Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Reklám -
34
hallgató

“Nem a kerekesszék, hanem a kutya miatt bámulnak meg”

- 2018. február 10. 9:21 - 714 megtekintés

Mali Erával, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület egyik alapítójával beszélgettek a 061.hu. munkatársai.

Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, mikor egy különleges hámmal ellátott kutya vezeti az utcán vak gazdáját, talán már láttunk olyat is, hogy egy kerekesszékes embertársunk mellet lohol egy eb, de vajon azt tudjuk-e, hogy vércukorszint-jelző és Parkinson-kórosokat segítőkutya is létezik? Miben is támogatja a sérült embert a kutyája? Mire és hogyan kell megtanítani a speciális négylábúakat? Ezekre a kérdésekre kerestek a választ Mali Erával, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület egyik alapítójával.

Mit kell tudni az egyesületetekről, mivel foglalkoztok?
Önszervező módon, 2011-ben alakultunk, segítőkutyát használó sérültek a tagok, és gyakorlatilag azért jöttünk össze, hogy magunknak képezzünk kutyákat. Aztán persze jöttek az igények, egyre többen ismertek meg minket és kibővültünk, ma már közel 40 képzett segítőkutyánk van. Emellett érzékenyítő tréningeket, workshopokat rendezünk, rendszeresen tartunk előadásokat, szerepelünk konferenciákon, kiadtunk egy mesekönyvet és számos publikáció is betekintést nyújt a munkánkba.

Az átlagember a vakvezető kutya jelenséget ismeri, de mint kiderült, a segítőkutya képzés sokkal szerteágazóbb műfaj, mint gondolnánk. Milyen segítőkutyákat képeztek?
Jelenleg hallássérült segítő, azaz hangjelző, mozgássérült-segítő kutyát, rohamjelző kutyát (cukorbetegek vagy epilepsziás személyeknek), személyes segítőket (látássérült- vagy autistasegítő), illetve terápiás kutyákat képezünk. Egyedül vakvezető kutyák képzését nem végezzük, de az egyébként is sokkal elterjedtebb Magyarországon, mint az említett segítő-fajták.

Mire kondicionáljátok őket, miben tudnak segíteni az embernek ezek az állatok?
A mozgássérült-segítő kutyát arra tanítjuk, hogy akarjon velem, a gazdájával együtt dolgozni. Mindig a gazda mondja el mi a feladat, ő indítja az akciót. Például ő csak akkor juthat táplálékhoz, ha én kinyitom neki a piros tasakot, ezáltal is megtanulja, hogy együtt kell működnünk. Ezzel ellentétben vakvezető kutyának egy önálló, domináns kutyát kell választani, hiszen neki sok esetben ellent kell mondania a gazdájának, ha a helyzet azt kívánja meg. A mozgássérült-segítő kutya elsősorban fizikai segítség, aki otthon segít, villanyt kapcsol, ajtót nyit, felvesz dolgokat a földről, kosarat cipel, tudsz vele tárgyat küldeni és nem utolsó sorban lelki támasz, aminek rettentő nagy jelentősége van. Kifejezetten terápiás kutyákat is képzünk különböző csoportokhoz: idősek vagy gyerekek segítésére. Többnyire a motivációt csalogatjuk elő ilyenkor a kutyákkal: például ha azt mondod egy kisgyereknek, hogy kússzon el innen oda, az lehet macerás vagy fájdalmas neki, de ha azt mondjuk, hogy kússzon ide a kutyához, vagy kússzon együtt a kutyával, máris megváltozik a feladat és a hozzáállása is.

Úgy tudom, hogy hangjelző kutyák képzését ti kezdtétek el Magyarországon, és most először képeztek vércukorszint jelző állatot is. Ezt hogy kell elképzelni, mit jelent a sérült, beteg ember életében, ha van egy ilyen kutyája?
A hangjelző kutya bejelzi a gazdájának a fontos hangokat, például ha kopognak, megböki a gazdát és odavezeti a hangforráshoz. Nekik is otthon van a legnagyobb szerepük, amikor az ember kiveszi a hallókészülékét. Ha történik valami, akkor a kutya felfigyel rá és jelzi, így a gazda sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát. Az egyik tagunk így tudott elköltözni otthonról, a szüleitől: lett egy hangjelző kutyája, ami igazán nagy önbizalmat és önállóságot tud adni az embernek. A cukorbetegeknél más a helyzet, más módszereket kíván meg a dolog. Ha valakinek leesik a vércukorszintje, annak vannak jelei, az ember is tapasztalja egy bizonyos idő után, de a kutya megtanulja előbb érzékelni ezt. Erre úgy tanítjuk, hogy felhívjuk a figyelmét a rosszullétre, mint eseményre, a gazda roham előtti állapotát, testjeleit dramatizáljuk tehát a kutya számára, aki gyorsan összeköti, hogy ezután mi fog következni és ezt igyekszik mielőbb jelezni. Az epilepsziás rohamnál is hasonló a helyzet, valami megváltozik a szervezetben, amit mi emberek nem érzékelünk, de a kutya igen.

