Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Daft Punk - Digital love
59
hallgató

Ötmillió forint – Vakvezető kutya képzésére gyűjt a Győri Lions Alapítvány

- 2023. január 20. 19:37 - 299 megtekintés

A Lions-mozgalom a vakok és gyengénlátók támogatását tűzte zászlajára. Évről évre keresnek olyan célt, ami a vakok közösségének támogatását célozza: segítik őket hendikepes és okoseszközökkel, különféle fejlesztésekkel.

Ha rajta a hám, akkor se cica, se kutya, sem más inger nem zökkentheti ki a küldetésből.

Fotós: Csapó Balázs

Idén a sok más pályázati segítség mellett a Győri Lions Alapítvány egy vakvezető kutya képzését szeretné támogatni. – Nyolcvanezer honfitársunk vak vagy súlyosan látássérült, de csak nagyjából kétszáznak van négylábú segítője – mondja a Győri Lions Alapítvány kuratóriumi elnöke, Döncző Zoltán. – Nagyjából harminc kutyát képeznek országosan évente. A magunk szerény módján szeretnénk segíteni ezen az áldatlan állapoton, és támogatni legalább egy kutya kiképzését a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál. Ez jelenleg ötmillió forintba kerül.

Ahogy Döncző Zoltán, a Győri Lions Alapítvány kuratóriumi elnöke mondja, nem csupán praktikus segítséget jelent a látássérültek számára a kutya. – Egy támogatottunk számolt be róla, hogy amikor kutyával volt, könnyebben megszólították az emberek, fehér bottal viszont másodrendűnek kezdte érezni magát. 

Egyéves koráig kölyöknevelőnél cseperedik a leendő vezető. Dr. Losonczi Alexandra állatorvosként vállalta Varázs nevelését, aki hűségesen kíséri is őt nyúli és győrújbaráti rendeléseire. A végtelenül kiegyensúlyozott kutyus februárban kezdi meg a kiképzést, a doktornő pedig attól teszi függővé, hogy vállal-e még kölyköt, hogy miként sikerül átvészelni az elválást kis pártfogoltjától.

Varázs februárban kezdi meg a vezetőkutya-kiképzést. A kedves labrador addig még elkíséri kölyöknevelőjét, dr. Losonczi Alexandrát a rendelésekre is. Fotó: Nagy Gábor

A kiképzést szűrések előzik meg, csak minden negyedik kutya alkalmas fizikumát és temperamentumát tekintve a felelősségteljes feladatra, de Alexandra biztos benne, hogy Varázs alkalmas. A hat-nyolc hónapos intenzív képzés alatt tanulja meg többek között azt, hogy ha rajta a hám, akkor se cica, se kutya, sem más inger nem zökkentheti ki a küldetésből.

Sáfrányné Kobli Írisz már harminc éve támaszkodik kutya segítségére.

– Én voltam az első Magyarországon, aki tizenöt évesen kaphatott. Azelőtt tizen- nyolc év alatt nem adtak, és csak egyetlen kiképzőszervezet létezett. Az első kutyámat Larrynek hívták, és az ő képzője, Nyíriné Kovács Mária kilincselte ki nekem, hogy megkaphassam. Most a Baráthegyi sulitól is az ő kezei közül kaptam Dollyt, a fekete labradort. 

Írisz retinoblastomával született, rosszindulatú daganatok voltak a szemén. Kétéves korára mindkét szemét kivették, hogy életben maradjon, nem emlékszik, milyen volt látni. Dolly a hatodik négylábú segítője, vele harmadik éve alkotnak egy párt. Előző kutyája után három hónapig bottal közlekedett, de nem szerette.

– Egyszer mentem hazafelé és nekiütköztem egy magas hátuljú kisteher- autónak, mert a bot csak nagyjából mellmagasságig véd. Álltam az utcán, sírtam, mint a gyerek, akkor döntöttem el, hogy kérek újra kutyát. 

Amikor először találkoztak, Dolly óvatosan ismerkedett. Első közös sétájukkor Íriszt meglepte, mennyire finoman, lassan vezet.

– Úgy örültem, mint a kisgyerek, mikor eldőlt, hogy az enyém. 

A vezetésről azt mondja, nem úgy kell elképzelni, mint egy taxit, aminek bemondjuk a címet. – Nyilván idővel megtanulja az útvonalakat, de én mondom neki, hogy előre, zebrához, ajtóhoz, megállóba, helyet keress… Odavezet a pulthoz vagy a kezembe adja, ami le- esett, hogy ne kelljen négykézláb végigtapogatnom a lakást. Ha a hámot fogom, úgy érzem, magam, mint egy látó. 

 

Dolly az a ritka okos kutya, aki kocsiból, buszból is figyeli az utat és legközelebb már ismeri. Volt, hogy huncutul el is térítette Íriszt egy izgalmas sétaútvonalra.

Ha támogatná…

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyszázalékos támogatá- sokból tartja fenn magát, és mivel saját tenyészete van, a legmegbízhatóbb ebeket adja a rászorulók kezébe térítésmentesen. A Győri Lions Alapítvány az adományokat május 31-ig várja bankszámlájára: 10103379-47313700-01004006. A közle- ményben kérik feltüntetni: „Vak- vezető kutya kiképzés”. 

(Forrás:Győr-Moson-Sopron Vármegyei Hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 6 = negyven nyolc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com