Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fairground Attraction - Perfect
32
hallgató

Szűrés, védőeszközök, biztonsági intézkedések: így vigyáznak a debreceni idősotthonokban élőkre

- 2020. április 15. 21:01 - 355 megtekintés

A debreceni idősotthonokban bevezetett intézkedésekről számolt be Papp László polgármester.

A koronavírus-járvány elleni védekezés kiemelt fontosságú a leginkább veszélyeztetett idősebb korosztály körében és ezen belül is a krónikus betegségekben szenvedő idős emberek vannak kitéve a járvány veszélyének – hívta fel a figyelmet közös szerdai tájékoztatóján Papp László, Debrecen polgármestere.

Mint elhangzott, Debrecenben az önkormányzat működtetésében két helyen, a Pallagi úti Idősek otthonában és a Szávay Gyula utcai idősek házában látnak el idős gondozói feladatokat. Tekintettel arra, hogy zárt gondozotti közösségekről, azaz bentlakásos intézményekről van szó, így az elmúlt hetekben, már a veszélyhelyzet elrendelését megelőzően is szigorú intézkedéseket léptettek életbe ezen intézményekben a megelőzés céljával.

„Mivel önkormányzati fenntartású intézményekről van szó, a döntéseket senki nem tudja meghozni helyettünk, az intézkedéseket senki nem tudja foganatosítani helyettünk, nem mutogatunk másra, tudjuk, hogy mi a dolgunk, mi a felelősségünk, és ennek megfelelően cselekszünk” jelentette ki Papp László.

A Városi Szociális Szolgálat idősellátó intézményeiben a következő intézkedéseket rendelte el a fenntartó az idősek és az ott dolgozók egészségének megőrzése érdekében: 

  • Az intézményben a veszélyhelyzet miatt kiemelt figyelmet fordítanak a folyamatos orvosi ellátásra és jelenlétre, valamint a fertőtlenítő szerekkel és védőfelszereléssel való ellátásra. Az intézmény pandémiás tervvel rendelkezik, az infekciókontrollnak külön felelőse van, a dolgozókat pedig folyamatosan képzik és információval látják el a vírusveszéllyel összefüggésben. A járvány időszakában hétvégén is intézményvezetői ellenőrzések zajlanak a biztonságos működés érdekében.
  • Március 8-án, tehát még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt látogatási tilalmat vezettek be a bentlakásos intézményekben élők védelmében.
  • Az intézmény minden bejáratához fertőtlenítőszeres lábtörlőket helyeztek el, belépéskor a fertőtlenítő kézmosás kötelező, zsilip rendszert alakítottak ki az ápolást-gondozást biztosító munkatársak és külön a központi irányítás munkatársai számára.
  • A székhelyen és a Szávay Gyula utcai telephelyen is minden dolgozó átöltözik védőruhába, a védőeszközök használata kötelező. A lakók egyszer használatos edényben kapják a konyháról az ételt, az evőeszközeiket, poharukat fertőtlenítik. A szennyest (munkaruha, ellátottak által használt ruházat), hulladékot elkülönítetten kezelik.
  • Március közepén kialakítottak a Pallagi úti Idősek otthonában egy izolációs részleget annak érdekében, hogy ha szükség lenne rá, legyen lehetőség elhelyezni a fertőző betegeket. A második emelet egyik részén 50 férőhelyet alakítottak ki külön bejárattal, külön személyzettel és külön egészségügyi eszközökkel. Külön kijelölték a kizárólag az izolációs szárnyon munkát végző dolgozókat a fertőzés többi ellátottra való átterjedésének megelőzése érdekében. A beosztás kialakításánál figyelemmel voltak arra, hogy ugyanazon munkavállalók dolgozzanak együtt, az esetleges megfertőződés lokalizálása végett. Az izolációs szárnyon dolgozó munkatársak számára külön öltözőt alakítottak ki a földszinten, a 2. emeleten zuhanyzási lehetőség, illetve másik munkaruhába, védőruhába történő átöltözési lehetőséget biztosítanak és plusz védőruhát is kapnak.
  • Múlt csütörtökön délután fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat a Pallagi úti otthonból. A vizsgálatok ugyan később megállapították, hogy nem fertőződött meg, csütörtökön délután a fenntartó debreceni önkormányzat döntést hozott, és teljeskörű szűrést rendelt el az intézményben.
  • A feladattal az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet bízták meg. A feladatot az Intézet az önkormányzati költségvetési támogatás alapján végzi el.
  • A DAEFI a debreceni önkormányzattól ebben az évben 70 millió forint támogatásban részesül egészségügyi feladatok ellátására, többek között a szűrésre. A csütörtöki döntést követően kedden kezdődött meg az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak szűrése, amely 343 ellátottat (311 fő a Pallagi úti intézményben, 32 fő a Szávay Gyula utcaiban), valamint a dolgozókat, tehát összesen 636 főt érint. Az eddig elvégzett tesztek negatívak.
Összességében elmondható, hogy a debreceni önkormányzat fenntartja és meghozza az összes olyan intézkedést, amely a bentlakásos idősellátó intézményben élők biztonságát szolgálja – zárta szavait Papp László polgármester.
(Forrás: Dehir.hu)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét * 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 24. péntek, Iván napja van.
Az év 25. hete és 175. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com