Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A nap receptje
63
hallgató

Nyolcan vettek át díjat az MVGYOSZ fehérbot napi ünnepségén

- 2023. október 13. 20:24 - 346 megtekintés

Október 13-án partnerei, tagegyesületeinek képviselői részvételével rendezte meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Vakok Kertjében az idei fehérbot napi ünnepségét. Az eseményen három Braille-emlékérmet és öt Hangomat adom díjat is átadtak.

A szabadtéri ünnepség résztvevőit először Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója köszöntötte, majd elmondta, több mint 80 ezer látássérült ember él Magyarországon, akik megbecsült és hasznos tagjai a társadalomnak. Beszédében méltatta az MVGYOSZ sokszínű szakmai munkáját, amellyel a szövetség hozzájárul a látássérült emberek esélyegyenlőségének megteremtéséhez. Mint mondta: „Magyarország Kormányának stratégiai partnerei a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek, amelynek eredményeként, 2010 óta háromszorosára nőtt a költségvetési támogatásuk.”

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke megnyitójában elmondta, hogy a szövetség székház-beruházása a befejezéséhez közeledik, így néhány hónap múlva már a felújított Sipeki-villa és az új szolgáltatóház várja a szolgáltatásokat igénybe vevő vak és gyengénlátó embereket. Örömét fejezte ki, hogy a hangoskönyvtárat és a megújult Távszem szolgáltatást egyre többen használják, valamint, hogy a látássérült tanulók számára készülő adaptált (Braille-, nagybetűs és elektronikus) tankönyvek száma jóval meghaladta az előző évi igényléseket, ami azt mutatja, hogy a diákok számára fontos és hiánypótló a szövetség tankönyv-adaptálási szolgáltatása.

A beszédeket követően dr. Nagy Sándor Nyitrai Zsolttal közösen adta át az MVGYOSZ elnöksége által 2023-ban adományozott Louis Braille-emlékérmeket. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2023-ban a látássérült emberek érdekében végzett több évtizedes szakmai munkája elismeréseként Louis Braille-emlékérmet adományozott Babolcsi Andrea múzeumpedagógusnak, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Sóstói Múzeumfalu munkatársának, Dvariecki Bálintnak, az Alko-Soft Nonprofit Bt. ügyvezetőjének, a LESEK konferencia főszervezőjének és Szilágyi Ildikónak, az MVGYOSZ nyugállományba vonult könyvtárosának.

Nyitrai Zsolt és dr. Nagy Sándor Babolcsi Andreával a díjátadáson

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2021-ben új díjat alapított, amellyel az önkéntes felolvasók munkáját ismeri el. A díjat azon felolvasók kaphatják meg, akik 500 órát meghaladóan olvastak fel a Bodor Tibor Hangoskönyvtár számára. Az elismerést minden évben a szövetség legrangosabb eseményén, a fehérbot nemzetközi napján vehetik át a díjazottak. Az idei évben öt önkéntes felolvasó: Gulyásné Vastag Irén, Király-Tajti Ildikó, Szerencsés Melinda, Mach András és Varjasi Gábor vehette át a díjat szimbolizáló kristálymikrofont és a kapcsolódó emléklapot.

Dr. Nagy Sándor Puskás Kata és az idei Hangomat adom díjas felolvasók

Dr. Nagy Sándor Puskás Kata és az idei Hangomat adom díjas felolvasók

A Hangomat Adom díjak átadását követően Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke megköszönte az önkéntes felolvasók áldozatos munkáját, majd szeretett nagyapja, Bodor Tibor emlékét idézte meg, aki 500 könyvet olvasott fel, közel 9000 órában a látássérült személyek számára.

A díjátadást a Vakok Iskolája Legato kórusának fellépése tette emlékezetessé. A kórus 2018-ban a tanulók kezdeményezésére szerveződött újjá, a repertoárban a reneszánsztól a XX. század végéig találunk zeneműveket. A kórus tagjai az iskola általános és szakiskolás tanulói, tanárai és volt diákjai. A sokszínű együttes célja a közös zenélés mellett felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élő személyekben rejlő értékekre a zene segítségével. A fehérbot napi eseményen a résztvevők többek között Beethoven Örömódáját, Arcadelt Ave Maria című és Bárdos Lajos Tiszai dallamok című művét hallhatták.

A 2023-as év mérföldkő jelentőségű a szövetség életében, hiszen Magyarország Kormányának támogatásával decemberben befejeződik az MVGYOSZ Hermina úti székházának a felújítása, melynek köszönhetően a szövetség méltó körülmények között biztosíthatja a látássérült emberek életvitelét megkönnyítő szolgáltatásait.

Az idei fehérbot napi rendezvény már egyfajta ráhangolódás volt az örömteli eseményre is, a díjátadásokat követően a szövetség kerekasztal-beszélgetést szervezett a székházberuházásról a tervezésben és kivitelezésben résztvevő szakemberek bevonásával.
A beszélgetést dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője vezette, beszélgetőpartnerei Falvai Balázs építész, a DBA műterem vezető tervezője, az MVGYOSZ székházfelújításának tervezője, Böröczffy István műszaki ellenőr, a Böröczffy Mérnöki Iroda ügyvezetője és Erhart Péter, az MVGYOSZ székházfelújítást koordináló munkatársa volt.

A székház-beszélgetés résztvevői: dr. Nagyné Berke Mónika, Böröczffy István, Erhart Péter, Falvai Balázs

A székház-beszélgetés résztvevői: dr. Nagyné Berke Mónika, Böröczffy István, Erhart Péter, Falvai Balázs

A jó hangulatú, kötetlen diskurzus során a résztvevők felidézték a hároméves közös munka emlékezetes pillanatait, megismertették a jelenlévőket az újjáépített székház legfontosabb változásaival. Akadálymentesített terek, lift, többfunkciós termek, új szolgáltatótér és egy kívül-belül megújult épületegyüttes várja 2024-től a látássérült személyeket. A beszélgetés érdekessége volt, hogy a résztvevők tapintható építészeti elemekkel is megismerkedhettek, többek között tapintható tervek, makettek, homlokzatdíszítő elemek, üvegtéglák és bádogdíszek sorakoztak az asztalon.

A kerekasztal-beszélgetés részleteiről hamarosan a Hobby Rádióban hallhatnak összeállítást az érdeklődők.

(Hegedűs Katalin – MVGYOSZ. kommunikációs munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ három = 5

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 24. hétfő, Iván napja van.
Az év 26. hete és 176. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com