Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélgetős műsora. Szerzők és könyveik.
30
hallgató

Nyugdíjvesztés: fontos határidő április 30.

- 2013. április 28. 17:24 - 2196 megtekintés

kép

Dr. Kőszegfalvi Edit egészségügyi-munkaügyi szakjogásszal veszi végig a kényszernyugdíjazással, nyugdíjvesztéssel érintettek aktuális teendőit a WebOrvos.

A terjedelemes és számos részletet, csapdát megvilágító beszélgetésből csak néhány rövid kérdést idézünk; még azt sem mondhatjuk, hogy a legfontosabbakat, hiszen ki-ki máshol érezheti a szabályozás számára érzékeny pontját:

– Mi a teendő , ha a közalkalmazotti jogviszonyban álló nyugdíjas vagy korhatár előtti ellátásban részesülő annak érdekében, hogy a nyugdíjfolyósításának szüneteltetésére ne kerüljön sor, a munkáltatóval megegyezik. A megállapodás pedig arról szól, hogy még 2013. 07. 01-e előtt a közalkalmazotti jogviszonyát megszűnteti, majd más, például szabadfoglalkozású jogviszony keretében látja el addigi feladatát?

– Miután a bejelentési kötelezettség a 2013.04.30-án fennálló közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozik, így az efféle változtatást akkor is be kellene jelenteni, ha az időközben megszűnt. Az érintett egészségügyi dolgozónak tehát be kell jelenteni, hogy 2013. 04. 30-án fennállt a közalkalmazotti jogviszonya, majd ha pontos dátumban megegyezik a munkáltatóval, hogy mikortól létesül szabadfoglalkozású jogviszony, akkor érdemes már az erre vonatkozó okmányok elkészítésekor, illetve a közalkalmazotti jogviszonyt megszüntető okmánytól számított 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának jelenteni, hogy a közalkalmazotti jogviszony megszűnt.

– A nyugdíját kompenzáló jövedelem kiegészítést a közalkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozó, milyen úton-módon kapja majd meg?

– A fizetési jegyzékén a jövedelem kiegészítés a közalkalmazotti illetményrendszeren kívüli juttatás jogcímén jelenik meg. Ezen jövedelem kiegészítés után nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, ugyanakkor adóelőleget, egyéb járulékot viszont igen! Erre való tekintettel úgymond adóelőleggel és járulékokkal megemelt jövedelem kiegészítést kap a dolgozó azért, hogy a levonások után megmaradó jövedelem kiegészítés összege a részére folyósított korábbi nyugdíj összegével megegyezzék.

– Mikor nem kapja meg a dolgozó a jövedelem kiegészítést?

– A jogszabály tervezet alapján, ha a közalkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozó fizetés nélküli szabadságon van vagy egész nap igazolatlanul volt távol, akkor erre az időszakra jövedelem kiegészítést nem kap. Sőt a jogszabályi tervezet alapján, ha s közalkalmazotti jogviszonya felmentéssel szűnik meg, akkor ez az összeg a munkavégzés alóli mentesítési időre sem jár. Másként, ha a közalkalmazottat a munkáltató felmenti és annak felére a jogszabályi előírás alapján a munkavégzés alól mentesíti, akkor ezen időtartamra nem jár a jövedelem kiegészítés, noha ez az időtartam közalkalmazotti jogviszonynak számít és erre tekintettel a nyugdíj folyósítása szünetel.

– Arra van mód, hogy a nyugdíjas még 2013. 06. 30-a előtt megszüntesse közalkalmazotti jogviszonyát?

– A közalkalmazott egyoldalúan indokolási kötelezettség nélkül 2 hónapos lemondási idővel a jogviszonyát megszüntetheti, illetve annak közös megegyezéssel történő megszüntetését kérheti! Ilyenkor egy feladata van a dolgozónak mégpedig, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak azt bejelenti, hiszen ebben az esetben nem kerül sor a nyugdíjfolyósításának szüneteltetésére. Amennyiben 2013. 07. 1-je után szünteti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, akkor a megszüntetést követő hónap 1. napjától ismételten sor kerül a szünetelt nyugellátás folyósítására. Fontos azonban, hogy a dolgozónak bejelentési kötelezettsége van, azaz neki kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé jelentenie, és a megszüntetést a megszüntető okmányokkal igazolni!

– Az önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozó részesül-e jövedelem kiegészítésben?

– Az önkormányzattal, illetve az önkormányzat által fenntartott egészségügyi intézménnyel közalkalmazotti jogviszonyban állónál is kompenzálják a kiesett nyugdíj összegét. Azaz, míg a közalkalmazotti jogviszony július utáni fenntartásához az önkormányzati intézménynek nem kellett a kormány jóváhagyása, a nyugdíj szüneteltetése miatti kompenzáció az ő közalkalmazottját is megilleti.

forrás: WebOrvos

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


nyolc - 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com