Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szemfüles - a Vakok Szombathelyi Egyesületének műsora
34
hallgató

Minden szülő átéli, aki fogyatékkal élő gyereket nevel: a pszich

- 2018. január 7. 8:05 - 872 megtekintés

A fogyatékkal élő gyerekek szüleinek a helyzet elfogadása, feldolgozása természetes, hogy nem könnyű.

Mélységesen, feltétel nélkül szeretik őt, és ez ad lelki és fizikai erőt mindennap számukra. Mégis, a szülőkben, akik fogyatékkal élő gyereket nevelnek, gyakorta fogalmazódnak meg kérdések, gondolatok gyermekük állapota kapcsán, vagy ébred bennük éppen lelkifurdalás.

Mindennapi nehézségeiket fokozza, hogy az akadálymentesítés még mindig számtalan helyen nem megoldott, nehézkes a közlekedés, a munkavállalás pedig gyakorlatilag lehetetlen számukra – legalább az egyik szülő számára -, hisz a gyerek folyamatos figyelemre szorul. A legtöbb fogyatékkal élő gyereket nevelő család épp ezért pénzügyi problémákkal is küzd, mert egy fizetésből vagy segélyekből élnek. Az egyszülős családok helyzete még nehezebb anyagi szempontból és a gyerek ellátását tekintve is, hisz nemcsak a megélhetés, de a gondozás is óriási igénybevételt jelent, különösen a gyerek növekedésével.

Hogy lehet könnyebbé tenni?

Nem csoda, ha a fogyatékkal élő gyereket nevelő szülő fizikailag és lelkileg is fáradt. Acosta Sára Diána pszichológushoz fordultunk, hogyan lehet legalább lelkileg valamivel könnyebb az érintett szülőknek a helyzetet megélni.

A szülőkben óhatatlanul megfogalmazódik, és okoz egyúttal lelkifurdalást is, hogy miért ilyen a gyerek, és miért nem olyan, mint a többiek.

Teljesen természetes, hogy ilyesmi megfogalmazódik. A szülő szeretné, ha a gyerekének is könnyebb lenne, és persze tagadhatatlan, hogy szeretné, ha a mindennapok is könnyebbek lennének. Emiatt nem kell bűntudatot éreznie, természetes, hogy magának és gyermekének is a legjobbat szeretné. Nagyjából a szülők kétharmada számol be fel-feltörő érzelmekről a fogyatékkal élő gyermekük nehézségeivel való megküzdés kapcsán.

Bűntudat a gyerek állapota miatt is ébredhet a szülőkben. Sokan magukat okolják azért, mert a gyerek más, mint a többiek.

Normális, hogy a szülők próbálnak okokat, magyarázatot keresni, főleg a kezdeti szakaszban. De az önvád nem vezet sehová. Bár elő-előjöhet időnként, fontos, hogy a szülő megerősítést kapjon, és el is higgye, hogy nem hibás a gyermeke állapotáért.

Elfogadás

A mérhetetlen szülői szeretet ellenére sem könnyű elfogadni a helyzetet. Mi segíthet ebben?

Ebben segíthet, ha a szülő informálódik, illetve, ha beszélgetni tud szakemberekkel és hasonló cipőben járókkal. Ez képessé teszi arra, hogy elinduljon az elfogadás felé, és a helyzetet reálisabban, megoldás-orientáltabban lássa.

Természetes, ha a szülőnek elég

A nehéz mindennapok közepette óhatatlanul eljönnek mélypontok, amikor a szülő azt érzi, elege van. Miért ne érezze rosszul magát?

Természetes, ha néha elege van a szülőnek. Néha annak a szülőnek is elege van, aki teljesen egészséges gyereket nevel. Minden szülő szembetalálja magát nehézségekkel a gyermeknevelés során, és egy fogyatékkal élő gyereknél ez még több kihívást jelent, nemcsak a gyerek sajátos igényei miatt, hanem azért is, mert a külső környezet, a társadalom sokszor nincs berendezkedve arra, hogy tökéletesen integrálni tudja őket, így ezek a családok sokszor ütköznek akadályokba.

Pozitívnak maradni

Felfogható ez valamiféle tanulásnak, közös útnak, amit a gyerekkel meg kell tennie a szülőnek? Lehet így könnyebb a szülőnek?

Jó nézőpont lehet ezt egy közös útnak tekinteni, mivel ebben benne van a megoldás-központúság, amellett, hogy ez egy folyamat, amiben az egész család közösen vesz részt. A jövőre és célokra való összpontosítás segít a nehézségek leküzdésében, míg a holisztikus megközelítés, miszerint a gyerek a család szerves része, erősebbre fűzi a köteléket, és megerősíti a családot.

A gyerekért is, és saját magáért is nagyon fontos, hogy a szülő megpróbálja visszanyerni és megőrizni a derűjét. Hogyan tegye?

Az, hogy a szülő jól érezze magát, nemcsak neki fontos, hanem a többi családtagnak, köztük a gyerekeknek is. Nem szabad bűntudatot éreznie azért, ha magával is törődik, és nem minden idejét a gyerek gondozásának szenteli.

Fontos, hogy a család, a barátok támogassák abban, hogy ne vegyen minden terhet magára, osszák meg a feladatokat, és így saját magára is maradjon ideje. Ha ő is jobban érzi magát, akkor a gyereknek is jobban fog tudni segíteni – válaszolta a pszichológus.

Egy gyakori dilemma

Sokan, akik fogyatékkal élő gyereket nevelnek, félnek újabb gyereket vállalni.

Természetes, hogy felmerülnek kérdések egy újabb gyerek vállalása kapcsán. Nyilván érdemes mérlegelni, mennyi esély van rá, hogy a másik gyerek is beteg legyen, azt hogyan tudnák kezelni, ezzel kapcsolatban érdemes lehet egy orvossal konzultálni.

Ha orvosi aggályok nem is merülnek fel, a szülőket aggaszthatja, hogy a fogyatékkal élő gyereknek ezzel nem adják meg a figyelmet, amire szüksége lenne. Ez ugyancsak lelkifurdalást kelthet.

Egy új gyerek mindig plusz feladatokkal jár, így át kell gondolni, annak függvényében, hogy a másik gyerek mennyire szorul folyamatos figyelemre, jut-e majd mindenkire elég idő. Ettől függetlenül úgy gondolom, ha a családban működik a munkamegosztás, a szülők közti együttműködés, akkor nyugodtan, bűntudat nélkül vállaljanak újabb gyereket.

Forrás:femina.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét * 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com