Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Destiny's Child - Hey ladies
37
hallgató

Nyugdíjasnak nem jár végkielégítés

- 2012. december 16. 13:41 - 1825 megtekintés

A gazdasági válság hatására megnőtt a dolgozni kényszerülő nyugdíjasok száma. De hogyan vállalhatunk munkát nyugdíj mellett

Nyugdíjasnak minősül az a munkavállaló, aki már elérte és betöltötte a törvény által meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt. A korhatár most még 62 év, ám lassacskán 64-re emelkedik. (Akik 1952. január 1-je előtt születtek, nekik marad a 62. életév a korhatár, akik viszont 1957-ben vagy utána, ők már csak a 65. születésnapjuk után mehetnek nyugdíjba. A kettő között született embereknél pedig félévente egyre növekedik a korhatár- áll a nyugellátásról szóló törvényben.)

Teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt és legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik. Résznyugdíjat az kaphat, aki elérte a korhatárt, de csak 15 év munkaviszonya van. Egy tavalyi jogszabály alapján a nők életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek, ha legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek.

A munka növeli a nyugdíjat

A tb-törvény szerint a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott a járulékalapot képező jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot fizet. A fizetése mellett megkapja a nyugdíjat is, ám csak akkor, ha a nyugdíjas adott évi keresete nem éri el a minimálbér összegének tizennyolcszorosát (azaz 2013-tól előreláthatólag bruttó 1 764 000 forintot).

Ha viszont ezt meghaladja a bére, akkor a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Az éves keretösszeg elérését 15 napon belül be kell jelenteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz, az esetlegesen jogtalanul felvett nyugdíjat pedig vissza kell fizetni.

Ha egy nyugdíjas dolgozik, akkor a fizetéséből ugyanúgy vonják a nyugdíjjárulékot. Ezt a pénzt ,,visszakérheti” minden évben, ebben az esetben a nyugdíját az éves jövedelme egytizenketted részének a 0,5 százalékával növelik.

Indoklás nélküli elbocsátás

Ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül, akkor – a Munka törvénykönyve (Mt.) alapján – a munkáltató a határozatlan idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni.

Sőt végkielégítés sem jár a dolgozónak, ha a felmondás közlésének, vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

Nehéz munkát találni

Bár a diszkriminációellenes jogszabályok terén egyre javul a helyzet, a válság eredményeképpen nagyobb eséllyel fordul elő hátrányos megkülönböztetés bizonyos munkavállalói csoportokkal szemben. Az Európai Unióban a megkérdezettek összesen 64 százaléka számított arra, hogy a gazdasági válság miatt nőni fog a munkaerőpiacon az életkor alapján történő diszkrimináció – derült ki az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) egyik tanulmányából.

A leginkább a koruk miatt érezték úgy a munkavállalók, hogy diszkriminálják őket – állapította meg a TÁRKI egyik tavalyi kutatása is. Az életkor miatt érzett diszkrimináció a legfiatalabbak és legidősebbek körében a legjellemzőbb. A válaszadók 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az életkora miatt érte hátrány a munkaerőpiacon.

Az Európai Unió rendelkezései szerint az idősebb munkavállalók hátrányos helyzetűnek minősülnek, és a magyar esélyegyenlőségi törvény szerint is védett tulajdonsággal rendelkező embereknek számítanak. (Nemrég egyébként az is felvetődött, hogy az EU-ban nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatalokat is tekintsék hátrányos helyzetűnek.)

A munkahelyvédelmi akciótervben szerepel, hogy az idős munkavállalók alkalmazása esetén járulékkedvezményt kapnának a munkaadók. Az azonban nem kristályosodott ki a szövegből, hogy azok után is jár-e majd 2013-tól a támogatás, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt. Annyi szerepel csak, hogy az 55 év felettiek alkalmazása esetén a szociális hozzájárulási adóból 14,5 százalékos kedvezményt kap (legfeljebb 100 ezer forintos bruttó bér esetén). A törvény 2013. január elsején lép hatályba.

forrás: profession.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


6 - = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com