Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Népzenei kavalkád - Ferenczi István műsora
29
hallgató

Országos fogyatékosügyi program: nem ment át!

- 2019. március 15. 8:21 - 604 megtekintés

Az Országos Fogyatékosügyi Program (OFP), mint a fogyatékos emberek életkörülményeinek javítását, társadalmi befogadását és esélyegyenlőség ük biztosítását célul kitűző stratégia a 2015-2025. közötti időszakra határozza meg az állam és intézményrendszerének feladatait a területen.

A programhoz középtávú intézkedési tervek tartoznak, melyek 3-4 éves időszakokban fogalmazzák meg a célok elérése érdekében szükséges lépéseket és rendelnek azokhoz határidőket, erőforrásokat. Az első ilyen középtávú intézkedési terv a 2015-2018. közötti időszakra határozta meg a teendőket, 2019-2021. között pedig egy újabb cselekvési terv lesz hivatott irányt mutatni a szakmapolitika és a kormányzat számára.

A 2019-2021. közötti időszakra vonatkozó intézkedési terv előkészítése – bár már 2019. márciusát írjuk – javában zajlik. A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) már 2018. őszén elkezdte összegyűjteni az országos érdekvédelmi szervezetek javaslatait, melyeket aztán benyújtott az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályának. A gazdag javaslatcsomag – ahogy az OFP is – felöleli az élet minden területét az egészségügytől a nevelés-oktatáson, a szociális ellátásokon, a foglalkoztatáson, a társadalmi részvételen, a családi életen, a lakhatáson és közlekedésen át a szabadidő, kultúra és sport területéig, kiemelt hangsúlyt helyezve az autizmussal élő és a halmozottan fogyatékos emberek helyzetének javítására. A minisztériumban elkészült és a szervezetek részére 2019. február 28-án megküldött intézkedési terv tervezet azonban ezekből igen keveset tartalmazott, illetve az érdekvédelem álláspontja szerint számos ponton túlságosan általánosan fogalmazták meg az elérendő célokat.

A tervezettel kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat terjesztették elő az országos érdekképviseleti szervezetek képviselői azon az egyeztetésen, melyet a tárgyban a Minisztérium hívott össze március 11-ére. Az MVGYOSZ-t jelen sorok írója képviselte, aki a szövetség észrevételeit és javaslatait dr. Nagy Sándor elnökkel és dr. Bölkény Ágota jogtanácsossal közösen dolgozta ki.

Az MVGYOSZ legfontosabb észrevétele az volt, hogy rendkívül nehéz tervet készíteni egy előttünk álló időszakra úgy, hogy az előző évekre meghatározott célkitűzések megvalósulásáról csak részleges információkkal rendelkezünk. Tekintettel arra, hogy az Országos fogyatékosságügyi programra vonatkozó jogszabály 2019. október 31-éig ad határidőt a 2015-2018. közötti időszak értékelésére, a jövőre nézve javasoljuk valamilyen köztes értékelési rendszer bevezetését is a tervezés elősegítése érdekében. Az értékelés fontosságát és az egyes területeken történt előrehaladással kapcsolatos információk hiányát a többi szervezet képviselői is hangsúlyozták.

Az MVGYOSZ több olyan ponttal kapcsolatban is kérdéseket tett fel, melyek megfogalmazása túlságosan általános. Ilyen például a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak felülvizsgálatára vagy a fogyatékos személyek szabadidős- és versenysportjának fejlesztésére vonatkozó része a tervezetnek. Emellett számos ponton javasolt a szövetség és más szervezetek képviselője is pontosítást, konkrétabb meghatározást, illetve újragondolást. Gyakori kritikaként fogalmazódott meg, hogy szó szerint kerültek átemelésre egyes pontok a korábbi intézkedési tervből úgy, hogy az azokban meghatározott területeken történt előrehaladás nem nyilvánvaló. Ilyen intézkedés például a látássérültek elemi rehabilitációjára vonatkozó törvény előkészítése és a közösségi közlekedés akadálymentesítése is. Meglepődve találkoztunk azzal a tervvel is, miszerint a közkönyvtárakban kell biztosítani a fogyatékos személyek számára hozzáférhető formátumú műveket, miközben a gyakorlatban egyre inkább az online hozzáférés az ésszerű és az érintettek által is preferált megoldás. Problémaként fogalmazták meg a jelenlévők az integrált és inkluzív oktatás elégtelen feltételeit és a lassan kezelhetetlenné váló szakemberhiányt, a fogyatékos emberek egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférésének súlyos korlátait, illetve jelezték, hogy a Család- és Gyermekjóléti Központokban kialakított fogyatékosságügyi tanácsadó hálózat működtetését nem folytatni, hanem mindenekelőtt felülvizsgálni és értékelni kell.

Az egyeztetést összehívó és vezető Fülöp Attila helyettes államtitkár az MVGYOSZ javaslatára reagálva úgy döntött, hogy az elkészült tervezetet nem viszi tovább a kormány elé, hanem a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel közösen értékelve az elmúlt négy évben elért eredményeket együtt határozzák meg a következő három év legfontosabb prioritásait. Ehhez azt kérte az érdekvédelmi szervezetek képviselőitől, hogy célcsoportonként néhány különösen nagy prioritású területre vonatkozóan fogalmazzanak meg konkrét és három éven belül megvalósítható intézkedési javaslatot. Az új intézkedési tervnek a helyettes államtitkár szerint június 30-áig el kell készülnie. Az értékelési és tervezési munkában az MVGYOSZ természetesen a továbbiakban is részt vesz. (MVGYOSZ. – Németh Orsolya)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


öt - 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com