Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kamureklám 🙂 -
32
hallgató

Néma nyelvtudás

- 2012. október 2. 11:40 - 771 megtekintés

Budapest, 2012. október 2. – Amikor külföldiek megszólítanak egy járókelőt az utcán, gyakran csak zavart mosoly a válasz még akkor is, ha a mosoly tulajdonosa tanult idegen nyelvet. A statisztikák rendre arról szólnak, hogy hányan beszélnek idegen nyelvet Magyarországon, azonban arról kevés szó esik, hogy milyen szinten. E téren, ha lehet, még lesújtóbb a helyzet – állítja Bacsa Andrea a Master Class ügyvezetője, a külföldi iskolák szakértője.

Hiába tanulnak magas óraszámban idegen nyelvet az iskolában a diákok, hiába vesznek magánórát a felnőttek, az életben rendszerint csődöt mond a papíron megszerzett tudás. Az utcán, ha megszólít egy külföldi, vagy ha az irodában egy külföldi telefonál még a középfokú nyelvvizsgával rendelkezők többsége is csak „makog”, leblokkol, nem tudnak beszélni.

„A nyelvtudásunk leggyengébb pontja a kommunikáció képtelenség. Nálunk nyelvvizsgára készítenek fel az iskolák, azonban a hétköznapi szituációkban csődöt mond a nyelvtudás, a nyelvtanulók nem tudják, hogy mit kell mondani a boltban” – mondta Bacsa Andrea.

Örök újrakezdők és felejtők A probléma egyik oka, hogy magyar logikával folyik a nyelvtanítás, a tanulók nem tanulnak meg idegen nyelven gondolkodni. Ugyanakkor a tanulók feladatként tekintenek a nyelvtanulásra, szinte egyáltalán nem beszélnek és az órán kívül nem találkoznak idegen nyelvű környezettel. Rengetegen éppen ezért képtelenek elsajátítani a tanult nyelvet és megragadnak az újrakezdő szinten.

Sajnos a nyelvtanárok jelentős része nem képzi tovább magát. Mivel nem éltek idegen nyelvi közegben, csak az irodalmi nyelvet ismerik, ami avítt, divatjamúlt. Hiányzik ugyanakkor az anyanyelvi közeg, ahol lehetne beszélni vagy legalább élő beszédet hallani, még a filmek is szinkronizáltak.

Ez az egyik oka annak, hogy a megszerzett nyelvtudás gyorsan kopik és a nyelvvizsgázók jelentős része szinte teljesen elfelejti a nyelvet.

Jó külföldi példák Európa számos országában jól működik az a gyakorlat, hogy anyanyelvi tanárok tanítanak. Így amellett, hogy élő nyelvet tanulhatnak a diákok, a gondolkodást is megismerhetik.

Sok helyen tudatosan van a tanmenetbe beépítve a külföldi nyelvi képzés és számos cserediák program van, melynek keretében a diákok egy-két hetet külföldi diákok családjánál töltenek. Emellett korábban, már óvodás és kisiskolás korban, játékos formában kezdik a gyerekek a nyelvtanulást.

Hogyan lehet jól megtanulni „külföldiül”? Az anyanyelvi környezet, az élő beszéd és a gondolkodásmód elsajátítása nélkül lehetetlen jól megtanulni egy idegen nyelvet. Meg lehet tanulni nyelvkönyvekből és nyelvtanároktól beszélni, írni és olvasni, ám ahhoz, hogy valaki jól beszéljen egy nyelvet, ahhoz az anyanyelvi környezet elengedhetetlen.

Már az sokat jelent, ha a gyerekek idegen nyelven néznek rajzfilmet. A DVD lejátszókon, de néhány szolgáltatónál a mese csatornákon is be lehet állítani a nyelvet. Rengeteget lehet így tanulni.

Azonban a leghatékonyabban nyelvet tanulni külföldön, anyanyelvi környezetben lehet. Erre léteznek ösztöndíjak, valamint sok iskola szervez csereprogramot. Önerőből sem elérhetetlen egy egy-két hetes külföldi nyelviskolai képzés.

Sokan magántárra annyit költenek egy évben, mint amennyi egy külföldi nyelvi képzés ára. Holott, anyanyelvi környezetben, anyanyelvi tanárokról két hét alatt gyakran többet lehet tanulni, mint egész évben magánórákon.

A nyelvgyakorlásra kiváló alkalom nyílhat külföldi nyaralás során is. Például ha múzeumba megyünk, hallgassunk idegen nyelven idegenvezetést, elegyedjünk szóba helybeliekkel, kérjünk útbaigazítást, tanácsot, vásároljunk kis üzletekben és beszélgessünk az eladókkal, de akár megnézhetünk egy általunk ismert színdarabot is.

Az anyanyelvi környezet az eredményesség záloga „Az anyanyelvi környezetet biztosításával jelentősen javítható lenne a nyelvtanulás eredményessége. Amellett, hogy többen lennének képesek megtanulni idegen nyelveket, többen lennének képesek valóban használni a nyelvtudásukat. Az sem mellékes, hogy az így megszerzett tudás eredményesen használható az életben, sikerélményt ad, ami a tapasztalatok szerint motiváltabbá teszi a tanulókat a nyelvtudás használatára és fejlesztésére” – adott hangot véleményének Bacsa Andrea a Master Class ügyvezetője, külföldi iskolák szakértője.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kettő * 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com