Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Reklám -
28
hallgató

Szülőnek és szakembernek is hasznos a fogyatékosok fejlesztéséve

- 2018. január 5. 19:16 - 710 megtekintés

„Ezt a kiadványt egész biztosan nem tarthatnád a kezedben és nem olvasnád, ha a családom nem hitt volna abban, hogy gyermekükért minden tőlük telhetőt meg kell tenni, hogy egyszer, ha felnő, teljes és boldog életet élhessen.” Ezt Fehérváry Tünde, az Én Is Vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesületének elnöke írta egy új információs füzet előszavában.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem találni olyan tájékoztató anyagot, mely abban segítene a szülőknek, hová, kihez forduljanak, ha azt veszik észre, valami nincs rendben csecsemőkorú vagy nagyobb gyermekükkel.

Mit tegyenek, ha a diagnózis felállítása után nem tudják, a különféle fogyatékosságok esetén milyen fejlesztési lehetőségek léteznek és hol érhetők el?

A korai fejlesztés fontosságát pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ezt a hiányt szerette volna az egyesület pótolni a harmincnégy oldalas összeállítással.

Fehérváry Tünde elárulta, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház–Rendelőintézet statisztikái szerint évente csak Szolnokon huszonöt-harminckettő gyereket tudnak rögtön születés után diagnosztizálni, ők a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek.

Ez a szám a gyerek hatéves koráig megháromszorozódik, hiszen megesik, hogy valaki például később sérül meg baleset következtében, és vannak olyan fogyatékosságok is, melyeket születéskor még nem lehet kiszűrni.

– Az elmúlt ötven év során az orvostudomány hatalmasat lépett előre, így nem gondoltam, hogy amikor fogyatékos felnőttekkel és gyerekekkel kezdek el foglalkozni, rá kell jönnöm, hogy majdnem ugyanott vagyunk, mint annak idején.

– Akkor azt mondták az orvosok a szüleimnek, hogy ne törődjenek a problémákkal, majd kinövöm. Persze, nem így történt.

– Most jönnek hozzám a szülők, családok, és kiderül, hogy ma is ugyanezt mondják, sokszor még olyan gyerekre is, akin látszik, hogy lényegében féloldali bénult – mutatott rá Tünde, amikor a sorstársak összejövetelén a kiadványt bemutatták.

Az információs füzetben öt család is beszámol arról, ők hogyan élték meg, hogy fogyatékos gyermekük születik, és a hasonló cipőben járók erőt meríthetnek abból, hogy e gyermekek előtt is van perspektíva.

Az újdonságként elkészült kiadvány a fogyatékossági típusokat, azok szűrését, diagnózisát, fejlesztési módszereit járja körül, de intézmények, szakemberek, segítő civil szervezetek elérhetőségét is egybegyűjtötték, így a szülők mellett az ellátásban dolgozó szakembereknek is hasznos lehet.

A kerekesszékes Tünde egyébként nagyon sokat köszönhet a családjának.

– Ha ők nem úgy kezelnek engem, mint egy ép embert, még ha a szívük megszakadt is, de úgy neveltek, hogy én ezt ne érezzem.

– Voltak elvárásaik, mindent meg kellett csinálnom, és úgy gondolom, hogy ezt nekik, a tanáraimnak, orvosaimnak is azért köszönhetem, hogy most itt vagyok és nem pedig egy intézményben fekszem.

Remélik, a kiadvány sokakat hozzásegít ahhoz, hogy gyermekük megkapja a kellő segítséget, támogatást ahhoz, hogy minél teljesebb életet élhessen.

A füzetet januártól letölthető digitális formában az egyesület honlapjáról, de kórházak szülészeti és gyermekosztályain dolgozók, gyermekorvosok, védőnők, fejlesztéssel, rehabilitációval foglalkozó szakemberek, intézmények, szervezetek munkatársai nyomtatott formában is megkapják.

Forrás:szoljon.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ kettő = 8

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com