Rend a lelke…
A sorozat előző részében áttekintettük, hogyan lehet az iratainkat praktikusan rendszerezni. Ebben a részben az élelmiszerek átlátható és higiénikus tárolásával foglalkozunk.
Kezdjük a tartós élelmiszerekkel. Különböző méretű és kialakítású lakásokban nagyon eltérő, hogy minek mennyi helyet tudunk biztosítani. Meglehet, hogy egy teljes kamra a rendelkezésünkre áll; sok esetben azonban csak néhány polcunk van, és ezeken szükséges ésszerűen elrendezkedni. Bármekkora helyünk legyen is, érdemes törekedni a tematikus rendszerezésre, ami nagyban függ attól is, hogy milyen élelmiszereket tart otthon a személy vagy család. Pl. ha több, különböző gabonafélét – fehér és barna rizst, kölest, hajdinát stb. – is fogyasztunk, célszerű lehet egy polcot/polcrészt kifejezetten a gabonák számára elkülöníteni. A terményeket érdemes a zacskóból jól záródó tárolókba átönteni. Ezzel megelőzhetjük, hogy a felbontott csomagból kipotyogjon a még fel nem használt élelmiszer, valamint könnyebb áttekinthető rendet kialakítani. Ráadásul kisebb eséllyel szaporodhatnak el a kamránkban vagy konyhaszekrényünkben nem kívánt rovarok, amelyeket egy látássérült személy sokszor maga észre sem vesz. Mint ahogyan az iratok rendszerezésénél láttuk, az élelmiszerek megkülönböztetését is több megoldás segítheti. Az egyik legegyszerűbb módszer ez esetben is a címkézés (síkírásban, a személy számára megfelelő méretben és színnel, Braille vagy Moon írással, vagy elektronikus címkével). Ha a címkéket következetesen a tartók tetején helyezzük el, könnyű azokat megtalálni. Ez azért is praktikus, mert ily módon a tartó (dunsztos üveg, műanyag vagy fém doboz) könnyedén, akár mosogató gépben is elmosható, s csak a feliratozott kupakot szükséges óvatosan tisztítani vigyázva, hogy a címke ne ázzon le. Dönthetünk úgy is, hogy a különböző terményeket anyagában, alakjában, méretében eltérő tároló edényekben tartjuk, s memorizáljuk, melyikben mi van.
Kép: Eltérő anyagú és formájú konyhai tároló edények
Az élelmiszerek azonosításában segíthet a tapintás – az üvegbe belenyúlva könnyű a sárgaborsót felismerni -, a szaglás – pl. fűszerek esetében -, esetleg az ízlelés. Ez utóbbival azonban óvatosnak kell lennünk, hiszen ha véletlenül romlandó árut, pl. lekváros üveget bontunk fel, azt utána záros határidőn belül szükséges elfogyasztani. Ráadásul sokkoló élmény lehet egy, már felbontott, penészes lekvárba belekóstolni – a kóstolással tehát bánjunk csínján.
A fűszerek tárolásához Braille-felirattal ellátott fűszertartó is a segítségünkre lehet, melyet az MVGYOSZ Segédeszközboltjának kínálatában itt megtalálunk.
A hűtőszekrényben is javasolt a tudatos rendszerezés: ha a joghurtnak állandó helye van, akkor egyetlen mozdulat kivenni. Érdemes a korábban vásárolt joghurtokat előre húzni, a frissen vásároltat mögé tenni – így nagyobb eséllyel fogyasztjuk el elsőként azokat, amelyeknek hamarabb jár le a szavatossága. Az iratrendezéskor említett csatornákon keresztül (MVGYOSZ Távszem, Be My Eyes, videohívás egy baráttal) győződhetünk meg egy-egy árucikk szavatossági idejéről. Ez esetben is alapszabály, hogy ha többen élünk egy háztartásban, akkor a látó családtagok is kövessék az előre egyeztetett rendet, ezzel megkímélve a látássérült embert a felesleges keresgéléstől.
(MVGYOSZ. – Dr. Gombás Judit)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41
Reklám
Keresés az oldalon
Facebook oldalunk
Mai műsor
Bejelentkezés
Mai napi információk
Időjárás
4°C
Vélemény, hozzászólás?