Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zalatnay Sarolta - Miért mentél el
61
hallgató

Szívügyünk a diabétesz – országos kampány indul

- 2021. április 29. 6:16 - 529 megtekintés

A diabétesz szövődményei miatt 25-szörös a kockázata a vakságnak, 17-szerese a veseelégtelenségnek.

Nem elégszer hangzik el, hogy milyen veszélyes kór a cukorbetegség. Hiszen a diabétesz szövődményei miatt 25-szörös a kockázata a vakságnak, 17-szerese a veseelégtelenségnek és ötszöröse a lábamputációnak, amelyből naponta 10-et végeznek el. A statisztikák szerint a diabéteszesek jóval korábban halnak meg, mint a betegséggel nem érintettek és ennek eredete 75 százalékban a keringéssel függ össze. Nem véletlenül adták a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Életmód Orvostani Társaság most induló, közös országos kampányuk címéül a „Szívügyünk a diabéteszt”.

A kampány egyszerre szól az orvosokhoz és a betegekhez, hiszen fontos, hogy a gyógyítók és a diabéteszesek is tisztában legyenek a szív érintettségével, azzal, hogy a 2-es típusú diabétesz nem pusztán “cukor” betegség, hanem a kardiovaszkuláris- és anyagcsererendszert, valamint a vesét is érintő kórkép. Annak érdekében, hogy az érintettek megismerjék az új, már nemcsak a vércukorszintet, hanem a kardiovaszkuláris kockázatokat is csökkentő terápiákat orvosi továbbképzéseket szerveznek és a betegeknek honlapot indítanak www.szivugyunkadiabetesz.hu címen.

A cukorbetegek halálozása 75 százalékban keringési eredetű. Ezen belül háromnegyede koszorúér betegség, negyede agyérbetegség és alsó végtagi verőér szűkület miatt következik be – mondta dr. Kempler Péter professzor a kampányt elindító sajtótájékoztatón. A Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a diabéteszeseknél a koszorúér betegség már fiatalabb korban jelentkezik, súlyos formában és gyakori, hogy két vagy három ér is érintett.

A professzor arról is beszélt, hogy fontos megértetni a betegekkel, ők is felelősek az állapotukért, ugyanis a legtöbbet akkor tudják tenni értük az orvosok, amikor még kezdeti stádiumban van a diabétesz. A probléma az, hogy eleinte még nincsenek vagy minimálisak a tünetek, ezért a betegek nem igazán motiváltak betartani az orvosok utasításait. Később viszont, amikor már érintett a szív, a vese, a lábak, már hiába sokkal közreműködőbbek a páciensek, kevés a kezelési lehetőség. Ezért is üdvözlendő ez a mostani kampány, amely nagyban segítheti a betegedukációt – tette hozzá az MDT elnöke.

A betegek leginkább az életmód változtatással segíthetik saját gyógyulásukat. Hiszen a 2-es típusú diabétesz tipikusan az egészségtelen táplálkozással, mozgáshiánnyal összefüggő, főként életmódbetegség – mondta dr. Babai László. A Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke hangsúlyozta, a betegség kezdeti stádiumában tehát nagy eredményeket lehet elérni például a táplálkozás megváltoztatásával, a fizikai aktivitás növelésével, a dohányzás elhagyásával, a megfelelő alvással. Hogy az életmód mekkora hatással van az egészségre jól példázza az Egészségügyi Világszervezet célkitűzése, amely szerint ha a teljes lakosság szintjén 10 százalékkal nőne a fizikai aktivitás, 25 százalékkal csökkenne a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganat, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázata – tette hozzá dr. Babai László. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ három = 5

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 27. szerda, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 270. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com