Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Irigyhónaljmirigy - Gy*ztünk
59
hallgató

Nem égeti oda a rántást, mert megérzi az illatán, mikor jó

- 2017. szeptember 24. 13:47 - 1172 megtekintés

Bár tud és imád is főzni, beült az iskolapadba, mert rendesen meg akarja tanulni a szakácsszakmát Kurucsai Szabolcs. A kisteleki vak fiatalembernek szeptember végéig gyakorlati helyet kell találnia. Ki vállalja a tanítását?

– Megkérdezte a tanár, nem fogom-e odaégetni a rántást. Nem égettem oda, mert érzem az illatán, mikor kell levenni. Kész voltam a táblára is fölírni az egyenletet. Már ötösöket is kaptam – avat be első tapasztalataiba Kurucsai Szabolcs. A lapunk által Az év embere díjjal elismert kisteleki vak fiatalember két hete a Hansági Ferenc szakiskolába jár. Úgy döntött, elvégez egy esti tagozatos, egyéves képzést. Megtanulja a szakácsszakmát.

Volt már többször is ebben az iskolában – ahogyan országszerte számos intézményben – előadásokat tartani a diákoknak arról, milyen a vakok élete, hogyan segíthetik őket a látók a legjobban. Iskolai nyílt napon együtt főzött a szakácstanulókkal. Most viszont nem előadni jön, hanem tanulni. Az iskola segítőkészen fogadta, és nagyon jól érzi magát, de a napi gyakorlatban látszik, föladta a leckét az intézménynek és persze magának is.

– A szabályok értelmében szeptember végéig nekem is találnom kell egy gyakorlati helyet, ahol vállalják, hogy 384 órát dolgozhatok. Különben nem köthet velem szerződést az iskola – magyarázza Szabi. – Olyan vendéglátóhelyre mehetek, ahol mesterszakács vagy diplomás szakács dolgozik, így szűkül a kör. Most keresem ezt a helyet. Remélem, sikerül találni olyan embert, aki vállalja, hogy tanít.

Szabolcs – akit a 30/532- 2955-ös telefonszámon lehet elérni – nem teljesen kezdő, gyerekkora óta szeret a konyhában lenni, mindig főzögetett. Miután megvakult, Budapesten gyógypedagógusok tanították meg arra, hogyan boldogulhat a gáztűzhely, a forró víz, a kések, villák között biztonságosan. – Erre nem létezik tanterv, nekik sem volt, de maguk kidolgozták a módszert. Ha az ember jól felkészül, és mindent a keze ügyében helyez el, simán boldogul. Külön tudja választani a tojásfehérjét a sárgájától. Vannak különbségek, mert például a sót meg kell fognom, hogy érezzem, mennyit rakok az ételbe. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a szaglás és
az ízlelés, de ez sem gond. Gordon Ramsay műsorában 2015-ben egy vak lány nyert, aki a díszítésben is ügyes volt – magyarázza az Árboc Egyesület elnöke.

Szabi eredeti szakmája cipész. Később, még látóként dekoratőr festői bizonyítványt szerzett – majd masszőrit. Egyrészt azért szeretné az alapoktól, tökéletesen megtanulni a főzést, mert jó szakmának tartja. Ezzel nincs egyedül, aki szakácsbizonyítványt szerez, az most Európa-szerte könnyen talál állást. – És van egy tervem is: készíteni egy főzős beszélgetőműsort, akár csak videócsatornán, de ha lehet, akkor televízióban – avat be. – Ennek az lenne az egyik célja, ami a foglalkozásaimnak: megmutatni az embereknek, hogy látássérültként is lehet boldogulni sokféle élethelyzetben. Ez önbizalmat ad a fogyatékossággal küzdő embereknek, de lehet úgy csinálni, hogy a többieknek is minimum érdekes legyen. Az együtt főzés közbeni beszélgetés alatt pedig, ahogy tapasztalom, másféleképpen nyílnak meg az emberek. Ez pedig tanulságos és vidám helyzeteket teremt.

Forrás:delmagyar.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 3 = tizenkettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 29. péntek, Mihály napja van.
Az év 39. hete és 272. napja.
Holnap Jeromos napja lesz.

1848. Eötvös József br. elhagyja Magyarországot. (Bécsbe, majd Münchenbe megy.)


1850. A pesti József Ipartanoda és a bölcsészkari Mérnöki Intézet egyesítése.


Fazekas Mihály: Csokonai nevenapjára

"...Hadd távozzanak a lengeteg és ravasz
Emléknek repeső képei. Nézd druszám,
Bacchus régi barátunk
Most hirdet jeles innepet.

Vivát! érjen azért annyi Mihály-napot,
Amennyit csak akar, jó drusza, mink pedig
Amennyit lehet, és azt
Vígasságba fecsérljük el."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com