Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Summerlove - Add a szívedet
38
hallgató

Összeomlóban van a klinikai betegút rendszer

- 2017. február 6. 13:33 - 1236 megtekintés

Az egészségügy problémáinak jó része a klinika betegút problémáira vezethető vissza.

Mit is jelent a klinika betegút?

Összességében az egészségügyi ellátás minden elemét magában foglaló technológiára épül, amely meghatározza az egészségügyi tevékenység rendszerének folyamatát. A beteg jelentkezését a kezelőorvosánál, a szakellátást, a kórházi ellátást és a rehabilitációt is. Szorosabban véve jelenti a kórházi kezelések egymásra épülését, a kórházi futószalagot. Gyakorlatilag egy olyan minőségbiztonsági rendszer, amelynek sajnos most már csak a nyomait lehet látni. Természetes elemeiben bizonyos helyzetekben még működik, de már nem alkotnak folyamatos egységet, darabjaira szakadt.

Mit jelent ez tulajdonképen?

Az egészségügy szervezeti egységei között nincsen meg a folyamatos kapcsolat, illetve a gyenge láncszemei akadályozzák azt, hogy a beteg a lehető legrövidebb időn belül megkapja a betegségével kapcsolatos teljes ellátást.
A várólisták kialakulása is ennek a következménye.
A beteg várakozási ideje a következő lépcsőfokra több ponton jelentősen megnövekszik. Pl. a szakorvosi rendelésre, a diagnosztikai vizsgálatra történő várakozás, hosszabb ideig tart, mind maga az orvosi kezelés vagy a műtét elvégzése, de jelentősen várakozni kell a rehabilitációs lehetőségekre is.

A kezelési és a gyógyulási folyamat a hibák miatt már csak nem háromszorosára növekszik. Ami természetesen azt is magával hozza, hogy a romló állapotú beteg gyógyítása többe kerül, amely szintén további forrásokat von el lényeges területekről, nem beszélve a beteg által átélt szenvedésekről. Az egészségügyre fordított költségvetés akár 20%-al is több forrást tudna megtartani, hogyha a klinikai betegút folyamatát jobban és körültekintően szerveznék meg. Az egészségügyet nem csak a pénztelenség, hanem a szervezési hiányosságok is sújtják. Ennek oka, hogy a magyar egészségügy ismét rontott és visszacsúszott az európai unió rangsorába.

Meg kellene fontolnia az egészségügyi kormányzatnak, hogy a források átcsoportosításával, hogyan szüntesse meg ezt a helyeztet.
A Betegút Egyesület felmérése szerint bizonyos feladatok a szakorvosi rendelőkből átrakhatóak vagy más egészségügyi intézmények hatáskörébe tehetők. Sok esetben teljes fölösleges maga a várakozási idő. Szakorvosi rendelők szinte már be sem töltik a feladatukat. Érdemi vizsgálatokra szinte alig van idő a túlterheltség miatt. Gyakran már csak receptíró, vagy beutalói feladatok látnak el. Ezek a pontok a klinikai betegút leggyengébb láncszemei. Ezek erősítése és reformja nélkül a várólisták szinte megszüntethetetlenek. Meg kellene fontolni az amerikai minta egyes elemeinek átvételét . Pl. az orvostanhallgatók nagyobb bevonását, akik nemcsak a kórházakban végezzenek nagyobb feladatokat, hanem a szakorvosi rendelőkben is szerezzenek gyakorlatot. Ezzel a képzésük színvonala is jelentősen növekedhetne. Tovább lehetne erősíteni a rendszert a háziorvosok műszerezettségének javításával. Mint ahogy a védőnők feladatait is kiterjesztették bizonyos vizsgálatok elvégzésére. Úgy meglehetne vizsgálni a háziorvosok szerepét, hogy nagyobb felelősséget kapjanak bizonyos diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére, nyilván ehhez át kell alakítani a képzési rendszerüket. A tőlünk nyugatabbra élő háziorvosok felszereltsége összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalú, mint a magyarországi társaikért. A források egy része ezt a célt kellene hogy szolgálja. Nyilván a klinikai betegúttal kapcsolatos feladatokat szakembereknek és egészségügyi
szak közgazdászoknak kellene elvégezniük. Az Egyesület úgy gondolja a nagyszámú visszajelzés alapján, hogy egészségügyi rendszer a szervezési feladatokban is nagy hiányosságokkal küzd és ez nem kifejezetten a forráshiányoknak tudható be.

A Betegút Egyesület Betegsegítő Információ Központjához leggyakrabban azért fordulnak, mert a betegek nem találják meg a számukra fontos továbblépési lehetőségeket, mint diagnosztikai vizsgálatok, mind műtéti várólisták kezelésével kapcsolatban. Tanácstalanok, illetve bizonytalanok az egész rendszerben. Sok esetben nem kapnak válaszokat a kérdéseikre és nem látnak megoldási lehetőségek a problémájuk kezelésben. Javasoljuk magas szintű szakmai munkacsoport összeállítását a felvázolt problémák kiküszöbölésére.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


9 + nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com