Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Neoton Família - Nyár van
63
hallgató

Siketen is teniszbajnok Máthé Gábor

- 2021. június 4. 7:45 - 629 megtekintés

Idén rendezik meg a siketek Európa- és világbajnokságát, a járvány miatt pedig jövőre tartják csak meg a XXIV. Nyári Siketlimpiát, amin kilenc számban is indulnak magyar résztvevők. Június 2-án volt a Magyar Siketsport Napja. Máthé Gábornak veleszületett halláskárosodása van. Egyéves kora óta hallókészüléket hord.

Máthé Gábor, a debreceni teniszező 2013-ban olimpiai aranyérmet nyert Szófiában a siketlimpián (Fotó: Magyar Hallássérültek Sportszövetsége/ METROPOL)

„Nyolcévesen, édesapám hatására kezdtem el teniszezni” – emlékszik vissza. Halláskárosodása nem akadályozta meg abban, hogy sportága élvonalába küzdje fel magát, de azért okoz némi nehézséget.

„A siket világversenyeken hallókészülék nélkül, az épek között hallókészülékkel versenyzek. Utóbbinál fontos információ, hogy hallom, amikor pattan a labda vagy amikor ütöm. A siket világversenyeken nehezebb a versenyzés, mert ezeket nem hallom.”

Az élsportoló jelenleg Temesvári Andrea irányításával Budapesten készül fel a világversenyekre. Minden héten 3-4 napot, napi 5 órát edz a nemzeti edzésközpontban.

„Júniusban lesz a hallássérültek Európa-bajnoksága Görögországban, Heraklionban. A XXIV. nyári siketlimpia Brazíliában lesz, 2001 óta ez az ötödik olimpia, amin indulok. A sport önbizalmat ad és segít abban, hogy beilleszkedjek a halló társadalomba.”

Sok siket sportoló szívesebben készül a sorstársai között, hiszen így a kommunikáció akadálymentes. Értik egymást, értik az edzőt vagy ha nem, akkor segít a jelnyelvi tolmács. A hazai siketsport fellegvára a patinás Siketek Sport Clubja, amely 1912-ben alakult, onnan került ki a legtöbb siketlimpiai érmes sportoló is. Ugyanakkor egyre több sportoló készül és edz integráltan, ép sportolók sportegyesületeiben.

A hallássérült sportolók versenyein tilos a hallókészülék viselése, így biztosítják az esélyegyenlőséget.

A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége idén rendhagyó módon készül a magyar siketsport napjára.

– Egy videós összeállítással készülünk, amelyben megszólalnak a sportolóink – tájékoztatta METROPOL-t dr. Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke.

Az eddigi siketlimpiákon a magyar hallássérült sportolók összesen 52 aranyat, 46 ezüstöt és 37 bronzot szereztek, jellemzően asztaliteniszben, úszásban, vízilabdában, de van érem atlétika, cselgáncs, tájfutás, tenisz, sportlövészet és labdarúgás sportágban is.

 Dr. Tapolczai Gergely vezetésével rendhagyó módon készülnek a magyar siketsport napjára (Fotó: Magyar Hallássérültek Sportszövetsége/ METROPOL)

A korábbi évtizedekhez képest sokkal magasabb elismerést kapnak a siketlimpikonok, akik kormányrendelet alapján részesülnek állami jutalomban kimagasló eredményeik után, illetve a sportról szóló törvény alapján életjáradékot is kapnak.

„A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége célja, hogy a paralimpiai és az ép sportolók elismeréséhez hasonlóan ismerjék el a siketlimpikonokat, illetve az 1984 előtt érmet szerzett sportolóink is kaphassanak járadékot. Az állami támogatás révén tudjuk támogatni a sportolóinkat mind felkészülésben, mind a siketlimpián való részvételben” – tudták meg Tapolczai Gergelytől.

Siketlimpia

A siketlimpia ötlete Eugène Rubens-Alcais fejéből pattant ki. Ő volt a Francia Siketek Sportszövetségének elnöke, és látta, hogy a társadalmon belül a siketeket sokszor kirekesztették, intellektuálisan is alacsonyabb rendűként tekintettek rájuk. Elhatározta, hogy meg kell mutatniuk a világnak, ők sem kevesebbek. Ezért egy fiatal belga siket, Antoine Dresse segítségével megszervezte az első Nemzetközi Csendes Játékokat 1924-ben, Párizsban, ez volt a siketlimpia elődje.

(Forrás:METROPOL)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 1 = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 29. péntek, Mihály napja van.
Az év 39. hete és 272. napja.
Holnap Jeromos napja lesz.

1848. Eötvös József br. elhagyja Magyarországot. (Bécsbe, majd Münchenbe megy.)


1850. A pesti József Ipartanoda és a bölcsészkari Mérnöki Intézet egyesítése.


Fazekas Mihály: Csokonai nevenapjára

"...Hadd távozzanak a lengeteg és ravasz
Emléknek repeső képei. Nézd druszám,
Bacchus régi barátunk
Most hirdet jeles innepet.

Vivát! érjen azért annyi Mihály-napot,
Amennyit csak akar, jó drusza, mink pedig
Amennyit lehet, és azt
Vígasságba fecsérljük el."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com