Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


noémi virág - melletted ébredek
45
hallgató

Nyolcvan éve hunyt el Sipeki Balás Béla

- 2024. május 14. 15:36 - 138 megtekintés

Május 6-odikán a Vakokat Gyámolító Országos Egylet egykori elnökének, Sipeki Balás Béla halálának 80. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendezett a Fiumei úti sírkertben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Nemzeti Örökség Intézetével közösen.

A megemlékezés résztvevőit Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója és dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntötte. Sztakó Krisztina Sipeki Balás Béla tiszteletére Vázlat 1944-től címmel költeményt írt, melyet a megemlékezés nyitányaként szavalt el a közönségnek.

A Sipeki házaspár sírjának helyét évtizedekig homály fedte. Az elmúlt évben a szövetség elnökségi tagja, Sztakó Krisztina a Nemzeti Örökség Intézetének hathatós segítségével kiderítette, hogy Sipeki Balás Béla és felesége, Sipeki Balás Béláné, született Dégen Eugénia egy 2004 óta védett sírban, a Forinyák család sírjában talált végső nyughelyet a Fiumei úti sírkertben.

Sipeki Balás Béla a Vakokat Gyámolító Országos Egylet örökös tiszteletbeli elnöke volt. A házaspárnak gyermeke nem született, így végakaratukban az 1905 májusától otthonukként szolgáló villa nagyobbik hányadát a vakok egyletére hagyták örökös használatra. A Sipeki-villa azóta is a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházaként funkcionál.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Sipeki Balás Béla sírhelyének beazonosításával gazdagodtak a vak és gyengénlátó embereket segítő személyekre történő megemlékezések helyszínei a Fiumei úti sírkertben.
Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy ugyancsak kimagaslóan sokat tett a fogyatékossággal élő személyekért a piarista Pivár Ignác (1843–1905), a fogyatékossággal élő tanulók helyzetének javításán fáradozó pedagógus is, aki 1892-től volt a Siketnéma Intézet igazgatója. Hivatali ideje alatt bevezette a közös hangos imádságot és házimunkára osztotta be a növendékeket. 1895-től pedig a Vakok Intézetének vezetését bízták rá, ahol az addig kizárólagos zeneoktatás mellett az iparos mesterségek oktatását is bevezette. Szintén Pivár Ignác nevéhez fűződik az oktatásban addig csak kísérleti jelleggel használt Braille-írás alkalmazása is. „A mai naptól a mögöttünk álló síremlék számunkra sem csak Forinyák Géza miatt lesz nevezetes. Sipeki Balás Béla mától minket is megállásra késztet majd minden nap, amikor elhaladunk a síremlék előtt” – mondta zárszavában Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a megemlékezésen.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönetet mondott Móczár Gábornak és munkatársainak a sírhely beazonosításához nyújtott segítségükért, majd Sipeki Balás Béla munkásságát méltatta. Beszédében kiemelte, hogy a Sipeki család nagylelkű adományozásának köszönhetően a szövetség önálló székházzal rendelkezik, mely az évtizedek folyamán több tízezer tagnak biztosított szolgáltatásokat az önálló életvitelhez.

Sipeki Balás Béla Gyula Edvárd Lipótvárosban, Pesten született 1863. augusztus 3-án egy vagyonos földbirtokos családba. Jogi tanulmányait Budapesten végezte, majd hosszabb külföldi tanulmányút után ügyvédi irodát nyitott. Tanulmányútjait megkönnyítette az a tény, hogy angol, francia, német és olasz nyelveken beszélt.

Az ügyvédi munkát követően törvényszéki jegyző lett, majd az Igazságügyminisztériumba került, ahol osztálytanácsosi rangig vitte. Tizenhét évig állt a minisztérium szolgálatában. 1911. szeptember 21-én Zala vármegye főispánjává nevezte ki az uralkodó. Ezt a posztot hat éven át, 1917. július 21-ig töltötte be. 1918-ban, az I. világháború elvesztése után visszavonult a politikai élettől, és kizárólag jótékonysági szervezetekben, intézményekben tevékenykedett, többek között a Herminamezői római katolikus egyházközség világi elnöke, valamint több mint húsz évig a Vakokat Gyámolító Országos Egylet elnöke volt. Élete során fáradhatatlanul dolgozott a látássérült emberek sorsának javításán. Értékes közéleti működésének elismeréséül megkapta a Lipót-rend lovagkeresztjét, a Vöröskereszt hadiékítményes tisztikeresztjét és a jubileumi szolgálati érmet, valamint rangos nemzetközi kitüntetésekkel is rendelkezett.

A jótékonyság a házaspár mindkét tagjára jellemző volt. Felesége, Sipeki Balás Béláné, született Dégen Eugénia az I. világháború alatt két és fél évig az általa Zalaegerszegen alapított hadikórházat vezette, majd Budapesten tevékeny részt vállalt a gyermeknapközi otthonok megalapításában és fenntartásában, továbbá a Magyar Vöröskereszt jótékony akcióiban.

A Sipeki-villa fontos közösségi események színhelye volt a századelőn, a házaspár életében a Hermina úti 650 négyzetméteres villa minden májusban élettel telt meg. A Színházi Élet korabeli beszámolói szerint „a Sipeki-villában tartott gardenpartykon neves közéleti személyiségeket láttak vendégül, mely hagyományosan egyben a társasági élet tavaszi nyitánya is volt”. Sipeki Balás Bélát művészeti körökben is tisztelet övezte, így beválasztották az 1925-ben megvalósult Jókai centenárium előkészítésébe is.

Az ismert és elismert házaspár a századfordulótól példát mutatott a kortárs nemesi családoknak a jótékonyság lehetőségeiből, hagyatékukkal megteremtették a látássérült emberek érdekképviseletének hosszú távú infrastruktúráját is, hiszen szinte példa nélküli, hogy egy szervezet nyolc évtizeden át ugyanazon a helyszínen fejtheti ki szakmai tevékenységét.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a felejthetetlen mecénás házaspár közéleti tevékenységének emlékét megőrzi és továbbadja az utókor látássérült embereinek.

A beszédeket követően a résztvevők egyperces csönddel emlékeztek meg Sipeki Balás Béla áldozatos munkájáról. A sírhelyen elhelyezett koszorúk előtt Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója és dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke néma főhajtással adózott.

Ha valaki szeretné felkeresni a sírhelyet, akkor az alábbiakat kell megjegyeznie: Sipeki Balás Béla és felesége, Sipeki Balás Béláné, született Dégen Eugénia egy 2004 óta védett sírban, a Forinyák család sírjában nyugszik. A családi síremlék a főbejárat mellett balra a második sírhelyen található. A síremléken az utolsó két név, S. Balás Béla (1863-1944) és S. Balázs Béláné (1869-1944) segíti a Sipeki házaspár beazonosíthatóságát.

(Hegedűs Katalin – MVGYOSZ. kommunikációs munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 4 = tizenegy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com