Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
22
hallgató

Nyilvános konzultáció – Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010-2020

- 2019. október 6. 11:08 - 505 megtekintés

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdetett az Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010-2020 tárgyában.

A konzultáció célja az, hogy a bizottság megismerhesse az uniós polgárok véleményét az Uniós fogyatékossági stratégia következtében történt vagy meg nem történt változásokról, illetve a jövőbeni hangsúlyokról.

Brüsszeli visszajelzések szerint Magyarországról nagyon kevés válasz érkezett eddig. A konzultáció 2019.október 23-án zárul.

Az MVGYOSZ az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Európai Vakok Szövetsége (EBU) kérését is tolmácsolja akkor, amikor azt kérjük, hogy lehetőleg minél több látássérült, illetve egyéb fogyatékossággal élő személy töltse ki a magyar nyelven is elérhető kérdőívet.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációs kérdőívének kitöltése képernyőolvasó programmal

Az MVGYOSZ kérésére az INFOALAP megvizsgálta a kérdéses weboldalt és nem találtak súlyos akadálymentességi problémát rajta. Szakmai álláspontjuk szerint képernyőolvasó programmal kitölthető az Európai Bizottság nyilvános konzultációs kérdőíve.

Nyissa meg a következő oldalt egy web-böngészőben:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-4958882/public-consultation_hu

A megnyílt weboldalon keresse meg a Kitöltöm a kérdőívet hivatkozást. Ezt megteheti többféleképpen is:

 1. Nyomja le a képernyőolvasó INSERT+F7 billentyűparancsát, majd a hivatkozások listájában keresse meg a hivatkozást és az ENTER billentyűvel aktiválja.
 2. A képernyőolvasó címsorra ugró billentyűjével azaz a h betűvel lépjen az A konzultációs kérdőív kitöltése címsorra, majd a TAB billentyűvel keresse meg a hivatkozást és nyomja le az ENTER billentyűt.

A következő oldal alaphelyzetben angol nyelven fog megjelenni. Lépjen a weboldal elejére a CTRL+HOME billentyűparanccsal, majd a c betűvel keresse meg azt a kombinált listamezőt, ahol megadható a magyar nyelv. Itt az English (en) fog szerepelni. Lépjen be űrlap módba az ENTER vagy a SZÓKÖZ billentyűvel, majd a kombinált listamezőt nyissa le az ALT+LE billentyűkombinációval. Ezután a magyar nyelvet kiválaszthatja az m betű lenyomásával vagy a nyíl billentyűk segítségével. A kiválasztott nyelven nyomja le az ENTER billentyűt.

A kiválasztás után az oldal magyar nyelvű lesz.

A következő lépés, hogy bejelentkezzen. Itt lehetősége van a regisztrációra, de ha nem szeretne regisztrálni, akkor beléphet a Facebook, Twitter vagy a Google fiókjával is. A belépés után következhet a kérdőív kitöltése.

Lépjen az oldal elejére a CTRL+HOME billentyűparanccsal.

A kérdőív egy webes űrlap, amelyen a válaszok jelölőnégyzetek, választógombok és szerkesztőmezők segítségével adhatóak meg. Egy jelölőnégyzetet vagy választógombot a SZÓKÖZ billentyű lenyomásával jelölhet be. Vannak olyan kérdések, ahol több válasz is megjelölhető, ezeknél ennek megfelelő számú választógomb áll rendelkezésre. Ezeket az összetartozó  választógombokat egy táblázatban helyezték el. A kérdés sorában találhatóak az arra vonatkozó válaszlehetőségek. A jobb átláthatóság és a könnyebb navigáció érdekében érdemes használni a CTRL+ALT+NYÍLBILLENTYŰ parancsokat a táblázat sorainak és oszlopainak bejárására. Ezzel a módszerrel cellánként mozoghat le-fel, jobbra és balra.

A képernyőolvasó gyorsbillentyűit is használhatja az elemeken való gyors navigációra. A jelölőnégyzetekre az x billentyűvel, a választógombokra az a (JAWS) vagy az r (NVDA) billentyűvel léphet. A gombokra a b, a szerkesztőmezőkre az e betűvel ugorhat.

A kombinált listamezőket itt is úgy érdemes kezelni, hogy az ENTER billentyűvel be kell lépni űrlap módba, majd az ALT+LENYÍL billentyűvel le kell nyitni a listamezőt. Az elemet a kezdőbetűvel vagy a nyíl billentyűkkel választhatja ki. A kiválasztott elemen nyomja le az ENTER billentyűt.

Ha nem biztos a bejelöltség állapotában vagy az aktuális elem kiválasztásában, akkor az INSERT+ESCAPE billentyűparanccsal frissítse a képernyő figyelését.

A kitöltés végeztével aktiválja a konzultáció végén található gombot. (Forrás: Informatika a Látássérültekért Alapítvány)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com