Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
33
hallgató

Otthagyta az alapító rokona is a sérült vak gyerekek otthonát

- 2021. június 3. 8:42 - 465 megtekintés

Fehér Anna nővér halála után a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvodája és Általános Iskolájában komoly konfliktus alakult ki a fenntartó és a szerzetesnő régi munkatársai között. Anna nővér unokaöccse is távozott, mert betelt nála a pohár. Egy lakó feljelentést is tett levéltitok megsértése miatt.

FOTÓ:MARJAI JÁNOS / 24.HU

„Anna nővér vagy kihagyta a családi karácsonyokat, vagy ha jött, akkor magával hozta azokat a gyerekeket, akiket nem vittek haza. Neki az első a Jóisten volt, a második a gyerekek, a harmadik az otthon, és ezek után jött minden más” – mesélte a januárban elhunyt szerzetesnő unokaöccse, hogy mit jelentett a Fehér családnak a Batthyány otthon.

Fehér Tamás még gyerek volt 1982-ben, amikor nagynénje Lékai László bíboros segítségével megalapította látássérült gyerekeknek a Szent Anna Otthont egy pincehelyiségben. A később Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvodája és Általános Iskolája névre keresztelt intézmény nemcsak Tamás egész életét szőtte át, hanem Anna nővér szüleiét, testvéreiét és unokahúgaiét is. „Az elmúlt 40 évben az egész család sokat segített az otthon mindennapjaiban. Emlékszem, nagyapám ment szerelni a polcokat abba a pincébe a Batthyány térre, apám – Anna nővér testvére – sokszor sofőrként szállította a gyerekeket a szűrővizsgálatokra, ha érkezett egy kamion adományokkal, akkor azt az egész család segített kipakolni. Amikor rengeteg káposzta jött, akkor egész hétvégén savanyúságot gyártottunk a gyerekekkel az otthonban” –  idézte fel Fehér Tamás, aki munkaviszonyban 2019-ben kezdett dolgozni az intézményben, azzal a tervvel, hogy onnan megy nyugdíjba. Elsősorban az egészségügyi területért, másodsorban a szociális ügyekért lett felelős.

12 év után azonban felmondott:

Azt mondja a fenntartó és az új vezetés, hogy minden Anna nővér szellemiségében történik. A valóságtól ez olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Undorító és frusztráló, amit a KOSZISZ művel Anna nővér örökségével – indokolta távozását Fehér Tamás. Hozzátette, hogy lelkiismeret-furdalása van még így is a felmondása miatt, de nem szerette volna közelről nézni „a leépülést”.

Nem csitultak a konfliktusok

Május elején hosszú cikkben írt a 24.hu arról, hogy mi történt Fehér Anna januári halála óta a Batthyányban. Az érthetőség kedvéért röviden, pontokba szedve felidézzük:

 • 2016-ban új fenntartója lett az intézménynek: a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ).
 • A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) felügyelete alatt álló Kolping már 2016-ban megpróbálta eltávolítani az intézmény éléről Anna nővért, de ez nem sikerült, mert a Fidesz legfelső köreiben is hullámokat vetett a kirúgása, többek szerint Lévai Anikó közbenjárásának köszönhetően.
 • Idén január 13-án koronavírus következtében elhunyt Anna nővér. Két nappal később a KOSZISZ-t vezető Bánhidy Vajk bemutatta az intézményben Inotay György „fenntartói biztost”, aki lényegében azóta vezeti az intézményt.
 • A „régiek” szerint az új vezetés fokozatosan kiszorította őket a döntéshozatalból. A KOSZISZ szerint viszont semmi nem változik. Utóbbinak mond ellent, hogy elkészült az intézmény alapító okiratának módosítása, azonban ezt valamiért mégsem fogadták el. Az okirat módosításának értelme az azt ismerők szerint az lett volna, hogy a Batthyányban megszűnt volna az oktatás, és konduktív fejlesztő intézménnyé alakult volna.

A Batthyányi történetéről, működéséről, a fent leírt változásokról, és a történetet övező küzdelmekről ebben a cikkben írtak részletesen: https://24.hu/belfold/2021/05/06/batthyany-vak-iskola-feher-anna-nover-koszisz-erdo-peter/

A cikk megjelenése óta a konfliktusok egyáltalán nem tompultak. „A politikai és az egyházi támogatással a hátuk mögött abszolút nyeregben érzik magukat” – mondta az egyik dolgozó a koszisos vezetésről. Más úgy fogalmazott, hogy „Anna nővér halála után hátat fordítottak” az apáca munkatársainak és a Batthánynak azok az intézménnyel szimpatizáló jobboldali politikusok, akik „mindig szívesen fotózkodtak az otthonban”. Emögött a KOSZISZ helyzetbe hozását, és az MKPK erejét látják.

