Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kormorán - Aludj el mellettem
56
hallgató

Országosan is elismerték a jászberényiek érzékenyítő programját

- 2020. december 8. 16:46 - 779 megtekintés

A jászberényi Terplán Zénó Kolping Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola 11/a osztálya eredményesen szerepelt az Adj egy ötöst! című országos pályázaton. Lélekemelő programjuk célja az volt, hogy személyes találkozásokon és élményeken keresztül megismerjék a fogyatékkal élő fiatalok mindennapjait.

Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál

A Salva Vita Alapítvány harmadik alkalommal hirdette meg az Adj egy ötöst! című pályázatát, melynek célja, hogy a részt vevő diákok, tanárok és a bevont fogyatékkal élő emberek közös élményeken keresztül ismerjék meg egymást. A 2019/2020-as pályázati ciklusban 115 iskola csatlakozott az országos kezdeményezéshez, köztük a jászberényi Terplán Zénó Kolping Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola 11/A osztályának csapata is. Értékes vagy! című pályázatukat a zsűri az öt legjobb között hirdette ki novemberben.

Osztályukban Székely Enikő ferences ösztöndíjas diák vezetésével még tavaly szeptemberben megalakult a TeSzeK, azaz a Terplán Szeretet Kör. Azzal a szándékkal kopogtattak be a helyi Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola igazgatói irodájába, hogy segítő tevékenységgel szeretnének bekapcsolódni az iskola életébe.

Az intézményben Gulyásné Rácz Gyöngyi gyógypedagógus, az ötödikesek osztályfőnöke lelkesen fogadta a terplános fiatalok közeledését, a két osztály diákjai a lélekemelő együttlétek során egymásra találtak. A ferences diákok segítőként vettek részt például iskolai rendezvényeken, több alkalommal gyűjtöttek a fogyatékkal élőknek játékokat, meleg ruhát, cipőt. Közben felfigyeltek az Adj egy ötöst! pályázati lehetőségre, és úgy döntöttek, folytatják tevékenységüket, azzal a különbséggel, hogy filmet is készítenek a közös élményekről.

A 11/A osztály diákjai a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportálnak arról számoltak be, hogy pályamunkájukat a környezetvédelemre építették. A koronavírus-járvány felülírta ugyan a terveiket, de kreatív ötletekkel, az óvintézkedések betartásával a szabadban sikerült megvalósítaniuk programjaikat. Szemléletformáló tevékenységük egyik állomásán a speciális iskola fogyatékkal élő diákjaival közösen szelektív hulladékgyűjtőket készítettek, majd a következő alkalommal szemetet szedtek.

Utolsó találkozásukkor a jászberényi hulladékudvarba látogattak el, ahol megismerkedtek a hulladékok szelektív kezelésével. Az osztály tagjai érdeklődésünkre elmondták, hogy a fogyatékkal élők megismerésével egy új világ kapuja nyílt ki számukra.

– Először azt hittem, hogy nagyon más világ az övék, és nem tudok majd jól viszonyulni hozzájuk, de idővel kellemesen csalódtam magamban – beszélt érzéseiről Kiss Laura Tamara.

– Nagyon szeretnivaló, okos, értelmes gyerekekkel találkoztam. Felemelő volt látni, ahogy ők is élvezik a programokat, nemcsak mi  tette hozzá.

Székely Enikő egy látássérült kisfiúnak segített, és közben megismerte a gyermek mindennapjait.

– Szívszorító érzés volt a sérült fiúval találkozni, ugyanakkor felemelő a kedvessége és tudása. Beszélgetéseinket sokszor megkönnyeztem, amikor elmesélte örömeit, bánatait. Látássérült, mégis boldog, és nem panaszkodik – magyarázta Enikő.

Hasonló tapasztalatokkal gazdagodott Nagy Lilla is.

– Jó érzés volt, hogy mindig nagy örömmel vártak bennünket, összebarátkoztunk. Azt vettem észre, hogy a sérült fiatalok a legkisebb dolgot­ is jobban tudják értékelni, mint mi – állapította meg Lilla.

Remekül tudtak csapatban együtt dolgozni a diákok

– A pályázat megvalósításában az osztályom mellett nagy segítséget kaptam a speciális iskola tanárától, Gulyásné Rácz Gyöngyi tanárnőtől – mondta Zsidó Zoltánné, a terplános diákok osztályfőnöke.

– A programjainkra két volt diákom, Simon Roland és Jakab Lajos kísértek el, akik fényképeztek, videóztak, hiszen a kisfilm elkészítésével lehetett indulni a pályázaton. Azt gondolom, hogy nem volt hiába ez az időszak. A segítő tevékenységek, a szemléletformáló kezdeményezés lényegét maguk a fiatalok fogalmazták meg: „jobb embernek érzem magam” – összegzett Zsidó Zoltánné.

(Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* három = 21

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland napja van.
Az év 29. hete és 197. napja.
Holnap Valter napja lesz.

1490. II. Ulászló magyar királlyá választatott.


1606. A király kinevezi Forgách Zsigmondot országbíróvá. (A kinevezés azonban nem lép életbe.)


Reviczky Gyula: Nyári dal

"...Vadvirágokat szedek
S kötözöm füzérbe.
Vagy a fűben heverek,
S felnézek az égre.
S haja hopp!
A madárral dalolok...
Szép világ, te, jó napot!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com