Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter műsora
41
hallgató

Ötösre vizsgázott, szakács lett Szabi Bebizonyította: vakon is helytállhat az ember a konyhában

- 2018. június 14. 17:55 - 701 megtekintés

.

Vakon sajátította el a szakács szakmát Kurucsai Szabolcs, az országban elsőként. A kisteleki fiatalember lapunk révén talált magának gyakorlati képzőhelyet. A szegedi Art Hotelben azt mondják, ez az év fontos időszak volt számukra, mert ők is sokat tanultak Szabitól.

Amikor a gyakorlati vizsgám után megmondták, hogy nagyon jó lett, elérzékenyültem idézi fel a múlt hét számára legfontosabb eseményét Kurucsai Szabolcs. A lapuk a DÉLMAGYARORSZÁG által az Év Embere-díjjal is elismert kisteleki férfi, a vak és látó emberek közötti kapcsolatokat építő Árboc Egyesület elnöke tavaly döntötte el, hogy cipész és masszőr szakmája mellé elvégez egy esti tagozatos, egy éves képzést a Hansági Ferenc szakképző iskolában. Jó ideig keresett, de nem talált olyan éttermet, ahol vállalták a gyakorlati képzését 384 órában. DÉLMAGYARORSZÁG cikke nyomán a szegedi Art Hotel jelentkezett. Goda Gábor séf vállalta, hogy tanítja Szabolcsot. Nem vallott vele szégyent.

Egy ételsort kellett elkészítenem a vizsgán: bevert tojást Hadik-módra, parajos harcsafilét petrezselymes burgonyával és meggyes rétest. Ahogy az elméleti vizsgákon, erre is ötöst kaptam mutatta a bizonyítványt Szabi a DÉLMAGYARORSZÁG munkatársának.

Amikor ez a papír megvan, lezárul egy időszak az ember életében. Szabolcs számára ez inkább a kezdet. Elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy képes vagyok erre, és ez inspirálhat másokat is. Most már viszont szeretném folytatni a tanulást. Főzős műsorokat nézek, memorizálom az ételek elkészítésének módjait, tervezem, hogy olyan szakácskönyvet írok, amelyet ép emberek éppúgy használhatnak, mint gyengén látók vagy vakok. A sütést-főzést be fogom építeni az érzékenyítő előadásaimba. Csapatépítő tréninget is el tudok képzelni úgy, hogy hárman az előételt, hárman a főételt, a többiek a desszertet készítik. Vagy együtt főzünk szilvás gombócot, úgy, hogy mindenkinek van valamilyen feladata benne!

Szabolcs évekkel ezelőtt részt vett olyan foglalkozásokon, ahol vak embereket tanítottak főzni. A mostani tanulás, ahogy mondja, ennél sokkal izgalmasabb volt. Otthon mindig is főzött – az nem okozott gondot, hogy földaraboljon egy hagymát, megpucolja a krumplit, a felület tapintásával ugyanolyan tökéletesen, mint a látó emberek. Ám most, gyakorlat közben egészen máshogyan állt hozzá a nyersanyagokhoz, máshogyan fűszerezett, kóstolt. Itt nem csak az étel íze, de a díszítés is fontos. Ebből a szempontból sokat segít, hogy Szabolcs látónak született, tisztában van a színekkel, el tudja képzelni az összhatást. De vajon hogyan formál teljesen szabályos marhahúspogácsát a Hadik-módra készült bevert tojáshoz egy vak ember?

Ezt Gábor találta ki: nagy méretű pogácsaszaggatót állítunk bele a serpenyőbe, abba simítom bele a darált húst, így megfelelő mondja Szabolcs.

Ez a helyzet, mint a séf korábban lapuknak elmondta, számára is kihívást jelentett, ezért vállalta. Más módszerrel kellett tanítania, mert azt, hogy például a rizs milyen állapotban van, a látványa alapján nem magyarázhatta el.

Kölcsönös, intenzív tanulási folyamat volt ez. Rokolya Krisztina, az Art Hotel hr- és marketingvezetője azt mondja, az egész csapatnak jót tett Szabolcs jelenléte.

Szabi a Hansági iskolában is, a hotelben is segítőkész emberekkel találkozott. Amikor vizsgázott, vitte magával a hotelben használt akadálymentesített indukciós tűzhelyet, a neki vásárolt beszélő mérleget. Egy cég felajánlott neki egy koktélkészítőknek gyártott dobozt, amely a fűszerek tárolására alkalmas.

Kérdezték, hogy akkor szeptembertől a cukrászatot tanulom? Érdekel az is, de még inkább a barista képzés, azt talán tényleg elvégezném.

Forrás: delmagyar.hu / DÉLMAGYARORSZÁG

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* három = 24

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com