Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Demjén Ferenc - Mikor elindul a vonat
59
hallgató

Online tanóra az értelmi fogyatékosságról

- 2021. március 22. 17:47 - 710 megtekintés

Az értelmi fogyatékosságról szóló online órán beszélgettek az ÉFOÉSZ. munkatársai Corvin Mátyás Gimnázium diákjaival.

Az egy órás alkalmon szó esett az értelmi fogyatékosságot övező leggyakoribb tévhitekről, a könnyen érthető kommunikációról és az önérvényesítő munkával járó kihívásokról.

Czakó Tibor, az ÉFOÉSZ szakmai referense az idén negyven éves szervezet bemutatásával kezdte prezentációját. Hangsúlyozta, hogy az értelmi fogyatékossággal élő személyek és családtagjaik érdekvédelmén túl a szervezet számos más tevékenységi kört is ellát. A napi munkafolyamat szerves részét képezi a rendezvények és konferenciák szervezése, a kiadványok készítése és a döntéshozókkal való tárgyalás.

Beszélt az értelmi fogyatékosokat érintő tévhitekről és hátrányos megkülönböztetésről. Mint mondta: „Fontos elkerülni az általánosítást. Többféle állapotú és személyiségű értelmi fogyatékossággal élő ember létezik, így mindenkit egyéni módon kell elbírálni.  Megfelelő támogatással az érintett személyek is képesek megfogalmazni a vágyaikat, döntéseket hozni, önállóan élni vagy éppen családot alapítani.”

Ennek kapcsán az egyik diák azt a kérdést tette fel, hogy mi a teendő akkor, ha egy ilyen személy megtagadja, hogy segítsenek neki? „Egyrészt fontos, hogy az adott egyén is felismerje, hogy segítségre van szüksége” – kezdte Czakó Tibor, majd hozzátette, az is kulcsfontosságú, hogy ilyen esetekben hangsúlyozzuk, hogy nem azért segítünk neki, mert képtelen valamit megcsinálni. Épp ellenkezőleg, azért nyújtunk valakinek segítséget, hogy minél önállóbb legyen, és minél inkább kiteljesedhessen.

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke hozzátette, hogy az értelmi fogyatékossággal élőknek sokszor ugyanolyan segítségre van szüksége, mint bárki másnak. A pozitív megerősítés és folyamatos visszajelzés fontos, de tényleg csak annyi segítséget nyújtsunk, amennyire feltétlenül szükség van. Ne többet, ne kezeljük őket gyerekként!

Az értelmi fogyatékosok oktatási és munkavállalási lehetőségei külföldön sokkal előrébb járnak. Idehaza a legtöbb középiskola elutasítja őket, arra hivatkozva, hogy az ő igényeikhez nem tudnak alkalmazkodni. Erősen él az a tévhit az emberekben, hogy az értelmi fogyatékossággal élők nem tudnak tanulni, fejlődni vagy akár tudást átadni. Erre élő cáfolat Bercse László, aki az Európai Önérvényesítő Platform (EPSA) elnökeként a nemzetközi szcénában is képviseli a hazánkban élő értelmi fogyatékos személyek jogait.

Ezen kívül több felsőoktatási intézményben, így az ELTE gyógypedagógiai karán és a szegedi egyetemen is tart órákat – jegyezte meg Czakó Tibor, majd hozzátette, hogy az egyetemek kicsit jobban alkalmazkodnak a speciális igényekhez. „Laci participatív oktatóként a saját életével kapcsolatos dolgokról tanít, így a hallgatók egy olyan embertől kapják meg az információt, aki közvetlen tapasztalatokkal bír.”

László a könnyen érthető kommunikációról is tart előadásokat. Ennek lényege, hogy az értelmi fogyatékossággal élő személyek számára lefordítsa a külvilág információit. Viszont nem csak számukra lehet hasznos. Azok is használhatják, akiknek az összetettebb szövegek, például a jogi zsargon nehezen érthető.

Összességében elmondható, hogy a hazai oktatási rendszer sokat tanulhatna a külföldi példákból. Az USA-ban és Angliában már vannak direkt az értelmi fogyatékossággal élők igényeihez alkalmazkodó egyetemi kurzusok, ahol a hallgatók könnyen érthető formában tanulhatnak. Mindezt ráadásul más diákok társaságában, ami nem csak a tanulás, de a társadalmi befogadás, integráció szempontjából is kulcsfontosságú.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 21. szerda, Eleonóra napja van.
Az év 08. hete és 52. napja.
Holnap Gerzson napja lesz.

1440. Kottaner Ilona asszony udvarhölgy a magyar szent koronát elsikkasztotta. A királynétól nyert kulcsokkal, február 20. és 21. közti éjjel Visegrádon a korona eltulajdonítását végrehajtotta, és azzal szánon február 21-én későn este Komáromba érkezett.


1711. II. Rákóczi Ferenc örökre elhagyta hazáját.


Pintér Lajos: Rajz egy tavaszi tűzfalon

Lányka, a tavaszt te kezdd el,
törd a jeget puszta kezeddel.
Hahózz, énekelj, ha kell:
törj utat torkod élivel.

Lásd meg a halak csillagjegyét:
halat rajzoltam ünnepi asztalodra,
kárászt, pisztrángot, kecsegét-
halat rajzoltam ünnepi asztalodra,
lásd meg a halak csillagjegyét.

Március. Dárius.
Add már a rajzomért a bért. Szórd már a fényt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com