Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Fülpiszka - magyar zenei m*sor - L*rincz Attila m*sora
61
hallgató

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.

Ötösre vizsgázott, szakács lett Szabi Bebizonyította: vakon is helytállhat az ember a konyhában

- 2018. június 14. 17:55 - 1692 megtekintés

.

Vakon sajátította el a szakács szakmát Kurucsai Szabolcs, az országban elsőként. A kisteleki fiatalember lapunk révén talált magának gyakorlati képzőhelyet. A szegedi Art Hotelben azt mondják, ez az év fontos időszak volt számukra, mert ők is sokat tanultak Szabitól.

Amikor a gyakorlati vizsgám után megmondták, hogy nagyon jó lett, elérzékenyültem idézi fel a múlt hét számára legfontosabb eseményét Kurucsai Szabolcs. A lapuk a DÉLMAGYARORSZÁG által az Év Embere-díjjal is elismert kisteleki férfi, a vak és látó emberek közötti kapcsolatokat építő Árboc Egyesület elnöke tavaly döntötte el, hogy cipész és masszőr szakmája mellé elvégez egy esti tagozatos, egy éves képzést a Hansági Ferenc szakképző iskolában. Jó ideig keresett, de nem talált olyan éttermet, ahol vállalták a gyakorlati képzését 384 órában. DÉLMAGYARORSZÁG cikke nyomán a szegedi Art Hotel jelentkezett. Goda Gábor séf vállalta, hogy tanítja Szabolcsot. Nem vallott vele szégyent.

Egy ételsort kellett elkészítenem a vizsgán: bevert tojást Hadik-módra, parajos harcsafilét petrezselymes burgonyával és meggyes rétest. Ahogy az elméleti vizsgákon, erre is ötöst kaptam mutatta a bizonyítványt Szabi a DÉLMAGYARORSZÁG munkatársának.

Amikor ez a papír megvan, lezárul egy időszak az ember életében. Szabolcs számára ez inkább a kezdet. Elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy képes vagyok erre, és ez inspirálhat másokat is. Most már viszont szeretném folytatni a tanulást. Főzős műsorokat nézek, memorizálom az ételek elkészítésének módjait, tervezem, hogy olyan szakácskönyvet írok, amelyet ép emberek éppúgy használhatnak, mint gyengén látók vagy vakok. A sütést-főzést be fogom építeni az érzékenyítő előadásaimba. Csapatépítő tréninget is el tudok képzelni úgy, hogy hárman az előételt, hárman a főételt, a többiek a desszertet készítik. Vagy együtt főzünk szilvás gombócot, úgy, hogy mindenkinek van valamilyen feladata benne!

Szabolcs évekkel ezelőtt részt vett olyan foglalkozásokon, ahol vak embereket tanítottak főzni. A mostani tanulás, ahogy mondja, ennél sokkal izgalmasabb volt. Otthon mindig is főzött – az nem okozott gondot, hogy földaraboljon egy hagymát, megpucolja a krumplit, a felület tapintásával ugyanolyan tökéletesen, mint a látó emberek. Ám most, gyakorlat közben egészen máshogyan állt hozzá a nyersanyagokhoz, máshogyan fűszerezett, kóstolt. Itt nem csak az étel íze, de a díszítés is fontos. Ebből a szempontból sokat segít, hogy Szabolcs látónak született, tisztában van a színekkel, el tudja képzelni az összhatást. De vajon hogyan formál teljesen szabályos marhahúspogácsát a Hadik-módra készült bevert tojáshoz egy vak ember?

Ezt Gábor találta ki: nagy méretű pogácsaszaggatót állítunk bele a serpenyőbe, abba simítom bele a darált húst, így megfelelő mondja Szabolcs.

Ez a helyzet, mint a séf korábban lapuknak elmondta, számára is kihívást jelentett, ezért vállalta. Más módszerrel kellett tanítania, mert azt, hogy például a rizs milyen állapotban van, a látványa alapján nem magyarázhatta el.

Kölcsönös, intenzív tanulási folyamat volt ez. Rokolya Krisztina, az Art Hotel hr- és marketingvezetője azt mondja, az egész csapatnak jót tett Szabolcs jelenléte.

Szabi a Hansági iskolában is, a hotelben is segítőkész emberekkel találkozott. Amikor vizsgázott, vitte magával a hotelben használt akadálymentesített indukciós tűzhelyet, a neki vásárolt beszélő mérleget. Egy cég felajánlott neki egy koktélkészítőknek gyártott dobozt, amely a fűszerek tárolására alkalmas.

Kérdezték, hogy akkor szeptembertől a cukrászatot tanulom? Érdekel az is, de még inkább a barista képzés, azt talán tényleg elvégezném.

Forrás: delmagyar.hu / DÉLMAGYARORSZÁG

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 * = kilenc

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Reklám

 

Vakrepülés Színtársulat

Kultúrtanya Közösségi tér

Online rádió

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
  • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
  • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
  • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket.
  • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2025. december 17. szerda, Lázár, Olimpia napja van.
Az év 51. hete és 351. napja.
Holnap Aguszta napja lesz.

1551.Fráter György váradi bíbornok-püspököt, Erdély kormányzóját orgyilkosok megölték. A tettesek egyike a nyakán tőrrel megsebezte, mire a főpap a gyilkost földre teríté, de a berohanó cinkosok kardal vagdalták, tőrrel döfdösték, s pisztolyt sütöttek rá, mire a földre rogyott. A székelyek jótevőjük gyanánt siratták az elhunytat.


1966. Budapesten felavatták a lágymányosi kenyérgyárat. Teljesítménye napi 4 és fél vagon kenyér.


Nagy László: Adjon az Isten

Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra
hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet -
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.

Időjárás

2025-12-17, 08:24
Overcast
NNE
Előjelzés
2°C
1.1 m/s
Apparent: -1°C
Nyomás: 1026 mb
Páratartalom: 95%
Szél: 1.1 m/s NNE
Széllökések: 3.5 m/s
UV-Index: 0
Rövid leírás: 0mm /35% / Rain
Napfelkelte: 07:26
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 329

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com