Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A tudomány mai állása - Kovács Attila műsora
31
hallgató

Nemcsak a koronavírus jelenlétét, hanem a különféle rizikófaktorokat is vizsgálják Debrecenben

- 2020. május 9. 19:09 - 388 megtekintés

Megkezdődött a lakossági koronavírus-szűrés a cívisvárosban: Hajdú-Bihar megye 23 településéről 954 embert érint a vizsgálat. A fertőzöttség mellett népegészségügyi felmérést is végeznek a szakemberek.

Megkezdődött az országos koronavírus-szűrés, Hajdú-Bihar megye számos településén is napok óta dolgoznak a szakemberek. Hány embert tesztelnek? Milyen egészségügyi adatokra figyelnek, és hogyan hasznosulnak majd a felmérés során szerzett ismeretek? Egyebek mellett ezekről beszélt Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

Papp Csaba emlékeztetett, hogy az ún. H-UNCOVER vizsgálatot négy egyetemen – a Semmelweiss Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen – végzik. A programba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva mintegy 18 ezer embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. A Debreceni Egyetemen négy megyéből 3904 állampolgár kapott behívót erre a vizsgálatra.

A szakember szerint ezek a vizsgálatok kettős célt szolgálnak: egyrészt orr- és garatvizsgálat során megtudhatják, fertőzött-e valaki, másrészt a vérvételt követően kimutatják, találkozott-e korábban a szervezet ezzel a vírussal.

– Ezeken kívül van még egy nagyon fontos szerepe ezeknek a vizsgálatoknak. Több mint 18 laborparamétert vizsgálva egy népegészségügyi felmérést is végzünk. Magyarországon élen járunk a szív- és érrendszeri betegségekben, hormonális megbetegedésekben és egy jó egészségtérkép nagyon fontos lenne számunkra is és az egyetem számára is fontos adatot jelent – mondta Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.

Mint ismertette, vese- és májfunkciót, pajzsmirigyszintet, vérképet és több olyan rizikófaktort is vizsgálnak, ami utalhat későbbi megbetegedésekre, melyek akár az életet is veszélyeztethetik. Az eredményeket a háziorvosok is megkapják, illetve a vizsgált személyek ügyfélkapun keresztül is megtekinthetik. Papp Csaba azt is elmondta, hogy ha valakinek pozitív lesz a tesztje, az adatokat feltöltik a külön, erre a célra fenntartott oldalra, de „mivel Hajdú-Biharban nem emelkedett továbbra sem ez a szám, így valószínűsíthető, hogy az eddig feldolgozott eredmények mind negatívak voltak” – tette hozzá.

– A városunk és a megyénk nagyon szerencsés, de ennek megvan az oka  mondta a szakember, ugyanis nagyon korán megkezdték a védekezést: többek között látogatási tilalmat rendeltek el a különböző intézményekben, idősotthonokban, valamint az otthonmaradásra ösztönöztek mindenkit.

– Ezek a bizonyos önkéntes karanténok meghozták a hatást, mert nem, vagy nagyon minimális mértékben kerülhetett be a vírus. Ezért itt most ma jelenleg a várt eredményt kapjuk. Nagyon komoly és hosszadalmas volt ez a munka, de meghozta a gyümölcsét, és köszönöm Debrecen lakosságának azt a fegyelmet, amivel ezt követték  mondta.

Papp Csaba közölte, hogy Hajdú-Bihar megye 23 településéről 954 állampolgárt, közülük 355 debrecenit érint a vizsgálat. Hozzátette, meglepően tapasztalta, hogy az eddig elért debreceniek közel 20 százaléka elutasította a vizsgálatot. A szakember szerint ennek oka az lehet, hogy Debrecent biztonságosnak érzik, de felhívta a figyelmet, hogy nem csupán a koronavírus jelenlétét, hanem a különféle rizikófaktorokat is vizsgálják.

– Ez akár nagyon komoly dolgokat tudna előrevetíteni, és ha a mi életünk egy film, ezzel egy fényképet kaphatnánk a jelenlegi egészségügyi állapotunkról – hangsúlyozta.

Hozzátette, ez a kutatás egy nagyon jó tudományos alapot tud majd nyújtani ahhoz, hogyan viselkedjünk és éljünk a továbbiakban. Papp Csaba úgy véli, ha megismerték a vírust és megjelenik az oltóanyag, „akkor teljes megnyugvással lehetünk”.

– Bízunk benne, hogy minél hamarabb tudósaink és kutatóink meg fogják oldani számunkra, hogy nyugalomban legyünk és a féltett korosztályt ne érintse. Számunkra viszont picit megtanította azt, hogy elővigyázatosabban, óvva magunkat úgy menjünk haza – mondta a szakember. – Együtt kell élnünk vele, meg fogjuk szokni, és ha lesz gyógyszer ellene, meg is tudunk tőle szabadulni akár.

A teljes beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.dehir.hu/videogaleria/esti-kozelkep-2020-05-08

(Forrás:a Dehir.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


három * = 18

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com