Honnan vettétek át a módszereket? Van ennek a tudásnak valamilyen külföldi forrása, vagy szakirodalma?
Erik Kerstinghez jártunk Németországba, ő komoly tekintély ebben a műfajban, német kutyakiképző, aki már évek óta különböző típusú segítőkutyák képzésével foglalkozik, és nagy tapasztalata van – meg is hívtuk tavaly egy workshopunkra. Magyar szakirodalom sajnos szerény, tehát utána olvastunk ahol tudtunk, autodidakta módon képeztük magunkat, nem mellékesen pedig a saját tapasztalatainkra hagyatkoztunk.

Hogyan reagál a kutyáitokra a többi kétlábú, milyen emberek közé menni ezekkel a kutyákkal?
Társadalmi tudatformáló programokat, érzékenyítő tréningeket is tartunk, járunk iskolákba óvodákra, munkahelyekre is, éppen azért, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg az emberek a segítőkutyákat. Németországban például mindenki tiszteletben tartja a kutyádat, nem nyúlnak hozzá, nem mennek oda rögtön és telepednek rá, ami egy munkakutyánál különösen fontos. Nálunk még nincs meg ez a kultúra annyira, de nagyon sokat javult a helyzet. Néha nehéz megértetni az emberekkel, hogy ezeknek a kutyáknak ignorálniuk kell az ingereket, a külvilágot, hisz akkor tudnak valóban együttműködni a gazdájukkal, segíteni neki. Hozzáteszem, ha nincs szolgálatban természetesen az én kutyám is megkapja a „kutyaságot” is: járunk agilityzni, erdőben sétálni, sportolni, nagyon szeret úszni, például.

Ők is bemehetnek mindenhova, ahogy a vakvezető kutyák? Maga a segítőkutya képzés is nagyon új jelenség, van erre az egész dologra megfelelő törvényi szabályozás Magyarországon?
2017 márciusában született meg a törvény, melynek alapján csak az képezhet segítőkutyát, akinek megvan az OKJ-s végzettsége hozzá. És igen, a segítőkutya is bemehetne mindenhova, de küldtek már el miatta egy-egy helyről… Hozzá kell tenni, hogy ebben is látom a változást, de azért kinyomtatva nálam szokott lenni a törvény.

Ezek a különleges ebek egy másfél-kétéves képzésen vesznek részt, aztán felnőtt, aktív éveikben segítik a gazdájukat, mi történik a nyugdíjazásuk után?
A kutya tulajdonosa nem az egyesület, hanem a gazda, mi csak a többi dologban segítünk. Törvényi kötelezettségünk azonban, hogy gondoskodnunk kell a kutyáról a segítő évek után is abban az esetben, ha családon belül nem tudják megoldani. Eddig az esetek túlnyomó többségében a család megtartotta a kutyát, hiszen már érzelmileg is annyira kötődtek hozzá. És épp ez az egyik legfontosabb dolog: a segítőkutyák nemcsak a mindennapi teendők elvégzésében jelentenek nagy előrelépést, hanem lelkileg is. Ha kimegyek az utcára, elég sokszor megbámulnak, mint kerekesszékest, ha a kutyámmal megyek, akkor is megbámulnak, de úgy, mint egy kutyás lányt. Ezek az állatok oldják a társadalmi elszigetelődést, és nagyon sokat segítenek abban, hogy lelkileg kiegyensúlyozottak lehessünk.

További információk és támogatás: NEO Egyesület http://segitokuty…

Forrás:ZALKA SZILVIA 061.hu.n megjelent cikke.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kettő * = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com