Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fülpiszka - magyar zenei m*sor
55
hallgató

Népszámlálás 2022 – Együttműködés a KSH-val

- 2022. július 1. 18:17 - 422 megtekintés

A Központi Statisztikai Hivatal együttműködésre hívta a fogyatékos emberek szervezeteit annak érdekében, hogy minél több érintett állampolgár nyilatkozzon fogyatékosságáról a 2022-es népszámlálás során.

Az egyeztetésen az online kérdőívek akadálymentessége is napirenden volt.

2022-ben ismét népszámlálás lesz Magyarországon. A cenzus során a lakosság számával, életkori megoszlásával, családi állapotával, iskolázottságával, foglalkoztatottságával, illetve lakáskörülményeivel kapcsolatos adatok mellett többek között a fogyatékossággal élő személyek számát és az egyes fogyatékossági csoportok megoszlását is vizsgálják a kutatók. Ez utóbbi adat rendkívül fontos a fogyatékos emberek érdekképviseletei, illetve közvetetten az érintettek számára is.

Az eredetileg 2021. május–júniusra tervezett népszámlálást a tavaly tavaszi járványhullám miatt a kormány 2022. október–novemberére halasztotta. A végrehajtás módja nem változott: a népszámlálás elektronikus lesz, a kérdőívek önállóan, az interneten keresztül tölthetők ki, a számlálóbiztosok pedig tableteket használnak az interjús kérdezés során. Az első szakaszban, október 1. és 16. között a háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a kérdőívet, majd október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a lakcímeket, ahonnan nem érkezett be interneten kérdőív. Az utolsó 8 nap – november 21. és 28. között – a pótösszeírás időszaka, amikor az addig kimaradók a polgármesteri hivatalokban teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket.

A KSH meghívására Németh Orsolya szakmai vezető vett részt az MVGYOSZ képviseletében a népszámlálási kérdőív fogyatékosságra vonatkozó kérdéseivel kapcsolatos szakmai egyeztetésen június 29-én.

A népszámlálás határozott célkitűzése, hogy pontos adatokkal szolgáljon a fogyatékossággal élő személyek csoportjairól is. Ehhez szükséges a lakosság ösztönzése annak érdekében, hogy a törvény szerint önkéntes kérdésekre a lehető legnagyobb mértékű legyen a válaszadás. A fogyatékos emberek létszámának és összetételének felmérése, az azzal kapcsolatos minél pontosabb adatgyűjtés a velük foglalkozó szervezetek, így az országos érdekképviseletüket ellátó szövetségek számára is rendkívül fontos, ezért az MVGYOSZ kiemelt figyelmet szentel a népszámlálás során kitöltendő kérdőívben szereplő, a fogyatékossággal kapcsolatos kérdések helyes megfogalmazásával, illetve az önkitöltős kérdőívek akadálymentességével kapcsolatos érdekképviseleti munkának és ezúton is biztat minden látássérült személyt, hogy adjon választ a fogyatékossággal kapcsolatos kérdésekre.

Az MVGYOSZ véleményének megfelelően a 2022-es népszámlálási kérdőívben külön jelölhetik a válaszadók, hogy látássérült állampolgárként a vakok, vagy az alig- és gyengénlátók csoportjába tartoznak-e. A 2011-es népszámlálással megegyező módon 2022-ben is önálló csoportként jelennek meg a kérdőívben a siketvak személyek. Ezúttal várhatóan önálló kategóriaként lesz megjelölhető a súlyos-halmozott fogyatékosság ténye is, ami a korábbi kérdőívekben nem szerepelt. Fontos, hogy ezeket a kategóriákat csupán azon személyek tudják majd kiválasztani, akik úgy nyilatkoznak, hogy van valamilyen fogyatékosságuk, ugyanakkor a magukat fogyatékosként nem definiáló, ám súlyosabb mértékű látási, hallási, mozgási vagy kommunikációs nehézséggel élő személyeknek is lesz lehetőségük jelezni akadályozottságuk általuk megélt mértékét. Szintén külön kategóriában lesz jelölhető, ha valakinek tartós betegsége van.

Az MVGYOSZ elnökének előzetes kérdésére válaszolva Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője, a Népszámlálás 2022 projektvezetője írásban tájékoztatott, hogy az online kérdőív akadálymentes, képernyőolvasóval történő kitöltésre is alkalmas kialakítása céljából szerződést kötöttek az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal. Mivel az önkitöltős népszámlálási kérdőív akadálymentességével már tíz évvel ezelőtt is csak kisebb problémák adódtak, illetve mivel a KSH hozzáállása a feladathoz rendkívül pozitív, joggal bizakodhatnak az érintettek, hogy 2022-ben a látássérült személyek akadálytalanul, önállóan tudják majd teljesíteni adatszolgáltatási kötelezettségüket. (Németh Orsolya – MVGYOSZ. szakmai vezető)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 2 = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com