Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Tátrai Band - Zárva az ajtó
49
hallgató

Siket színész dolgozta ki a buckalakók jelbeszédét A mandalore-ihoz

- 2020. november 5. 7:38 - 710 megtekintés

Troy Kotsur a taszkenek kultúrája alapján dolgozta ki a jelbeszédet, amelyet A mandalore-i második évadának első részében láthattunk hosszabban.

Siket színész dolgozta ki a buckalakók jelbeszédét A mandalore-ihoz

Fotó:ziro.hu

Bár A mandalore-i első évadának ötödik epizódjában (The Gunslinger) röviden már láthattuk, hogy miféle jelbeszéddel kommunikálnak a Tatuinon élő buckalakók Din Djarinnal, csak most terjedt el széles körben az az információ, hogy ennek kidolgozásában kulcsszerepet vállalt egy siket színész, Troy Kotsur. Ennek oka nyilván az, hogy a második évad első epizódjában (The Marshal) hosszabban is láthattuk, ahogy a taszkenek kommunikáltak Din Djarinnal és a mindebből semmit nem értő Cobb Vanth-tel.

Az 52 éves színész nemcsak az első évad jelelő buckalakó felderítőjét alakította, összesen 15 szerepet sorol fel a neve alatt az IMDb, feltűnt például a CSI: NY-ban, vagy az itthon Dokik címen futott kultikus vígjáték-sorozatban, a Scrubsban.

Kotsur 2020 elején adott interjút a buckalakók jelnyelvével kapcsolatban a The Daily Moth-nak. Itt elárulta, amikor A mandalore-i első évadán dolgozó stáb megkapta a forgatókönyvet, abban csak annyi szerepelt, hogy jelnyelvvel kommunikálnak a buckalakók Din Djarinnal és Toro Calicannel. A stáb egyik, jelnyelvet is ismerő, de nem hallássérült tagja megemlítette, hogy egy siket személlyel is érdemes lenne konzultálni emiatt, Kotsur pedig végül el is játszhatta a jelelő buckalakót. A színész megemlítette, ezért is nagyon fontosak a jelnyelvi kurzusok a nem hallássérültek számára, mert ők így a siketek szövetségesei lehetnek. Kotsur arról is beszélt, hogyan alkotta meg a buckalakók jelnyelvét.

„Tanulmányoztam a taszken portyázók kultúráját és a környezetet, ahol élnek. Kutattam a sivatagi életkörülmények után, elvégre Luke Skywalker »buckalakóknak« nevezte ezt a népet. Mindenesetre az egyik célom az volt, hogy eltérjek az amerikai jelnyelvtől (ASL). Kialakítottam egy különálló taszken jelnyelvet, ami a kultúrájukon és az élőhelyükön alapul” – fogalmazott Troy Kotsur az interjúban. A színész arról is beszélt, hogy nyolc éves volt, amikor beleszeretett a Star Warsba. Annak ellenére, hogy amikor a filmet 1977-ben bemutatták, még nem nagyon gondoltak a mozikban kisegítő lehetőségekre a siketek számára, de a Star Warstól így is eldobta az agyát. Hiába nem hallott semmit a filmből, annak vizualitása magával ragadta, s a később Egy új reményre keresztelt filmet 28 alkalommal nézte meg.

Troy Kotsur azt is elmondta, reméli, hogy a Disney+-on egyre több jelnyelvet láthatunk majd, s hogy a producerek egyre nyitottabbak lesznek erre.

(Forrás: ziro.hu)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 1 = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com