mire sorra kerülnék, addigra megint elfogy a keret, és akár újabb fél évet is kell várnom. Ráadásul az összes előzetes vizsgálatot újból el kellett volna végeztetnem. Sőt, a leadott vérem sem lett volna már jó, és időm, lehetőségem sem lenne újra adni az eredeti szeptemberi időpontig” – nyilatkozta Makalof Zoltán a Kemma.hu-n. A férfi most fellebbez, de ha nem adnak neki igazat, nemhogy a 755 ezer forintot nem kapja vissza, de még a perköltséget is ki kell fizetnie. Hasonló esetekkel találkoztak már az egészségbiztosítási pénztárnál, volt, hogy a betegnek volt igaza. Ami viszont a várólista szempontjából fontos: ha a beteg úgy dönt, hogy ő fizeti, utólag nem kérheti, hogy a biztosító állja a számláját.

Forrás:vasarnapihirek.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


1 + = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com