Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
51
hallgató

Ötmillió forint – Vakvezető kutya képzésére gyűjt a Győri Lions Alapítvány

- 2023. január 20. 19:37 - 145 megtekintés

A Lions-mozgalom a vakok és gyengénlátók támogatását tűzte zászlajára. Évről évre keresnek olyan célt, ami a vakok közösségének támogatását célozza: segítik őket hendikepes és okoseszközökkel, különféle fejlesztésekkel.

Ha rajta a hám, akkor se cica, se kutya, sem más inger nem zökkentheti ki a küldetésből.

Fotós: Csapó Balázs

Idén a sok más pályázati segítség mellett a Győri Lions Alapítvány egy vakvezető kutya képzését szeretné támogatni. – Nyolcvanezer honfitársunk vak vagy súlyosan látássérült, de csak nagyjából kétszáznak van négylábú segítője – mondja a Győri Lions Alapítvány kuratóriumi elnöke, Döncző Zoltán. – Nagyjából harminc kutyát képeznek országosan évente. A magunk szerény módján szeretnénk segíteni ezen az áldatlan állapoton, és támogatni legalább egy kutya kiképzését a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál. Ez jelenleg ötmillió forintba kerül.

Ahogy Döncző Zoltán, a Győri Lions Alapítvány kuratóriumi elnöke mondja, nem csupán praktikus segítséget jelent a látássérültek számára a kutya. – Egy támogatottunk számolt be róla, hogy amikor kutyával volt, könnyebben megszólították az emberek, fehér bottal viszont másodrendűnek kezdte érezni magát. 

Egyéves koráig kölyöknevelőnél cseperedik a leendő vezető. Dr. Losonczi Alexandra állatorvosként vállalta Varázs nevelését, aki hűségesen kíséri is őt nyúli és győrújbaráti rendeléseire. A végtelenül kiegyensúlyozott kutyus februárban kezdi meg a kiképzést, a doktornő pedig attól teszi függővé, hogy vállal-e még kölyköt, hogy miként sikerül átvészelni az elválást kis pártfogoltjától.

Varázs februárban kezdi meg a vezetőkutya-kiképzést. A kedves labrador addig még elkíséri kölyöknevelőjét, dr. Losonczi Alexandrát a rendelésekre is. Fotó: Nagy Gábor

A kiképzést szűrések előzik meg, csak minden negyedik kutya alkalmas fizikumát és temperamentumát tekintve a felelősségteljes feladatra, de Alexandra biztos benne, hogy Varázs alkalmas. A hat-nyolc hónapos intenzív képzés alatt tanulja meg többek között azt, hogy ha rajta a hám, akkor se cica, se kutya, sem más inger nem zökkentheti ki a küldetésből.

Sáfrányné Kobli Írisz már harminc éve támaszkodik kutya segítségére.

– Én voltam az első Magyarországon, aki tizenöt évesen kaphatott. Azelőtt tizen- nyolc év alatt nem adtak, és csak egyetlen kiképzőszervezet létezett. Az első kutyámat Larrynek hívták, és az ő képzője, Nyíriné Kovács Mária kilincselte ki nekem, hogy megkaphassam. Most a Baráthegyi sulitól is az ő kezei közül kaptam Dollyt, a fekete labradort. 

Írisz retinoblastomával született, rosszindulatú daganatok voltak a szemén. Kétéves korára mindkét szemét kivették, hogy életben maradjon, nem emlékszik, milyen volt látni. Dolly a hatodik négylábú segítője, vele harmadik éve alkotnak egy párt. Előző kutyája után három hónapig bottal közlekedett, de nem szerette.

– Egyszer mentem hazafelé és nekiütköztem egy magas hátuljú kisteher- autónak, mert a bot csak nagyjából mellmagasságig véd. Álltam az utcán, sírtam, mint a gyerek, akkor döntöttem el, hogy kérek újra kutyát. 

Amikor először találkoztak, Dolly óvatosan ismerkedett. Első közös sétájukkor Íriszt meglepte, mennyire finoman, lassan vezet.

– Úgy örültem, mint a kisgyerek, mikor eldőlt, hogy az enyém. 

A vezetésről azt mondja, nem úgy kell elképzelni, mint egy taxit, aminek bemondjuk a címet. – Nyilván idővel megtanulja az útvonalakat, de én mondom neki, hogy előre, zebrához, ajtóhoz, megállóba, helyet keress… Odavezet a pulthoz vagy a kezembe adja, ami le- esett, hogy ne kelljen négykézláb végigtapogatnom a lakást. Ha a hámot fogom, úgy érzem, magam, mint egy látó. 

 

Dolly az a ritka okos kutya, aki kocsiból, buszból is figyeli az utat és legközelebb már ismeri. Volt, hogy huncutul el is térítette Íriszt egy izgalmas sétaútvonalra.

Ha támogatná…

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyszázalékos támogatá- sokból tartja fenn magát, és mivel saját tenyészete van, a legmegbízhatóbb ebeket adja a rászorulók kezébe térítésmentesen. A Győri Lions Alapítvány az adományokat május 31-ig várja bankszámlájára: 10103379-47313700-01004006. A közle- ményben kérik feltüntetni: „Vak- vezető kutya kiképzés”. 

(Forrás:Győr-Moson-Sopron Vármegyei Hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


5 * öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 28. csütörtök, Vencel napja van.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Mihály napja lesz.

1213. Gertrúdnak, II. Endre hitvesének szerencsétlen halála. A gyilkolásnak az szolgált okul, hogy a királyné tudtával sőt segélyével és termében egyik testvére Bánk nádor nejét buja vágyának áldozatává tette. A vérengzéskor a királyi pecsétnyomó több államirattal együtt elveszett.


1971. Mindszenty bíboros elhagyja Magyarországot.


Tompa Mihály

A madár, fiaihoz

"Száraz ágon, hallgató ajakkal
Meddig ültök, csüggedt madarak?
Nincs talán még elfeledve a dal,
Melyre egykor tanítottalak?!
Vagy ha elmúlt, s többé vissza nem jő
A víg ének s régi kedvetek:
Legyen a dal fájdalmas, merengő,
Fiaim, csak énekeljetek!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com