Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Reklám
53
hallgató

Rend a lelke…

- 2024. május 1. 8:07 - 301 megtekintés

A sorozat előző részében áttekintettük, hogyan lehet az iratainkat praktikusan rendszerezni. Ebben a részben az élelmiszerek átlátható és higiénikus tárolásával foglalkozunk.

Kezdjük a tartós élelmiszerekkel. Különböző méretű és kialakítású lakásokban nagyon eltérő, hogy minek mennyi helyet tudunk biztosítani. Meglehet, hogy egy teljes kamra a rendelkezésünkre áll; sok esetben azonban csak néhány polcunk van, és ezeken szükséges ésszerűen elrendezkedni. Bármekkora helyünk legyen is, érdemes törekedni a tematikus rendszerezésre, ami nagyban függ attól is, hogy milyen élelmiszereket tart otthon a személy vagy család. Pl. ha több, különböző gabonafélét – fehér és barna rizst, kölest, hajdinát stb. – is fogyasztunk, célszerű lehet egy polcot/polcrészt kifejezetten a gabonák számára elkülöníteni. A terményeket érdemes a zacskóból jól záródó tárolókba átönteni. Ezzel megelőzhetjük, hogy a felbontott csomagból kipotyogjon a még fel nem használt élelmiszer, valamint könnyebb áttekinthető rendet kialakítani. Ráadásul kisebb eséllyel szaporodhatnak el a kamránkban vagy konyhaszekrényünkben nem kívánt rovarok, amelyeket egy látássérült személy sokszor maga észre sem vesz. Mint ahogyan az iratok rendszerezésénél láttuk, az élelmiszerek megkülönböztetését is több megoldás segítheti. Az egyik legegyszerűbb módszer ez esetben is a címkézés (síkírásban, a személy számára megfelelő méretben és színnel, Braille vagy Moon írással, vagy elektronikus címkével). Ha a címkéket következetesen a tartók tetején helyezzük el, könnyű azokat megtalálni. Ez azért is praktikus, mert ily módon a tartó (dunsztos üveg, műanyag vagy fém doboz) könnyedén, akár mosogató gépben is elmosható, s csak a feliratozott kupakot szükséges óvatosan tisztítani vigyázva, hogy a címke ne ázzon le. Dönthetünk úgy is, hogy a különböző terményeket anyagában, alakjában, méretében eltérő tároló edényekben tartjuk, s memorizáljuk, melyikben mi van.

Kép: Eltérő anyagú és formájú konyhai tároló edények

Az élelmiszerek azonosításában segíthet a tapintás – az üvegbe belenyúlva könnyű a sárgaborsót felismerni -, a szaglás – pl. fűszerek esetében -, esetleg az ízlelés. Ez utóbbival azonban óvatosnak kell lennünk, hiszen ha véletlenül romlandó árut, pl. lekváros üveget bontunk fel, azt utána záros határidőn belül szükséges elfogyasztani. Ráadásul sokkoló élmény lehet egy, már felbontott, penészes lekvárba belekóstolni – a kóstolással tehát bánjunk csínján.

A fűszerek tárolásához Braille-felirattal ellátott fűszertartó is a segítségünkre lehet, melyet az MVGYOSZ Segédeszközboltjának kínálatában itt megtalálunk.

A hűtőszekrényben is javasolt a tudatos rendszerezés: ha a joghurtnak állandó helye van, akkor egyetlen mozdulat kivenni. Érdemes a korábban vásárolt joghurtokat előre húzni, a frissen vásároltat mögé tenni – így nagyobb eséllyel fogyasztjuk el elsőként azokat, amelyeknek hamarabb jár le a szavatossága. Az iratrendezéskor említett csatornákon keresztül (MVGYOSZ Távszem, Be My Eyes, videohívás egy baráttal) győződhetünk meg egy-egy árucikk szavatossági idejéről. Ez esetben is alapszabály, hogy ha többen élünk egy háztartásban, akkor a látó családtagok is kövessék az előre egyeztetett rendet, ezzel megkímélve a látássérült embert a felesleges keresgéléstől.

(MVGYOSZ. – Dr. Gombás Judit)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három + 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com