Több forrásból is úgy tudják, hogy Fehér Tamás mellett három gyógytornász is felmondott, illetve több dolgozó fontolgatja a távozást, de ezzel a tanév végét várják. Ennek az szakmai indokok mellett az intézményben kialakult rossz hangulat az oka. Fehér Tamás távozása pedig azért okozhat gondot, mert az intézmény az ő alkalmazásával teljesítette azon törvényi kötelezettségét, hogy napi 8 órában legyen egészségügyis dolgozó: ő foglalkozott a bentlakók gyógyszerezésével, vett vért tőlük, és elsősegélyt is nyújtott, ami a sok epilepsziás miatt különösen kritikus feladat. Úgy tudják tőle, hogy a pótlását még nem oldották meg.

Emelnék a térítési díjat?

A cikk elején idéztük, hogy Fehér Tamás szerint „undorító”, ami Anna nővér örökségre hivatkozva történik a Batthyányban. Az utolsó csepp a pohárban, ami miatt a felmondását is beadta, és ami miatt ennyire dühös lett az új vezetésre, a bentlakó felnőttek által fizetendő térítési díjjal függ össze.

A térítési díjat az otthonban lakók jövedelme alapján számolják ki, a bevételeik 80 százalékát kell fizetniük az ellátásért. Anna nővér azonban ettől lefelé tért el a felnőtteknél: ha valakinek több bevételi forrása volt, akkor csak az egyik összeg 80 százalékát kérte el, a másik összeget egy számlán gyűjtögette, hogy legyen megtakarításuk a gondozottaknak. Gyakori volt például, hogy valaki kapott árvasági ellátást és fogyatékossági támogatást, és ezek közül az egyikből 3-4 millió forint is összegyűlhetett néhány év alatt a számláján.

Ez viszont megváltozhat, mert az új vezetés a vagyon utáni is szedne térítési díjat. Több forrásból is úgy értesültek, hogy van olyan lakó, akinek már ki is számolták az új térítési díját, ami a háromszorosa a korábbinak, havi körülbelül 50 ezer helyett így 150 ezer forintra rúgna.

Többet kell fizetniük így a gondozottaknak, de több ellátást nem kapnak. A kis pénzük egyszerűen átdiffundál az otthon számláira – írta le a helyzetet Fehér Tamás.

Hogy miért emelhetik a térítési díjat, arról csak tippjei vannak azoknak, akikkel beszéltek. A legtöbben azt emlegették, hogy Anna nővér halála után az intézmény méreteihez képest jelentősen bővült az adminisztrációs személyzet.

Ezekről és számos más dologról is kérdeztük a fenntartó KOSZISZ-t, azonban válaszokat nem kaptunk a kérdéseinkre. Bánhidy Vajk csupán annyit írt, hogy a „korábban Önnek küldött válaszunkat továbbra is fenntartjuk”, utalva az előző cikkük előtt írt néhány sorra.

Egy feljelentés is történt

Azonban nemcsak a térítési díj körüli mizéria okoz újonnan feszültséget, hanem egy feljelentés is. Ezt az egyik idősebb bentlakó tette az otthon egyik munkatársa ellen levéltitok megsértése miatt.

Mint az otthonban 2005 óta élő feljelentő elmesélte, ő már csak hétvégénként van az otthonban, hét közben egy másik városban tanul szakácsnak. Azonban a levelei a Batthányba érkeznek, és az egyiket felbontották a megkérdezése és az értesítése nélkül. „A levelet a recepcióstól kaptam meg felbontva. Annyi magyarázatot kaptam, hogy hátha határidős kötelezettséget ró rám a levél, azért olvasták el, de szerintem csak kíváncsiak voltak” – mesélte a férfi.

Se gondnokom, se gyámom, cselekvőképes ember vagyok, önálló döntéssel rendelkezem. Ugyanolyan jogaim vannak, mint másnak. Anna nővér idejében is kaptam leveleket, de ő mindig megkérdezte, hogy felbonthatja-e – indokolta, hogy miért tett feljelentést.

A XII. kerületi kapitányság rendőrei már jártak is az intézményben, de egyelőre csak a recepciós tudták kihallgatni.

A feljelentő azt mondta, hogy nem csak azért fordult az ügyével a sajtóhoz, hogy megmutassa, őt is egyenlő jogok illetik meg, hanem azért is, mert szerinte a feljelentése miatt fenyegeti az a veszély, hogy kirakják az otthonból.

(Forrás:24.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com