Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Republic - igaz volt minden szo
28
hallgató

Műtétek maradhatnak el a szakemberhiány miatt

- 2013. szeptember 16. 14:32 - 1689 megtekintés

Egyre több kórházban és egyre többször kell tervezett műtéteket elhalasztani azért, mert nincs elegendő számú aneszteziológus, illetve sebész specialista. A szakminiszter által közzétett lista alapján Magyarországon jelenleg 19 orvosi terület számít hiányszakmának, melyekből megállíthatatlannak tűnik az elvándorlás – írja a Világgazdaság.

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban és a pécsi Traumatológiai Klinikán is előre tervezett műtétek elmaradásáról cikkezett a közelmúltban a sajtó. Mindkét intézményből több aneszteziológus, illetve sebész, traumatológus is távozott, ami miatt el kellett halasztani a tervezett operációkat.

Eszenyi Géza, az ózdi kórház főigazgatója elmondta, augusztusban a sebész-, szeptember elején pedig az aneszteziológus-hiány miatt kellett halasztani a programozott műtéteket. Az óta a helyzet némileg rendeződött, mert bár továbbra is csak két altatóorvost foglalkoztatnak, más kórházból bedolgoznak hozzájuk aneszteziológusok.

A pécsi klinikákon, amelyeken havonta két-háromezer műtétet is végeznek, tucatszám maradnak el műtétek, de ennek sokszor nem az esetleges szakemberhiány, hanem a beteg állapota az oka – magyarázza a Klinikai Központjának főigazgatója. Decsi Tamás szerint Pécsett sokkal inkább az úgynevezett ráépített orvos szakmák képviselőiből, semmint az alapszakmákéból van hiány: nincs gyermekpszichiáterük, kevés a gyermek-gasztroenterológus és rehabilitációs szakemberből is elkelne több.

A szakminiszter által közzétett lista alapján Magyarországon jelenleg 19 orvosi terület számít hiányszakmának. Az aneszteziológia és intenzív terápia már két éve az, és rövidesen a sebészet is ide kerül. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai szerint az altatóorvosok közül csak 2012-ben 74-en, az idei év első felében pedig 27-en, a sebészek közül tavaly 47-en, 2013 első hat hónapjában pedig 27-en távoztak külföldre. Annak ellenére, hogy tavaly és az idén is volt béremelés az egészségügyben, illetve, hogy a hiányszakmákban dolgozó szakorvos-jelöltek, köztük az aneszteziológus foglalkoztatásához kiemelt támogatást kapnak az intézmények, hogy ezzel is enyhítsék a problémát.

Csakhogy külföldön még az így megemelt fizetés négy-ötszörösét megkeresheti egy kezdő szakorvos, egy tapasztalt pedig még többet – mondja a Magyar Aneszteziológus és Intenzív Terápiás Társaság elnöke. Gál János professzor szerint a legtöbben azonban nem kizárólag a magasabb kereset miatt mennek külföldre, a munkakörülmények és az alacsonyabb munkaterhelés legalább olyan nagy vonzerő, mint a pénz. Ez is az oka, hogy az elmúlt öt évben a fiatal, kezdő, de már szakvizsgával rendelkező altatóorvosok mintegy fele elhagyta az országot, és csak remélni lehet, hogy hazatérnek. Gál János professzor arra vonatkozóan nem tudott adatot mondani, hogy a jelenleg az országban dolgozó mintegy 1100 aneszteziológushoz képest mennyi szakemberre lenne szükség, de mint mondta, egyre több, főként kisebb vidéki kórházba hiába keresnek altatóorvosokat, még a főorvosi állásokra sem pályázik senki.

A sebészet területén is kezd krónikussá válni a szakemberhiány, ezért a Magyar Sebész Társaság elnöksége úgy döntött, felmérést készít az általános sebészet szakember-ellátottságáról. Lázár György professzor, a társaság elnöke szerint az azonban már szinte biztosan kijelenthető, hogy egyre több, elsősorban kisebb városi kórházban csak nyugdíjasokkal, illetve más kórházakból „beügyelőkkel” tudják kiállítani az esti, hétvégi ügyeleti létszámot.

Az is bizonyos, hogy érsebészekből országos a hiány – a mintegy kétszáz nyilvántartott szakemberből jelenleg mindössze 50 végez helyreállító műtéteket hazai kórházakban -, és emiatt időnként komoly ellátási problémák is előfordultak már. Félő, hogy hasonló gondokkal kell szembenézni hamarosan a mellkas-sebészet területén is: az ország 11 mellkas-sebészeti osztályából három-négy csak a már nyugdíjas korú kollégák továbbfoglalkoztatásával tudja a betegeket ellátni.

Forrás az OrientPress Hírügynökség/Világgazdaság

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


3 + hét =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com