Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Médiaválogatott - Sztártitkok
58
hallgató

Ötösre vizsgázott, szakács lett Szabi Bebizonyította: vakon is helytállhat az ember a konyhában

- 2018. június 14. 17:55 - 1091 megtekintés

.

Vakon sajátította el a szakács szakmát Kurucsai Szabolcs, az országban elsőként. A kisteleki fiatalember lapunk révén talált magának gyakorlati képzőhelyet. A szegedi Art Hotelben azt mondják, ez az év fontos időszak volt számukra, mert ők is sokat tanultak Szabitól.

Amikor a gyakorlati vizsgám után megmondták, hogy nagyon jó lett, elérzékenyültem idézi fel a múlt hét számára legfontosabb eseményét Kurucsai Szabolcs. A lapuk a DÉLMAGYARORSZÁG által az Év Embere-díjjal is elismert kisteleki férfi, a vak és látó emberek közötti kapcsolatokat építő Árboc Egyesület elnöke tavaly döntötte el, hogy cipész és masszőr szakmája mellé elvégez egy esti tagozatos, egy éves képzést a Hansági Ferenc szakképző iskolában. Jó ideig keresett, de nem talált olyan éttermet, ahol vállalták a gyakorlati képzését 384 órában. DÉLMAGYARORSZÁG cikke nyomán a szegedi Art Hotel jelentkezett. Goda Gábor séf vállalta, hogy tanítja Szabolcsot. Nem vallott vele szégyent.

Egy ételsort kellett elkészítenem a vizsgán: bevert tojást Hadik-módra, parajos harcsafilét petrezselymes burgonyával és meggyes rétest. Ahogy az elméleti vizsgákon, erre is ötöst kaptam mutatta a bizonyítványt Szabi a DÉLMAGYARORSZÁG munkatársának.

Amikor ez a papír megvan, lezárul egy időszak az ember életében. Szabolcs számára ez inkább a kezdet. Elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy képes vagyok erre, és ez inspirálhat másokat is. Most már viszont szeretném folytatni a tanulást. Főzős műsorokat nézek, memorizálom az ételek elkészítésének módjait, tervezem, hogy olyan szakácskönyvet írok, amelyet ép emberek éppúgy használhatnak, mint gyengén látók vagy vakok. A sütést-főzést be fogom építeni az érzékenyítő előadásaimba. Csapatépítő tréninget is el tudok képzelni úgy, hogy hárman az előételt, hárman a főételt, a többiek a desszertet készítik. Vagy együtt főzünk szilvás gombócot, úgy, hogy mindenkinek van valamilyen feladata benne!

Szabolcs évekkel ezelőtt részt vett olyan foglalkozásokon, ahol vak embereket tanítottak főzni. A mostani tanulás, ahogy mondja, ennél sokkal izgalmasabb volt. Otthon mindig is főzött – az nem okozott gondot, hogy földaraboljon egy hagymát, megpucolja a krumplit, a felület tapintásával ugyanolyan tökéletesen, mint a látó emberek. Ám most, gyakorlat közben egészen máshogyan állt hozzá a nyersanyagokhoz, máshogyan fűszerezett, kóstolt. Itt nem csak az étel íze, de a díszítés is fontos. Ebből a szempontból sokat segít, hogy Szabolcs látónak született, tisztában van a színekkel, el tudja képzelni az összhatást. De vajon hogyan formál teljesen szabályos marhahúspogácsát a Hadik-módra készült bevert tojáshoz egy vak ember?

Ezt Gábor találta ki: nagy méretű pogácsaszaggatót állítunk bele a serpenyőbe, abba simítom bele a darált húst, így megfelelő mondja Szabolcs.

Ez a helyzet, mint a séf korábban lapuknak elmondta, számára is kihívást jelentett, ezért vállalta. Más módszerrel kellett tanítania, mert azt, hogy például a rizs milyen állapotban van, a látványa alapján nem magyarázhatta el.

Kölcsönös, intenzív tanulási folyamat volt ez. Rokolya Krisztina, az Art Hotel hr- és marketingvezetője azt mondja, az egész csapatnak jót tett Szabolcs jelenléte.

Szabi a Hansági iskolában is, a hotelben is segítőkész emberekkel találkozott. Amikor vizsgázott, vitte magával a hotelben használt akadálymentesített indukciós tűzhelyet, a neki vásárolt beszélő mérleget. Egy cég felajánlott neki egy koktélkészítőknek gyártott dobozt, amely a fűszerek tárolására alkalmas.

Kérdezték, hogy akkor szeptembertől a cukrászatot tanulom? Érdekel az is, de még inkább a barista képzés, azt talán tényleg elvégezném.

Forrás: delmagyar.hu / DÉLMAGYARORSZÁG

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 + = tizenkettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 29. csütörtök, Elemér napja van.
Az év 09. hete és 60. napja.
Holnap Albin napja lesz.

1476. III. Fridrik császárnak február 29-én kelt menlevele, mellyel Bekensloer János esztergomi érsek kiszökött az országból, vivén magával sok drága arany és ezüst edényeken kívül 300000 arany forint készpénzt.


1654. Comenius kiadta kezéből Sárospatakon a magyarországi viszonyokat bíráló munkáját.


Simon István: Februári szivárvány

"...Február végi szivárvány
alá szalad - nézd Laci -
a tél és tavasz határán
jegenyés úton a kocsi,

s ívét a hétszín szallagnak
ragyogtatja kerekén:
szalad a Csillag,
trap-trap-trap-

és dől a fény
és dől a fény.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com