Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Republic - igaz volt minden szo
60
hallgató

Mr. Watson, jöjjön ide! – 1876.március 10-én jött létre az első telefonhívás

- 2021. március 13. 20:05 - 669 megtekintés

Alexander Graham Bell és Thomas Watson közösen találták fel a vevőkészüléket, ami az elektromosságot hanggá alakította, ezzel megalkotva a ma már mindennapjainkban használt telefont. Habár van némi vita arról, hogy Bell volt-e a telefon igazi feltalálója, azonban egy biztos, hogy Bell volt az, aki elsőként szerzett kizárólagos jogokat a technológiához.

Fotó Wikipedia.org/ Hirado.hu

A telefonkészülék feltalálójaként ismert Alexander Graham Bell 1847-ben, Skóciában látta meg a napvilágot.

A hangtechnika iránti érdeklődése mélyen gyökerező és személyes volt, mivel felesége és édesanyja is siket volt. Apja és nagyapja is kommunikációtechnikával foglalkozott. Alexander Graham Bell édesapja az Edinburgh-i Egyetem professzora volt, édesanyjának pedig siketsége ellenére kitűnő érzéke volt a zongorázáshoz.

Kezdetben Bellt otthon tanították, és hamar kiderült, már kimagasló a problémamegoldó képessége. Egészen fiatalon, 12 éves korában Bell feltalált egy forgó lapátokkal és körömkefékkel ellátott eszközt, amellyel hatékonyabban el lehetett távolítani a héjakat a búzaszemekről. A beszéd mechanikájának tanulmányozásával Bell 16 évesen kezdett el foglalkozni.

Két testvére tuberkulózisban hunyt el, és ekkor döntött úgy apja, hogy elköltöznek a ködös Angliából, 1870-ben Kanadába költözött a család. Bell azonban nem sokáig maradt itt, mert munkát kapott az amerikai northamptoni speciális iskolában, ahol siketnémákat tanított.

Bell ebben az iskolában ismerkedett meg egy siket diáklánnyal, akit később, 1876-ban feleségül vett. Négy gyermekük született, köztük két fiú, akik csecsemőkorukban meghaltak.

A telefon

Bell 1871-ben kezdett el dolgozni a harmonikus távírón – egy olyan eszközön, amely lehetővé tette több üzenet egyidejű továbbítását vezetéken keresztül. Miközben megpróbálta tökéletesíteni ezt a technológiát, amelyet egy befektetői csoport támogatott, Bell azzal kezdett foglalkozni, hogy megtalálja az emberi hang vezetéken keresztül történő továbbításának módját.

A kutatás sikeres volt, hiszen Bell és partnere, Thomas Watson előállt egy egyszerű vevővel, amely az elektromosságot hanggá változtatta.

Bell 1876. február 14-én nyújtotta be szabadalmát a telefonkészülékre, ezzel megelőzte a német Philip Reist és az olasz Antonio Meuccit, aki hasonló technológiákon dolgoztak, és némi vita folyik arról, hogy végül is kié az elismerés. Azt mondják, hogy Bell a szabadalmi hivatalhoz igyekezett, hogy elsőként biztosítsa a felfedezés jogait.

1876. március 7-én Bell megkapta a telefonkészülék szabadalmát.

Néhány nappal később, március 10-én pedig Bell felhívta Watsont, és kimondta a híres mondatot: „Mr. Watson, jöjjön ide!”

Érdekesség, hogy a telefon feltalálója, Alexander Graham Bell nem volt hajlandó dolgozószobájában telefont tartani, attól tartva, hogy ez elvonja a figyelmét tudományos munkájáról.

(Forrás: Hirado.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc * 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 28. csütörtök, Vencel napja van.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Mihály napja lesz.

1213. Gertrúdnak, II. Endre hitvesének szerencsétlen halála. A gyilkolásnak az szolgált okul, hogy a királyné tudtával sőt segélyével és termében egyik testvére Bánk nádor nejét buja vágyának áldozatává tette. A vérengzéskor a királyi pecsétnyomó több államirattal együtt elveszett.


1971. Mindszenty bíboros elhagyja Magyarországot.


Tompa Mihály

A madár, fiaihoz

"Száraz ágon, hallgató ajakkal
Meddig ültök, csüggedt madarak?
Nincs talán még elfeledve a dal,
Melyre egykor tanítottalak?!
Vagy ha elmúlt, s többé vissza nem jő
A víg ének s régi kedvetek:
Legyen a dal fájdalmas, merengő,
Fiaim, csak énekeljetek!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com